Χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν σήμερα την διαφορετικότητα στο Σίδνεϊ
Μια μεγάλη γιορτή για τα 40 χρόνια από την πρώτη Mardi Gras.
We thank, honour and celebrate with our ‘78ers, without whom none of this would ever have happened. #mardigras40 pic.twitter.com/0yg2Htp4Zi
— Sydney Mardi Gras (@sydneymardigras) March 3, 2018
Σχεδόν μισό εκατομμύριο θεατές, κρατώντας χιλιάδες σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου κατέκλυσαν τους δρόμους του Σίδνεϊ σήμερα για να γιορτάσουν την 40ή επέτειο από την πρώτη Mardi Gras της κοινότητας των ΛΟΑΔ της Αυστραλίας.
Η παρέλαση αυτή, στην οποία συμμετείχαν 12.500 άνθρωποι με πολύχρωμα, ευφάνταστα κοστούμια, ήταν η πρώτη που οργανώθηκε στην Αυστραλία αφότου η χώρα νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
Τους εορτασμούς άνοιξε το Άρμα των Αυτοχθόνων, με μια ομάδα περισσότερων από 100 ιθαγενών ομοφυλόφιλων, λεσβιών και διεμφυλικών. “Η Mardi Gras συμβολίζει τη νέα Αυστραλία μας” είπε ο Κρις Μπόνεϊ, 49 ετών, ένας Αβορίγινας που ήταν επικεφαλής των Αυτοχθόνων, μεταμφιεσμένος σε Τζέιμς Κουκ, τον Άγγλο θαλασσοπόρο και χαρτογράφο που εξερεύνησε τη νέα ήπειρο και διεκδίκησε τα εδάφη το 1770 για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας.
Ακολουθούσε το άρμα των “78ers” – των πρώτων ακτιβιστών που τόλμησαν να παρελάσουν πριν από 40 χρόνια, στις 24 Ιουνίου 1978 και αντιμετώπισαν τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας. Το πλήθος υποδέχτηκε με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα τα 250 μέλη των 78ers που συμμετείχαν στην πρώτη κινητοποίηση. Τότε, είχαν συλληφθεί 53 ειρηνικοί διαδηλωτές. Η αστυνομία της Αυστραλίας αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τα επεισόδια του 1978 και σήμερα συμμετέχει στην παρέλαση κάθε χρόνο, μαζί με άλλες υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Η αρχική κινητοποίηση, στόχος της οποίας ήταν να αποποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία, έχει πλέον εξελιχθεί σε μείζον τουριστικό αξιοθέατο και είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια γιορτή που οργανώνεται στο Σίδνεϊ.
Australia’s surf lifesavers cut up the pavement at Sydney Mardi Gras #mardigras40 pic.twitter.com/4uEDmijILx
— Jessica Mudditt (@JessicaMudditt) March 3, 2018
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ