Ελλάδα

Χρυσοχοΐδης: Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει

«Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για λόγους συγκεκριμένους και συγκυριακούς»

Parallaxi
χρυσοχοΐδης-αύξηση-της-εγκληματικότ-713056
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

«Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Ξαναλέω. Αύξηση δεν υπάρχει», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

«Εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες και κυρίως οι ληστείες οικιών και οχημάτων, οι διαρρήξεις και η διακίνηση ναρκωτικών. Σε όλα αυτά στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μείωση. Από 10 έως 40%. Στην Αθήνα και στην Επικράτεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Τι υπάρχει όμως, τι υπήρξε και πυροδότησε φόβο κι ανησυχία; Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων. Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας. Γι’ αυτό σοκάρει, συγκλονίζει. Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της, χωρίς λόγο. Μας εξοργίζει, μας στοιχίζει, μας ξεπερνά. Αλλά είναι μοναδικό. Όσο κι αν φοβίζει, όσο κι αν ανησυχεί είναι μοναδικό».

«Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας. Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν λογαριασμούς. Το 2007, το 2012, το 2017, το 2021. Δεν το λέω μοιρολατρικά ούτε σαν θεατής», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα».

Αφού τόνισε ότι τα στοιχεία του αστυνομικού έργου δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα, υπογράμμισε: «Η εγκληματικότητα μειώνεται από 10 έως 40% ανά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις, πλαστά χαρτονομίσματα και απάτες στα σπίτια λόγω πανδημίας. Η αστυνομία ασχολείται στο 70% του χρόνου και των δυνάμεων της με το έγκλημα, όχι με τα Πανεπιστήμια τους νέους και τις συναθροίσεις. Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για λόγους συγκεκριμένους και συγκυριακούς. Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρή συζήτηση για την ασφάλεια και την προστασία αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η βάση συζήτησης».

«Το πιο επικίνδυνο είναι, το οργανωμένο έγκλημα. Δεν πρόκειται για 5 συμμορίες μπράβων της νύχτας που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. Σιγά σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και πολύ χρήμα», τόνισε και συνέχισε: «Γι αυτό πήγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του εγκλήματος. Χρειάζεται συντονισμός υπηρεσιών και οριζόντιες συνεργασίες στο Κράτος για να σταματήσει η διόγκωση του φαινομένου».

«Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό ‘έξω οι μπάτσοι από τοις γειτονιές’. Τώρα τι ακριβώς λέτε; Έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές; Αποφασίστε και πείτε μας. Μας ζητήσατε να διαλύσουμε τη «Δράση». Υποσχεθήκατε μάλιστα να τη διαλύσετε εσείς, εάν επανέλθετε στη διακυβέρνηση. Να πάτε λοιπόν στις εγκληματογόνες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής, να τα πείτε αυτά στους πολίτες», είπε εξαπολύοντας επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είσαστε ακόμη περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Παρασκευόπουλου; Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα. Σας διαβάζω για να δείτε τις συνέπειες της αφροσύνης. Σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020, στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων, οι 51 (ποσοστό 43,45%) είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειοψηφία τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Εμείς λοιπόν αυτά μελετάμε, ψάχνουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε», κατέληξε.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα