Χωρίς ναυαγοσώστες οι παράκτιοι δήμοι- Πετσόκοψε το κονδύλι ο Πέτσας
Δεν διαθέτουν τα κονδύλια που απαιτούνται για την ναυαγοσωστική κάλυψη – Ζητούν από τη κυβέρνηση να καλύψει τη δαπάνη των 21 εκατ. ευρώ
«Σήμα κινδύνου» για το μπέρδεμα που έχει προκληθεί με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, εκπέμπουν οι δήμοι της χώρας που πρέπει να καταβάλουν από ιδίους πόρους τη σχετική δαπάνη που απαιτείται, βάσει νόμου, όταν η κρατική χρηματοδότηση αγγίζει μόλις του 1/3 του συνολικού ποσού.
Την ώρα δηλαδή, που οι περιφέρειες και οι δήμοι υπερηφανεύονται για τις γαλάζιες σημαίες στις απέραντες ελληνικές παραλίες, η κυβέρνηση δεν παρέχει τα απαιτούμενα κονδύλια για την απαραίτητη ναυαγοσωστική κάλυψη. Τελικά πόσο ασφαλείς θα είναι και θα νιώθουν οι έλληνες και οι ξένοι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες;
Για τη φετινή τουριστική περίοδο η ναυαγοσωστική δαπάνη υπολογίζεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, θα δοθούν μόνον 7 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα αυτό το κονδύλι θα μοιραστεί σε 115 δήμους και όχι στον σύνολο των παράκτιων δήμων της χώρας που είναι 143.
Το ίδιο συνέβη και πέρσι, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζει ο σχετικός νόμος και εν τέλει να βρεθούν υπόλογοι έναντι προστίμων από τα λιμεναρχεία, διότι δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα.
Ναυαγοσώστης κάθε 400 μέτρα
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, όπως προσδιορίσθηκε και με το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020, μεταφέρθηκε στους δήμους, ένα ευρύτατο πλέγμα νέων αρμοδιοτήτων, μεταξύ των οποίων και η λειτουργία οργανωμένων παραλιών, με την πρόσληψη ναυαγοσωστών και την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού.
Επίσης το νέο πλαίσιο αύξησε κατακόρυφα τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας των λουόμενων, ορίζοντας την υποχρέωση ελέγχου σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου των ναυαγοσωστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις πολυσύχναστες μεγάλες παραλίες, τις οποίες ορίζει σχετική επιτροπή, πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι ναυαγοσώστες και να γίνει προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού τους, δηλαδή βάθρα, σωσίβια, αυτοκίνητα και σωστικές λέμβοι.
Να σημειωθεί πως τις παραλίες ως πολυσύχναστες, όπου χρειάζεται η παρουσία ναυαγοσωστών, τις αξιολογεί και τις ορίζει επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των παράκτιων δήμων, της οικείας περιφέρειας, και του λιμεναρχείου.
Πέρσι, πολλοί δήμοι δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις απαιτήσεις, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ δεν υπήρχε και ο απαραίτητος αριθμός ναυαγοσωστών.
Οι έλεγχοι από τα λιμεναρχεία, βάσει των οδηγιών από το υπουργείο Ναυτιλίας, εντόπισαν ελλείψεις και τελικά κόπηκαν υπέρογκα πρόστιμα, με αποτέλεσμα οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, παρότι τελικά τα πρόστιμα διαγράφηκαν, να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών.
Φέτος έγκαιρα η ΚΕΔΕ, από τα μέσα Απριλίου, έθεσε το θέμα και ζήτησε από την κυβέρνηση, και δη από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να χρηματοδοτήσει τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται, ώστε οι 143 παράκτιοι δήμοι να μπορέσουν αναλάβουν την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών τους για το 2022. Αν αυτό δεν ήταν δυνατό η ΚΕΔΕ ζήτησε να ανασταλεί η ισχύς του Π.Δ. 71/2020, μέχρι να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.
Βαλλιάνος: Που θα βρούμε τα χρήματα;
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου φέτος θα εισπράξει από τους πόρους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη που όρισε το υπουργείο Εσωτερικών μόλις 24.865 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά αρκούν για να πληρωθούν τα έξοδα μόνο για μία παραλία, από τις 4 που κρίθηκαν, από την αρμόδια επιτροπή, ως πολυσύχναστες στις οποίες απαιτείται ναυαγοσωστική κάλυψη.
Όπως τονίζει στην Parallaxi ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλλιάνος, «φέτος θα χρειαστούμε περίπου 100.000 ευρω για να καλύψουμε τα έξοδα της ναυαγοσωστικής κάλυψης και θα πάρουμε μόλις το ¼ της απαραίτητης χρηματοδότησης. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Έχουμε προχωρήσει στους διαγωνισμούς για τις προσλήψεις αλλά και πάλι διαπιστώνεται άλλο ένα φαινόμενο αρμοδιότητας που δεν συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κονδύλια».
Σημειώνει δε ότι «αν είχε περάσει η εισήγηση του Λιμεναρχείου που όριζε ως πολυσύχναστες, 13 παραλίες του δήμου, θα χρειαζόμασταν περίπου 300.000» ενώ εύλογα αναρωτιέται «μπορούν να μας πουν από πού θα τα βρίσκαμε αυτά τα λεφτά;».
Παπαστεργίου : τραγελαφικές καταστάσεις
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τονίζει στην Parallaxi πως οι δήμοι έγκαιρα έχουν καλέσει την κυβέρνηση να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά όπως φαίνεται θα επαναληφθούν οι περσινές τραγελαφικές καταστάσεις.
«Έχουμε στείλει και επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς ότι πολλοί δήμοι αδυνατούν να τρέξουν τους διαγωνισμούς για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και το υπουργείο μας υπόσχεται ότι στη συνέχεια θα καλύψει το κόστος» αναφέρει και τονίζει ότι μικροί δήμοι που δεν έχουν ρευστότητα δεν θα μπορέσουν να κάνουν τις προσλήψεις και να εγκαταστήσουν τις υποδομές που απαιτούνται και θα κινδυνεύουν και πάλι με πρόστιμα.
«Μάλιστα φέτος μας δίνουν λιγότερα λεφτά για ένα πρόγραμμα το οποίο εμείς το κοστολογούμε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, διότι φέτος η ναυαγοσωστική περίοδος θα είναι πλήρης», σημειώνει και επισημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να μεταφέρει αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
Ωστόσο υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι όπως φαίνεται βρίσκουν τρόπο να λύσουν το πρόβλημα, όπως ο δήμος Θερμαικού στο νομό Θεσσαλονίκης, που διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και πολλές και πολυσύχναστες παραλίες, ιδίως τα τελευταία χρόνια.
Όλα έτοιμα στο δήμο Θερμαϊκού
Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Τροκάνας αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θερμαικού, «παρότι οι υπάρχουσες συνθήκες δυσκολεύουν την κατάσταση, ο δήμος Θερμαϊκού ήδη έχει προετοιμαστεί κατάλληλα».
«Πρέπει να βρεθεί μία λύση που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» τονίζει και αναφέρει ότι ο δήμος Θερμαϊκού είναι έτοιμος να υποδεχτεί του κολυμβητές στις ακτές του δήμου που εκτείνονται σε 52 χλμ. «Έχουμε 8 οργανωμένες παραλίες από την Περαία μέχρι την Πάλιουρα της Επανομής, και ήδη έχουμε κάνει τους διαγωνισμούς και έχουμε βρει τους ναυαγωσώστες», σημειώνει και αναφέρει ότι η προσέλευση στις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού και φέτος λόγω και της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να είναι αυξημένη.
Όσο για τα περιστατικά διάσωσης, όπως τονίζει, «υπάρχουν αρκετά κάθε χρόνο αλλά τα αντιμετωπίζουμε».