Covid-19: Φόβοι για νέα έξαρση στην Κίνα – Ξεπέρασαν οι νεκροί τους 18 εκατ. παγκοσμίως

Ο πλανήτης συνεχίζει να ζει στη σκιά της πανδημίας.

Parallaxi
covid-19-φόβοι-για-νέα-έξαρση-στην-κίνα-ξεπέ-893497
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Παρασκευής 11/3 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Πέμπτης

Οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα από 1.000 κρούσματα covid-19, τον υψηλότερο αριθμό από τις αρχές του 2020, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού να έχει πλέον εξαπλωθεί στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας.

Ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τους απολογισμούς που ανακοινώνουν οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για την Κίνα -όπου πρωτοεντοπίστηκε η covid-19- πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στην Κίνα 703 ασυμπτωματικές μολύνσεις και 397 συμπτωματικές.

«Οι εμβολιασμένοι είναι πιο πιθανό να μην εμφανίζουν συμπτώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και πλέον η εμβολιαστική κάλυψη στην Κίνα είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ο Μπεν Κόουλινγκ καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Περίπου το 87% του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Κίνας είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου και περίπου το 40% είχε λάβει και αναμνηστική δόση.

Η χώρα εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην covid-19, γεγονός που της επέτρεψε να περιορίσει κατά πολύ την επιδημία, αν και με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Μόλις εντοπίζεται ένα κρούσμα οι Αρχές επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στη διενέργεια πολλών και μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η προσέγγιση είναι βιώσιμη. Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επεσήμανε το Σάββατο ότι η Κίνα θα πρέπει «συνεχώς να βελτιστοποιεί» τα μέτρα που λαμβάνει κατά της πανδημίας.

Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, όπως και στην πόλη – λιμάνι Τσινγκντάο, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι τοπικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση.

Η πόλη Τζιλίν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, δεν έχει επιβάλει lockdown αλλά έχει ζητήσει από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στην Τσινγκντάο μόνο οι κάτοικοι των συνοικιών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του Όμικρον υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ προς το παρόν.

Πάνω από 18 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην COVID-19 παγκοσμίως

Η πανδημία του νέου κορονοϊού προκάλεσε πάνω από 18 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο από τις αρχές του 2020 ως τα τέλη του 2021, ή με άλλα λόγια αριθμό υπερτριπλάσιο από τον επίσημο απολογισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Οι επίσημες στατιστικές για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 δεν δίνουν παρά μόνο μερική εικόνα του πραγματικού απολογισμού της θνητότητας» της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης. Η COVID-19 ήταν πιθανόν μια από τις βασικές αιτίες θανάτου το 2020 και το 2021 στον πλανήτη, εκτιμούν.

Αν και κατά τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2021 ήταν 5,94 εκατομμύρια, αρκετές μελέτες έχουν χαρακτηρίσει πολύ υποτιμημένο τον απολογισμό αυτόν και έχουν αποπειραθεί να ρίξουν περισσότερο φως στην υγειονομική κρίση.

Η πιο πρόσφατη, αυτή που δημοσιεύει σήμερα η Λάνσετ, εκτιμά πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 την περίοδο αυτή έφθασε τα 18,2 εκατομμύρια, ότι ήταν δηλαδή υπερτριπλάσιος του επίσημου απολογισμού, βασιζόμενη στα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Ο όρος πλεονάζουσα θνησιμότητα αναφέρεται στον λόγο των θανάτων σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αιτίας, επί του αριθμού θανάτων που αναμενόταν, με βάση τα δεδομένα για προηγούμενες ανάλογες χρονικές περιόδους.

Πέρα από μια βάση δεδομένων για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, οι συντάκτες της μελέτης έφτιαξαν επίσης διάφορα μοντέλα για να προβλέψουν ποια θα ήταν η θνησιμότητα εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, για να αντιπαρέλθουν την έλλειψη ολοκληρωμένων και αξιόπιστων στοιχείων σε αρκετές χώρες.

«Από τα 12,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους σε σχέση με τους καταμετρημένους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, μεγάλο μέρος τους οφειλόταν πιθανόν σε μόλυνση από τον SARS-CoV-2», σημειώνουν.

Η χαώδης διαφορά μεταξύ της πλεονάζουσας θνησιμότητας και των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων εξαιτίας της COVID-19 πιθανόν εξηγείται από το ότι δεν έγιναν διαγνώσεις πολλών περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορονοϊό ή/και τους αυξημένους θανάτους από άλλες ασθένειες, εξαιτίας της αλλαγής συμπεριφορών ή της μείωσης της πρόσβασης στα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας, επισημαίνουν ακόμη οι ερευνητές.

Κατά περιοχές, οι χώρες των Άνδεων στη Λατινική Αμερική, τα κράτη της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης, καθώς και το νότιο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνητότητας την περίοδο 2020-2021.

Μεταξύ των χωρών που επλήγησαν βαρύτερα από την πανδημία, η Βολιβία καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη πλεονάζουσας θνησιμότητας. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, η πλεονάζουσα θνησιμότητα μοιάζει χαμηλότερη από ό,τι τα χρόνια προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η δουλειά τους ενέχει κάποιους περιορισμούς και κρίνουν απαραίτητο να συνεχιστεί το επιστημονικό έργο για να διαπιστωθεί ποια είναι επακριβώς η πλεονάζουσα θνησιμότητα που οφείλεται άμεσα στην COVID-19.

Μεταξύ άλλων μελετών, το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist δημοσίευσε στα μέσα Νοεμβρίου την εκτίμηση ότι ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθανε τα 17 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενο κυρίως στη βάση δεδομένων δύο ερευνητών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ως αυτό το στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την πανδημία, ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων στην υφήλιο ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος από τον επίσημο.

Μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικές μεταλλάξεις

Το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, που έχει εμφανίσει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του κορονοϊού, μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις, ικανές να τον καταστήσουν πιο ανθεκτικό στα φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, την πρώτη στον κόσμο που κάνει αυτήν την ανησυχητική διαπίστωση. Σημειώνεται, ότι το sotrovimab είναι από τα ελάχιστα μονοκλωνικά αντισώματα που παραμένουν αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Το εν λόγω αντίσωμα, που είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, εξουδετερώνει την πρωτεΐνη ακίδα του κοροναϊού με την οποία αυτός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει. Το sotrovimab χορηγείται ενέσιμα στους ασθενείς εντός πέντε ημερών από την έναρξη της λοίμωξής τους και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά και να χρειαστεί νοσηλεία κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρεμπέκα Ρόκετ του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το «New Scientist», μελέτησαν τους πρώτους 100 ασθενείς που έλαβαν το συγκεκριμένο αντίσωμα μεταξύ Αυγούστου-Νοεμβρίου 2021, όταν ακόμη κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Σε τέσσερις ασθενείς ανιχνεύθηκαν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού έξι έως 14 μέρες μετά τη χορήγηση του αντισώματος, οι οποίες καθιστούσαν το sotrovimab αναποτελεσματικό, πλέον.

Οι ερευνητές κάλεσαν για αυξημένη γονιδιωματική επιτήρηση των ασθενών που παίρνουν sotrovimab, καθώς όπως είπε η Ρόκετ, «αυτό που σίγουρα δεν θα θέλαμε να δούμε είναι έναν ανθεκτικό ιό να διαχέεται στην κοινότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο». Πρόσθεσε ότι θα ήταν σκόπιμο όσοι έχουν εμφανίσει ανθεκτικότητα στο φάρμακο μετά τη χορήγηση του αντισώματος να απομονώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι ο κορονοϊός να «καθαρίσει» πλήρως από τον οργανισμό τους, έτσι ώστε να μη διασπείρουν ευρύτερα έναν πιο ανθεκτικό ιό.

Η φαρμακευτική εταιρεία GSK, που παράγει το αντίσωμα, ανακοίνωσε ότι τα αυστραλιανά ευρήματα συνάδουν με τις μεγάλες κλινικές δοκιμές της που βρήκαν ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών αναπτύσσουν φαρμακευτική αντίσταση στο πλαίσιο της θεραπείας. Επίσης, τόνισε ότι τέτοια αντίσταση έχει παρατηρηθεί και σε άλλα μονοκλωνικά αντισώματα και αντιικά χάπια κατά της Covid-19, κάτι που σχετίζεται με το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά με τον κορονοϊό. Η εταιρεία εκτίμησε πως «η νέα μελέτη δεν αλλάζει το θετικό ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου του sotrovimab για χρήση στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας Covid-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιδείνωση της νόσου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα