Top

Χιονίζει στην Ελλάδα από τη νύχτα

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας

Parallaxi
χιονίζει-στην-ελλάδα-από-τη-νύχτα-710534
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Χιονίζει από τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη tolis Cafe (@toliscafe)

Χιόνι πέφτει στη Θεσσαλονίκη από τη νύχτα. Το χιόνι έχει πυκνώσει εδώ και λίγη ώρα και άρχισε να το στρώνει στο κέντρο της πόλης και τις συνοικίες της. Η θερμοκρασία αυτή την ώρα 0 βαθμούς στο κέντρο της πόλης και κλειστός ο δρόμος από το Χορτιάτη στον Άγιο Βασίλειο.

Κωνσταντίνος Τσαβδάρογλου

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και από το απόγευμα κατά τόπους στα δυτικά του νομού έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως -3 βαθμούς, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω των έντονων χιονοπτώσεων

Η κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων από την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών με κατεύθυνση προς τη Θήβα θα γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του τελεφερίκ με κατεύθυνση το όρος Πάρνηθας, αλλά των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων από το 4ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θήβα, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων.

Η κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων από την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών με κατεύθυνση προς τη Θήβα θα γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Πριν λίγο έκλεισε η εθνική οδός από Καληφτάκη μέχρι Σχηματάρι και στα δυο ρεύματα για φορτηγά.

Σε όλη τη βόρεια Ελλάδα

Στις Σέρρες χιονίζει από τη νύχτα ενώ σε όλο τον νομό η χιονόπτωση είναι έντονη από τα ξημερώματα της Παρασκευής και στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα στα διόδια Στρυμονικού εκχιονιστικά μηχανήματα από χθες κρατούν το δρόμο ανοικτό.

Πυκνό χιόνι στην Κοζάνη από χθες ακόμα και μέσα στην πόλη όπως και σε όλο το νομό. Μέσα στην πόλη της Κοζάνης το χιόνι έχει στρωθεί από τα μεσάνυχτα.

Χιονίζει και την πόλη της Βέροιας από χθες το βράδυ.

Μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.

Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Ήδη μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας.

Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς στην Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία εξελίσσεται κανονικά σε όλα τα σημεία.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού έτσι ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα κρίσιμα σημεία όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και Λαμίας ‘Αμφισσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα στο εθνικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στη ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Κρήτη: Προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα

Ραγδαία αλλαγή αναμένεται στο σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ προβλέπεται από σήμερα μέχρι και το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, στην Κρήτη να επικρατήσει κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από σχεδόν θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το έκτακτο δελτίο αναφέρει ότι σήμερα Σάββατο αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά (άνω των 900 μ υψόμετρο) και σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι (5 με 7 μποφόρ). Τα φαινόμενα φαίνεται να εξασθενούν από το απόγευμα αλλά από τη Δευτέρα αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού με έντονες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Την Τρίτη προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Μάλιστα από την Πολιτική Προστασία, ανακοινώθηκαν μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πολίτες, τους οποίου καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας. Τέτοιες οδηγίες είναι η αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο ή τη θάλασσα, η μετακίνηση σε χειμάρρους και ρέματα και η τήρηση οδηγιών από φορείς όπως η Τροχαία.

Καρδίτσα: Ανοικτοί οι δρόμοι στην Π.Ε. Καρδίτσας – Μέχρι 40 εκατοστά το ύψος του χιονιού στην περιοχή της Αργιθέας

Ανοικτοί είναι οι δρόμοι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από την χιονόπτωση των τελευταίων ωρών, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος.

Στους δρόμους βρίσκονται 58 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, τα οποία καθαρίζουν και ρίχνουν αλάτι στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.

Το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αργιθέας φτάνει τα 40 εκατοστά, στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα τα 20 περίπου εκατοστά και στο υπόλοιπο κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας τα τρία περίπου εκατοστά.

Λαρισα: Χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα

Χιονόπτωση σημειώθηκε στην πόλη της Λάρισας σήμερα τα ξημερώματα κυρίως στις συνοικίες της περιοχής αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα το φαινόμενο έχει εξασθενήσει.

Μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων επιχείρησαν κάνοντας τον αναγκαίο αποχιονισμό στους κεντρικούς δρόμους αλλά και ρίχνοντας αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες και στις εισόδους της πόλης για την προστασία από τον παγετό.

Eικόνα: larissanet.gr
Eικόνα: larissanet.gr

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται σε ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο το φαινόμενο να ενταθεί τις επόμενες ώρες. Παράληλλα η υπηρεσία του δήμου έχει προχωρήσει και σε ενημέρωση των διευθυντών των σχολείων ώστε να προμηθευτούν τις απαραιτητες ποσότητες αλατιού.

Ιωάννινα: Χιονοπτώσεις σε όλους τους ορεινούς δήμους της Ηπείρου

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από την νύχτα σε όλους τους ορεινούς δήμους της Ηπείρου από το Πωγώνι μέχρι τα Τζουμέρκα. Ασθενής χιονόπτωση παρατηρείται και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού έχουν βγει από τα ξημερώματα σε όλο το επαρχιακό δύκτιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 3 εκατοστά στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, έως μισό μέτρο στην Αετομιλίτσα, Δίστρατο, Φούρκα, Μηλιά.

Τρίκαλα: Χιόνι στα ορεινά και πεδινά της Π.Ε. Τρικάλων – Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη – Ανοικτοί οι δρόμοι

Με χιόνι έχει σκεπαστεί τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο της περιοχής. Σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν 32 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους, οι οποίοι σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, είναι ανοικτοί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Το ύψος του χιονιού ποικίλλει ανά περιοχή. Στο Δήμο Πύλης και προς Μεσοχώρα αυτό κυμαίνεται από 25-30 εκατοστά, στα ορεινά της Καλαμπάκας από 5-10 εκατοστά και στις υπόλοιπες περιοχές από 2-5 εκατοστά. Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων εφιστά επίσης την προσοχή στους οδηγούς κατά τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αστυνομικών αρχών.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα