Χιλιάδες στους δρόμους Ιταλίας και Σερβίας
H Ευρώπη στους δρόμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Ρώμης, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πολλά συνδικάτα είχαν κινητοποιηθεί για να οργανώσουν αυτή τη διαδήλωση, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή στις οικονομικές ανισότητες, την ανεργία και τον ρατσισμό.
“Η κυβέρνηση βγήκε από την εικονική πραγματικότητά της και μπήκε στον πραγματικό κόσμο”, σχολίασε η Αναμαρία Φουρλάν, η επικεφαλής της ιταλικής συνομοσπονδίας εργατικών σωματείων Cisl.
“Η χώρα πρέπει να είναι ενωμένη, όχι διχασμένη”, είπε από την πλευρά του ο Μαουρίτσιο Λαντίνι της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Cgil.
Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση για τη συμμετοχή, όμως τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 200.000 συγκεντρωμένους.
Τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε την έναρξη διαλόγου, με στόχο την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέλουν να συμπεριληφθεί στον κοινωνικό διάλογο, το συνταξιοδοτικό και η αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η έναρξη των εδώ και καιρό προγραμματισμένων δημόσιων έργων, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τουλάχιστον τετρακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι αψήφησαν χθες Σάββατο τις πολικές θερμοκρασίες και κατέβηκαν στους δρόμους στο Βελιγράδι και σε πολλές άλλες πόλεις, στη δέκατη συναπτή εβδομαδιαία κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον οποίο προσάπτουν αυταρχισμό.
Οι διαδηλωτές, που κινητοποιήθηκαν πέραν της πρωτεύουσας σε περίπου σαράντα ακόμη σερβικές πόλεις, κατηγορούν την κυβέρνηση του Βούτσιτς ότι φιμώνει τα μέσα ενημέρωσης, την αντιπολίτευση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αξιώνουν επίσης να παραιτηθούν τα ηγετικά στελέχη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.
Η πρώτη κινητοποίηση του είδους οργανώθηκε την 8η Δεκεμβρίου, κατόπιν της έκκλησης μη κυβερνητικών οργανώσεων και με την υποστήριξη της λεγόμενης Συμμαχίας για τη Σερβία, ενός ετερόκλιτου συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης όλου του σερβικού πολιτικού φάσματος — από την αριστερά ως την άκρα δεξιά. Σπίθα ήταν η επίθεση που υπέστη ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, ηγέτης ενός μικρού κόμματος της σερβικής αριστεράς, τον Νοέμβριο. Έκτοτε, οι κινητοποιήσεις επαναλαμβάνονται κάθε Σάββατο.
Ο Βούτσιτς, άλλοτε υπερεθνικιστής δεξιός που μετατράπηκε σε φιλοευρωπαίο κεντρώο, απορρίπτει τις κατηγορίες περί αυταρχισμού κι έχει αρχίσει μια καμπάνια και μια περιοδεία που βαπτίστηκε «Το μέλλον της Σερβίας» για να διαφημίσει τα αποτελέσματα των πολιτικών του σε όλη τη χώρα.
Πολιτικοί παρατηρητές είδαν σε αυτή την κίνηση όχι μόνο μια αντίδραση στις διαδηλώσεις, αλλά ταυτόχρονα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας: ο πρόεδρος, στην εξουσία από το 2014, αρχικά ως πρωθυπουργός, πριν αναλάβει αρχηγός του κράτους το 2017, έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα πως θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη, χειρονομία που ο ίδιος λέει πως θα αποτελούσε «παραχώρηση» προς το κίνημα εναντίον του. Οι προσεχείς εκλογές κανονικά θα διεξαχθούν το 2020.
Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Βούτσιτς να επικρατεί στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Το
SNS, το κόμμα του, κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή έναντι μιας πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν ένα «συμβόλαιο με τον λαό», αναγγέλλοντας τις προσεχείς τους κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρνησής τους να πάρουν μέρος στις επόμενες εκλογές εάν δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Η αντιπολίτευση δεσμεύεται επίσης να μποϊκοτάρει τις εργασίες των τοπικών κοινοβουλίων και της εθνικής αντιπροσωπείας ωσότου διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ελευθερία του Τύπου στη Σερβία, καταγγέλλοντας τις απειλές, τους εκφοβισμούς και τις βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος Βούτσιτς είχε αντικρούσει και τότε τις κατηγορίες.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την ετικέτα «#1of5million» (σ.σ. «μια κινητοποίηση πέντε εκατομμυρίων»), αναφερόμενοι σαρκαστικά σε μια δήλωση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τις κινητοποιήσεις· είχε πει πως δεν θα ικανοποιούσε ούτε ένα αίτημα της αντιπολίτευσης, ακόμα κι αν «ήσασταν 5 εκατομμύρια».