Διεθνή

Χρηματιστήρια: Eλεύθερη πτώση για τις τράπεζες στην Ευρώπη – Περιόρισε τις απώλειες η Αθήνα

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της απειλούμενης τραπεζικής κρίσης, μετά την κατάρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
χρηματιστήρια-eλεύθερη-πτώση-για-τις-τ-904081
Parallaxi

Περιόρισε τις απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις διεθνείς πιέσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έχασε 0,64%, κλείνοντας στις 1.049 μονάδες, έχοντας τις τράπεζες στο +1,16%, παρά την πρωινή πτώση που έφτασε και ως το -6%.

Θετικά έκλεισαν Εθνική και Πειραιώς, άνω του 2%. Μικρότερα κέρδη για τη Eurobank, ήπια πτώση για τη μετοχή της Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Viohalco, Τιτάν και Motor Oil. Κέρδη για τον Σαράντη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της SVB, θέτοντας τις τράπεζες σε τροχιά για τη χειρότερη ημέρα τους εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης έκλεισε με πτώση 2,42%, με όλους τους κλάδους εκτός από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Στο -3% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη, 2,9% έχασε ο CAC του Παρισιού, ενώ με απώλειες 2,58% ολοκλήρωσε τη συνεδρίασε ο FTSE του Λονδίνου.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 5,65%, τη χειρότερη μέρα τους από τις 4 Μαρτίου 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon, όταν έκαναν βουτιά 6,66% λόγω προειδοποιήσεων ότι η ποιότητα του ενεργητικού της θα επηρεαζόταν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 5,9%, τη χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου 2022, όταν υποχώρησαν κατά 6,66% εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η ποιότητα του ενεργητικού τους θα επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διολίσθηση των μετοχών έρχεται παρά την είδηση ότι η HSBC συμφώνησε να αγοράσει τον βρετανικό βραχίονα του προβληματικού αμερικανικού δανειστή που επικεντρώνεται σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατευθούν ως μέρος της συμφωνίας.

Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν κατά 3,5%, ενώ η Commerzbank διολίσθησε περίπου 12% και η Credit Suisse σημείωσε πτώση 9,4%.

Στη Νέα Υόρκη, στην έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1%. Ο βιομηχανικός του Dow Jones υποχώρησε κατά 0,7% ή περίπου 230 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 0,7%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,482%

WSJ: Κατρακυλούν οι «μικρές» τράπεζες στις ΗΠΑ – Στο μικροσκόπιο ύποπτες επενδύσεις

Κατρακύλα των μετοχών των αμερικανικών τραπεζών, μετά το ντόμινο κρίσης που προκάλεσε η πτώχευσης της Silicon Valley Bank. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών ετών τη Δευτέρα (13/3). Αυτή η πτώση στα χρηματιστήρια αντανακλά την έντονη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία του κλάδου μετά από τρεις πτωχεύσεις τραπεζών.

Ο δείκτης KBW Nasdaq των εμπορικών τραπεζών υποχώρησε πάνω από 10%, με τους μεγάλους δανειστές όπως η Comerica Inc. και η Zions Bancorp να υποχωρούν περισσότερο από 20%. Ο δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF σημείωσε πτώση άνω του 15%, μπαίνοντας σε έναν ρυθμό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Η υποχώρηση δείχνει τον βαθμό στον οποίο οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από τις τράπεζες με μεγάλα ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων. Η φυγή καταθέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα της SVB Financial Corp., μητρικής της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Η Comerica ανακοίνωσε ότι το 64% των καταθέσεων της στο τέλος του περασμένου έτους ήταν ανασφάλιστες και η Zions το 53%, σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις.

Η Federal Reserve και η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν τόσο για μεμονωμένες τράπεζες όσο και για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της αναταραχής.

«Όταν αναφέρεστε στις τράπεζες, αυτές είναι πραγματικά το κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας μας», δήλωσε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης και επικεφαλής επενδύσεων στην Cresset Capital. «Έτσι, όποτε γίνονται αποτυχίες αυτού του μεγέθους, υπάρχουν σίγουρα βάσιμες ανησυχίες που εγείρονται».

Οι πτώσεις ενέτειναν το απότομο selloff της Παρασκευής, όταν οι τράπεζες έκλεισαν στα χρηματιστήρια στη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Τη Δευτέρα (13/3), οι μετοχές της Western Alliance Bancorp βυθίστηκαν έως και 84%, και η First Republic, η οποία δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι είχε λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Federal Reserve και την JPMorgan Chase & Co., υποχώρησε 77%. Οι μετοχές της PacWest Bancorp έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους. Η μετοχή Charles Schwab υποχώρησε κατά ένα πέμπτο. Ήταν μεταξύ ενός αριθμού εταιρειών των οποίων οι μετοχές σταμάτησαν προσωρινά λόγω μεταβλητότητας λίγο μετά το άνοιγμα.

Ερωτήματα για τις χρεοκοπίες των τραπεζών

Οι χρεοκοπίες των τραπεζών έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και την έκθεσή τους σε επιχειρήσεις που οι επενδυτές κρίνουν απίθανο να ευημερήσουν με την αύξηση των επιτοκίων. Ζητήματα χρηματοδότησης που αναμένεται να απασχολήσουν τις Αρχές σε επόμενο χρόνο. Πώς, λοιπόν, εκτέθηκαν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που θεωρείται απίθανο να βγάλουν κέρδη; Εγείρονται ζητήματα αθέμιτων πρακτικών και μίζες; Μένει να φανεί.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών έχουν παρέμβει για τους καταθέτες στις χρεοκοπημένες τράπεζες. Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η Signature και η Silvergate ήταν πιο ευάλωτες επειδή επικεντρώθηκαν εν μέρει στην κρυπτογράφηση, ενώ η Silicon Valley εξυπηρετούσε κυρίως εταιρείες startup με μεγάλες καταθέσεις.

Ωστόσο, οι αποτυχίες κατέληξαν σε προβλήματα ρευστότητας που έχουν επικεντρωθεί στα μακροπρόθεσμα ομόλογα που αγόρασαν ορισμένες τράπεζες στο κύμα καταθέσεων λόγω της πανδημίας. Αυτά αποδεικνύονται προβληματικά επειδή μια απότομη αύξηση των επιτοκίων ως μέρος της προσπάθειας της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σημαίνει ότι τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να πωληθούν χωρίς να αναγνωριστεί μια απώλεια που μπορεί να πλήξει το κεφάλαιο.

«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης σε μέρη του συστήματος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jason Goldberg, αναλυτής της Barclays.

Σύμφωνα με την WSJ, έξω από ένα υποκατάστημα της First Republic στο κέντρο του Μανχάταν το πρωί της Δευτέρας, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι ο κόσμος είχε μαζευτεί για να σηκώσει χρήματα. Το υποκατάστημα άφηνε τον κόσμο να μπει λίγα λεπτά πριν από την κανονική ώρα λειτουργίας των 9 το πρωί.

Κάποιοι που κατευθύνονταν σε θέσεις εργασίας στα οικονομικά, σταμάτησαν για να κοιτάξουν στα παράθυρα: Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων περίμενε τον κόσμο να μπει μέσα.

Ένας πελάτης που αρνήθηκε να κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός του ήταν κοινός λογαριασμός, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούνταν έως και 500.000 δολαρίων σε ασφάλιση FDIC. Δεν πήρε τα χρήματά του. Λίγα λεπτά μετά την προσωπική επιβεβαίωση, έλαβε και ένα email επιβεβαίωσης. «Αν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το FDIC, τότε είναι μια δημοκρατία – μπανανία», όπως είπε.

Διπλό μήνυμα Μπάιντεν: Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, οι επενδυτές πήραν ένα ρίσκο – χάνουν τα χρήματά τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της απειλούμενης τραπεζικής κρίσης, αφού οι καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με το Reuters η προσπάθεια του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες ήρθε μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το Σαββατοκύριακο να εγγυηθούν τις καταθέσεις στην SVB που έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογία και απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ότι άλλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι υγιείς.

Το άνοιγμα της Δευτέρας στην αμερικανική αγορά είδε την First Republic Bank να πέφτει κατά 65,1% παρά την είδηση ότι εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, ενώ οι Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp και Charles Schwab υποχώρησαν κατά 75,9%, 41,0% και 19% αντίστοιχα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών διακόπηκε αρκετές φορές λόγω της μεταβλητότητας.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan ChaseMorgan Stanley και Bank of America, σημείωσαν επίσης πτώση.

Προστατεύονται οι καταθέσεις, όχι οι επενδυτές

Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν. Οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι.

«Αντίθετα, τα χρήματα θα προέρχονται από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.

Η διοίκηση των τραπεζών αυτών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Καταγράφοντας έναν πλήρη απολογισμό των όσων συνέβησαν ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους. «Στην κυβέρνησή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Ισχυροί κλυδωνισμοί

Οι κλυδωνισμοί της SVB έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 6,3% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά από πτώση 15%.

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύει και αναζητά σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB και της Signature.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ταχεία δράση της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε».

Ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε άνοδο

Στις αγορές χρήματος, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης του πιστωτικού κινδύνου στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε άνοδο, όπως και άλλοι δείκτες του πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

«Όταν ένα βήμα (γίνεται) τόσο μεγάλο, τόσο γρήγορα, η πρώτη σου σκέψη είναι «αποτράπηκε η κρίση». Αλλά η δεύτερη σκέψη σου είναι, πόσο μεγάλη ήταν αυτή η κρίση, πόσο μεγάλοι ήταν οι κίνδυνοι που έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα;», δήλωσε ο Rick Meckler, εταίρος της Cherry Lane Investments.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού έτρεξε προς το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων, ενθαρρυμένη από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.

«Υπάρχει μια αίσθηση μετάδοσης και όπου βλέπουμε μια ανατιμολόγηση γύρω από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οδηγεί σε ανατιμολόγηση σε όλες τις αγορές», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. Ο Dowding δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι πολλά από τα ζητήματα που επηρεάζουν τις αμερικανικές τράπεζες θα είναι παρόντα στους ευρωπαίους δανειστές. Τα ομόλογα που κατείχε η SVB «δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε σε αυτό το πλαίσιο, αυτό έχει μια επίδραση που μεταφράζεται σε πιο ευρεία βάση» πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν την Κυριακή μετά την κατάρρευση της SVB – τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008, η οποία υπέστη τρέξιμο μετά από ένα μεγάλο χτύπημα σε χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από τη Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης γρήγορα για να κλείσουν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Silicon Valley Bank: O CEO Γκρεγκ Μπέικερ πούλησε 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές 15 μέρες πριν το «κανόνι»

Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Silicon Valley Bank (SVB), Greg Becker πούλησε 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές δύο εβδομάδες (!) προτού καταρρεύσει η αμερικανική τράπεζα.

Ο ισχυρός άνδρας της Silicon Valley Bank, ο Greg Becker, φέρεται ότι χρησιμοποίησε προκαθορισμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης μετοχών για να πουλήσει «χαρτιά» ονομαστικής αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ώρες πριν την κατάρρευση της καλιφορνέζικης τράπεζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Silicon Valley Bank (SVB), Greg Becker, πούλησε μετοχές της εταιρείας του αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων βάσει σχεδίου διαπραγμάτευσης λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού το αμερικανικό πιστωτικό ίδρυμα ανακοινώσει τεράστιες οικονομικές ζημίες που το οδήγησαν και στην κατάρρευση.

Η πώληση 12.451 μετοχών στις 27 Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο που ο Becker πούλησε μετοχές της μητρικής εταιρείας SVB Financial Group, σύμφωνα με τις αμερικανικές ρυθμιστικές καταθέσεις.

Κατέθεσε το σχέδιο που του επέτρεπε να πουλήσει τις μετοχές στις 26 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου, η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε ότι απέτυχε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο, προκειμένου να καλύψει τις ζημίες. Η ανακοίνωση, ωστόσο, οδήγησε τις μετοχές της τράπεζας σε πτώση, με τον Becker να προτρέπει τους πελάτες να παραμείνουν ήρεμοι…

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ούτε ο Becker ούτε η SVB δέχτηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Bloomberg. Πάντως οι πωλήσεις φαίνεται να έγιναν μέσω ενός ανακλητού καταπιστεύματος που ελέγχεται από τον ίδιο, όπως δείχνουν τα αρχεία της συναλλαγής.

«Μάτωσαν» οι αγορές λόγω Silicon Valley Bank

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν η αυστριακή BAWAG, που βυθίζεται κατά 9% και η γερμανική Commerzbank με απώλειες 8,4%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 8,3%.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε πτώση 2,4% στις 15.047 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πτώση 2% στις 7.586 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε απώλειες 3%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,3% στις 26.128 μονάδες και ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη -3,5% στις 8.956 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λιγο πριν τη 1 το μεσημέρι σημείωνε πτώση 2,64% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες άνω του 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς κοντά στο 5%.

Αναταραχή

Εν τω μεταξύ, ένας λυσσαλέος αγώνας για την αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τα επιτόκια έστειλε επίσης κύματα στις αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε αύξηση την επόμενη εβδομάδα.

Οι trader βλέπουν επί του παρόντος 50% πιθανότητα να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τις μειώσεις των επιτοκίων να έχουν τιμολογηθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είχε τιμολογηθεί πλήρως, ενώ 70% πιθανότητα θεωρούνταν η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν τελευταία κατά 55 μονάδες βάσης στο 4,09% περίπου, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η κατάρρευση της SVB έρχεται παράλληλα με το κλείσιμο της τράπεζας Silvergate, η οποία την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε σχέδια για τη διακοπή των εργασιών και την εθελοντική εκκαθάριση, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX πέρυσι.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την πτώχευση της SVB, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πλέον χάσει παρόμοιο ποσό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη

Την εκτίμησή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (όχι μόνο οι μεγαλύτερες) εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. ‘Αμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι δεν βλέπει συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία. «Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία, αφενός επειδή οι γαλλικές τράπεζες δεν εκτίθενται στην τράπεζα Silicon Valley και αφετέρου επειδή το γαλλικό τραπεζικό οικονομικό μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό με τη διαφοροποίηση της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών και ένα υγιές σύστημα εποπτείας», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση ώρα με την ώρα. Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίκτυπος στις βελγικές τράπεζές μας», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βινσεντ Βαν Πέντεγκεμ.

«Έχουμε ένα πολύ σαφές ευρωπαϊκό και βελγικό ρυθμιστικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και αυτό φυσικά μας βοηθά να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για το τί σημαίνει η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αρχών των ΗΠΑ. Εντός της ΕΕ υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της τράπεζας Sillicon Valley. Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές».

Χρυσός: Άλμα στις τιμές λόγω της κρίσης των τραπεζών

Οι ανησυχίες για κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank έστειλαν τους επενδυτές στις επενδύσεις σε χρυσό για ασφάλεια.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσε άλμα 2,6% στα 1916,30 δολάρια ανά ουγγιά, η μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό σε περιόδους κρίσης καθώς τον θεωρούν ασφαλές καταφύγιο.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε ένα τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές σημείωσαν άλμα στην αρχή του έτους, υποχώρησαν τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι τον Μάρτιο, με τους επενδυτές να αμφιταλαντεύονται για την πορεία νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ευρωαγορές: Κλυδωνισμός από το τραπεζικό sell off

Στα όρια του sell off έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, αλλά και στις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τους κινδύνους ώστε να μη γίνουν συστημικοί. Μάλιστα, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την άνοδο των αμερικανικών δεικτών σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 5,6%, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση από τις 4 Μαρτίου 2022. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,58% στις 7.458 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 3,04% στις 14.959 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,90% στις 7.011 μονάδες.

Η HSBC, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της προβληματικής αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, έναντι 1 λίρας Αγγλίας, σημείωσε απώλειες 3,95%. Η Commerzbank έχασε 12% και η Credit Suisse υποχώρησε κατά 9,4%, πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Την Παρασκευή, τον έλεγχο της Silicon Valley Bank ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές μετά από μαζικές αναλήψεις. Όλοι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της FDIC.

Τι ελπίζουν οι επενδυτές

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να ελπίζουν ότι αυτά τα σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ωθήσουν τη Fed να υιοθετήσει μια πιο ήπια οικονομική στάση όταν συνεδριάσει στις 22 Μαρτίου. Η Goldman Sachs εκτίμησε, δε, ότι η Fed θα αναβάλει τώρα την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της, υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στον τραπεζικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και εξακολουθεί να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει αυξημένος.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία μετάδοση από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB). Σύμφωνα με τον Le Maire, ένα από τα δυνατά σημεία της Γαλλίας είναι ότι οι τράπεζές της είναι σταθερές και έχουν υψηλό επίπεδο ρευστότητας. Ωστόσο, δήλωσε σήμερα το πρωί στο France Info ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση

Πηγη – naftemporiki / ieidiseis / OT

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα