Ελλάδα

Χιόνια στη Φλώρινα, αεροχείμαρρος θα πλήξει την Δυτική Ελλάδα

Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Parallaxi
χιόνια-στη-φλώρινα-αεροχείμαρρος-θα-π-848461
Parallaxi

Ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί -κυρίως εκείνοι που θα κινηθούν σε όλο το εθνικό και επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Π.Ε. Φλώρινας- καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η χιονόπτωση και το τοπίο είναι ομιχλώδες.

Η κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα και με την τροχαία, στην Ε.Ο. Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου γίνεται με τη χρήση χειμερινών ελαστικών.

Τα μηχανημάτα αποχιονισμού και οι αλατιέρες έχουν βγει στο οδικό δίκτυο από τις πρώτες πρωινές ώρες -οπότε ξεκίνησε η χιονόπτωση στα ορεινά της περιοχής- έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων και η κυκλοφορία να διεξάγεται ομαλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αεροχείμαρρος θα πλήξει τη Δυτική Ελλάδα

Τα φαινόμενα που κατά τόπους στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο θα είναι έντονα, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά του Ιονίου τους 18 με 20 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που κάνει λόγο για διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας αναμένονται από σήμερα και από τα δυτικά.

Από την πλευρά του το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις σε τμήματα της νότιας Ιταλίας, τα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου και τα δυτικά τμήματα της χώρας μας, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Ο σχηματισμός ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αιτία γι’ αυτό, σύμφωνα με το meteo, είναι η αλλαγή στη διεύθυνση του αεροχειμάρρου, από δυτική σε βόρεια, πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα