Χρήστος Παππάς στη Δίκη της Χρυσής Αυγής: «Ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε»
Τι είπε ο πρώην βουλευτής και κουμπάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου.
«Προσέρχομαι με καθαρή την συνείδηση μου. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο θεωρούμενος ως «καθοδηγητής» της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτής Χρήστος Παππάς, ο οποίος δήλωσε πως η δίωξη του κόμματος έγινε με «καθαρά πολιτικά κριτήρια».
Ο επί δεκαετίες φίλος, ομοϊδεάτης και κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, απολογούμενος δήλωσε πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω» και επιπλέον «είναι προσωπικά δεδομένα».
Απάντησε, μάλιστα, για συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά ότι «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε».
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, που δήλωσε πως βρίσκεται στην Χρυσή Αυγή από την δεκαετία του 1980, από εκείνα τα χρόνια ως σήμερα έχει εξελιχθεί, έχει αλλάξει. Όπως ανέφερε, η Χρυσή Αυγή «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός».
Κλήθηκε επίσης από την πρόεδρο, να απαντήσει και για φωτογραφία του, «όχι και τόσο παλιά» όπου ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία.
Ο κ. Παππάς, αφού ανέφερε πως ο χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά, δηλώνοντας περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου, κατέληξε πως ο τάφος του Ιταλού ιδρυτή του φασιστικού κόμματος αποτελεί «τουριστική διέλευση…δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη την βόρεια Ιταλία».
Ο κ. Παππάς αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ, όσο και τον ρόλο του καθοδηγητή, τονίζοντας πως, πλην μίας και μόνο φοράς, εκτός από την αρθρογραφία του, ουδέποτε έγραψε εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος. Αυτή η μοναδική, που κατόπιν παράκλησης του κ. Μιχαλολιάκου έγραψε, ήταν για να «αναφέρω την γραμμή του κόμματος που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα» ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς του κόμματος». Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», ο κ. Παππάς είπε πως είχε πολιτική και όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.
Πρόεδρος: Ο Παύλος Μελάς που την απηύθυνε;
Κατηγορούμενος: Στους Ευέλπιδες.
Και ο αναπληρωτής εισαγγελέας όμως, ρώτησε τον κατηγορούμενο για ποιο λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος, για να λάβει την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως». Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική» και ο κ. Παππάς απάντησε πως για αυτό δεν την χρησιμοποίησε.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κ. Παππά, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά. Είπε μάλιστα, πως κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, τονίζοντας πως «δεν αφορά όμως το κόμμα αυτό». Η πρόεδρος του απάντησε, πως «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».
Για την δολοφονία Φύσσα δήλωσε ότι ως άνθρωπος και ως πιστός θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας.
Αναφερόμενος στα «επεισόδια με το ΠΑΜΕ» είπε πως την περίοδο εκείνη «δεν υπήρχε καν τοπική Περάματος» ενώ δήλωσε πως δεν γνώριζε για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο «ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νικ. Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».
Είπε τέλος, ότι η φράση που αποδίδεται στον κ. Σαμαρά «θα τους πάω στο 2%» συνιστά «κατάχρηση εξουσίας, καθώς λέγεται από έναν πρωθυπουργό».