Ελλάδα

Copernicus: Υψηλότερη κατά 0,2ºC η παγκόσμια θερμοκρασία για τον Μάρτιο του 2021

Οι θερμοκρασίες διέφεραν σημαντικά στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2021, αλλά δεν ήταν ακραίες κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ήπειρο.

Parallaxi
copernicus-υψηλότερη-κατά-02oc-η-παγκόσμια-θερμοκ-585805
Parallaxi

καιρός ήλιος μάσκα

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η παγκόσμια θερμοκρασία για τον Μάρτιο του 2021 ήταν 0,2ºC υψηλότερη από τον μέσο όρο 1991-2020. Σε επτά άλλες χρονιές, ο Μάρτιος ήταν θερμότερος από το 2021 και όλες σημειώθηκαν από το 2010 κι έπειτα. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο στη Bόρεια Σιβηρία και τη Δυτική Ανταρκτική, και πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας ζώνης που εκτείνεται βορειοανατολικά προς την Ασία από την Αραβική Χερσόνησο εως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη για ολόκληρο το μήνα ήταν κοντά στο μέσο όρο.

Οι θερμοκρασίες διέφεραν σημαντικά στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2021, αλλά δεν ήταν ακραίες κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο μήνας στο σύνολό του ήταν πιο ήπιος από το συνηθισμένο στη Bορειοδυτική Ευρώπη, ειδικά στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Η μέση θερμοκρασία Μαρτίου ήταν χαμηλότερη από αυτή της περιόδου αναφοράς 1991-2020 στην Νοτιοανατολική και την Ανατολική Ευρώπη, και κοντά στο μέσο όρο στη νοτιοδυτική πλευρά της ηπείρου. Οι μόνες περιοχές όπου οι θερμοκρασίες διέφεραν από τους μέσους όρους των ετών 1991-2020 κατά περισσότερο από 3°C ήταν στα βόρεια του αρχιπελάγους Svalbard, όπου ήταν σχετικά πιο ήπιες, και στα βορειοανατολικά της ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπου ήταν σχετικά πιο χαμηλές.

Τον προηγούμενο μήνα επικράτησαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο σε μεγάλο μέρος της Bόρειας Σιβηρίας και της Δυτικής Ανταρκτικής. Άλλες περιοχές με θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου περιελάμβαναν την Αλάσκα και τον Βόρειο Καναδά, τη Βορειοδυτική Ασία και μια ζώνη που εκτείνεται από βορειοδυτικά έως νοτιοανατολικά πάνω από την Αυστραλία. Οι θερμοκρασίες στην ξηρά σε άλλα μέρη ήταν πιο κοντά στις κλιματολογικές τιμές των ετών 1991-2020, κυμαινόμενες γενικά λιγότερο από 2°C πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο.

Οι θερμοκρασίες αέρα ήταν κάτω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος του τροπικού και υποτροπικού Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το τελευταίο επεισόδιο του φαινομένου La Niña συνέχισε να εξασθενεί. Σημειώθηκαν θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια και νότια. Άλλες ωκεάνιες περιοχές του εξωτροπικού Bόρειου Hμισφαιρίου ήταν κυρίως θερμότερες από τον μέσο όρο, με κύρια εξαίρεση στον Aνατολικό Βόρειο Ειρηνικό.

Πηγή: Copernicus Climate Change Service

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα