Χιλιάδες φίλοι της κάνναβης στις πρώτες εκδηλώσεις του εορτασμού της
Συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στο Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Κάλγκαρι, ενώ στα δυτικά, στο Βανκούβερ
Χιλιάδες ρέκτες της κάνναβης συγκεντρώθηκαν χθες σε πολλές πόλεις του Καναδά, όπως κάθε χρόνο στις 20 Απριλίου, όμως φέτος οι εορτασμοί τους είχαν μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χρήση της ελαφράς τούτης ναρκωτικής ουσίας έχει νομιμοποιηθεί στη χώρα από τις 17 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Στην Όταβα, πρωτεύουσα της δεύτερης στον κόσμο χώρας που έχει νομιμοποιήσει τη χρήση της κάνναβης για λόγους προσωπικής ψυχαγωγίας, μετά την Ουρουγουάη, μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι –500 σύμφωνα με την αστυνομία—συγκεντρώθηκαν έξω από το καναδικό Κοινοβούλιο.
Εκτός από την Όταβα, ανάλογες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στο Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Κάλγκαρι, ενώ στα δυτικά, στο Βανκούβερ, πολλές χιλιάδες κόσμου αναμένονταν να συρρεύσουν στην παραλία της Σάνσετ Μπιτς.
https://www.youtube.com/watch?v=YjAkkq1fDyo
Οι διοργανωτές στην Όταβα περίμεναν μία πιο εντυπωσιακή εκδήλωση, πιστεύοντας πως , παρά τη βροχή, θα συνέρεαν περί τους 15.000στο άλσος έξω από το Κοινοβούλιο, όπου την περασμένη χρονιά οι συγκεντρωμένοι είχαν φθάσει τους 10.000. Δεν ήσαν λίγοι εκείνοι από τους συμμετέχοντες που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ισχνή φετινή προσέλευση, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Βέβαια, οι εκδηλώσεις της «420», όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλείται η σημερινή ημέρα, ποιο νόημα θα είχαν φέτος στον Καναδά, έπειτα από τη νομιμοποίηση της κάνναβης; Θα ήταν διαμαρτυρία, ή εορτασμός; Και τα δύο απαντούν οι διοργανωτές: «η περσινή 17η Οκτωβρίου ήταν μία μνημειώδης ημέρα που γιορτάσθηκε σε όλη τη χώρα», υπενθύμισε ο Σον Μακ, ένας εκ των διοργανωτών του «420», στη συνέντευξη Τύπου.
Όμως, οι χθεσινές εκδηλώσεις σκοπό είχαν επίσης να καταγγείλουν τα αρνητικά απότοκα, που κατά τη γνώμη των διοργανωτών, είχε ως συνέπεια η νομιμοποίηση του ελαφρού αυτού ναρκωτικού: αυξημένες τιμές διάθεσης, που εξακολουθούν να ωφελούν την παράνομη αγορά, μεγάλο περιορισμό των σημείων όπου μπορεί να γίνει η κατανάλωσή της—η οποία παραμένει στιγματισμένη από τα στερεότυπα στην κοινωνία. Επίσης εγείρονται τα αιτήματα για αμνηστία σε όσους είχαν καταδικασθεί για απλή κατοχή κάνναβης, ή η επέκταση της ποσότητας βάσει της οποίας θα καθορίζεται, ως απλή κατοχή, το ακαταδίωκτο του χρήστη.
«Ο Καναδάς έδωσε ένα παράδειγμα σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο ενώπιον του υπόλοιπου κόσμου. Όμως δεν έχουμε κάνει ακόμη πολλά στην πάλη κατά του στίγματος που περιβάλλει ακόμη την ιδέα της κατανάλωσης της κάνναβης», τόνισε ο Τζον Ακπάτα, ένας από τους διοργανωτές.