Χιλή: Οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό
Η αστυνομία στη Χιλή κατέστειλε αργά χθες βράδυ έναν νέο γύρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η αστυνομία στη Χιλή κατέστειλε αργά χθες βράδυ έναν νέο γύρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε μια από τις κεντρικές πλατείες του Σαντιάγο , συλλαμβάνοντας 14 ανθρώπους, επικαλούμενη το πλαίσιο των απαγορεύσεων για τις συγκεντρώσεις, που έχουν θεσπισθεί για τη ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι λαϊκές κινητοποιήσεις για τις ενδημικές κοινωνικές ανισότητες στη χώρα ξέσπασαν τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, προκαλώντας μεγάλους κλυδωνισμούς στο επιχειρείν και χιλιάδες συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής. Μολαταύτα, η ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμησή του, δεν κατόρθωσαν να κατασβέσουν τη λαϊκή οργή.
Το αστυνομικό σώμα των “καραμπινιέρων” της Χιλής σε ανάρτησή του στο Twitter ενημερώνει πως οι συλλήψεις στην κινητοποίηση στην Πλάσα Ιτάλια του Σαντιάγο ήσαν δικαιολογημένες «διότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους».
Η αστυνομία δεν διευκρίνισε πόσο ήταν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην εμβληματική αυτή πλατεία του κινήματος των διαδηλώσεων. Ωστόσο, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν σχετικώς μικρές ομάδες διαδηλωτών να φωνάζουν συνθήματα.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν απαγορεύσει τη συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων ως μέτρο προστασίας των δομών και του πληθυσμού της χώρας ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού. Στη χώρα ισχύει η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστά παραμένουν εστιατόρια, μπαρ, εμπορικά κέντρα και κινηματογράφοι. Η λαϊκή οργή ωστόσο για τους χαμηλούς μισθούς, το υψηλό κόστος ζωής και τις πενιχρές συντάξεις συνεχίζει να σιγοβράζει.
Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, του οποίου η δημοτικότητα βρισκόταν στο ναδίρ και πολλοί του ζητούσαν να παραιτηθεί, βλέπει μετά την έξαρση της πανδημίας την τάση να αναστρέφεται, ιδίως λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που εμπεριείχαν και κίνητρα για τόνωση της οικονομίας, ύψους άνω του 5% του ΑΕΠ.
Το πακέτο ενίσχυσης αυτό περιλάμβανε και την χθεσινή υπόσχεση για παροχή επιδόματος στους πιο αναξιοπαθούντες πολίτες, ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. δολαρίων μηνιαίως.
Οι επικριτές του Πινιέρα, όμως του καταμαρτυρούν πως τα μέτρα δεν είναι επαρκή για όλους κι έχουν πολλά κενά. Οι αναλυτές κι οι αγορές προβλέπουν απότομη συρρίκνωση της οικονομίας της Χιλής το 2020 και διψήφια ανεργία, που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανισότητες, που ενδεχομένως θα συδαυλίσουν τις κοινωνικές διαμαρτυρίες του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ