Covid-19: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα – Ο ρόλος της Όμικρον 2
Οι φόβοι των ειδικών για νέα έξαρση λόγω πολέμου - Τι λέει η Παγώνη για τις παρελάσεις.
Αυξημένα ήταν τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, και δη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, οπότε παρουσιάστηκε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με τις μολύνσεις να ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τις τελευταίες μέρες «έχουμε μια υποτροπή, με αύξηση 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1 (1.08)».
Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον 2, που αυτή τη στιγμή έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντικαθιστά ραγδαία την Ο.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει:
«Βλέποντας μια υποτροπή στον αριθμό των κρουσμάτων την τελευταία βδομάδα, πολλοί με ρωτούν τι συμβαίνει…. Πράγματι έχουμε μια υποτροπή (πρώτη εικόνα – βέλος) τις τελευταίες ημέρες με αύξηση 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1 (1.08)
Ποια όμως μπορεί να είναι τα αίτια? Από τις αναλύσεις μας στο παρατηρητήριο επιδημιλογικών αναλύσεων αποδίδουμε τη μεγάλη ευθύνη στην Ο-2 που αυτή τη στιγμή έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντικαθιστά ραγδαία την Ο».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «η Ο-2 έχει ικανότητα ακόμη μεγαλύτερης διαφυγής από τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση. Ευτυχώς τα εμβόλια αλλά και η φυσική νόσηση προστατεύουν σε ποσοστό >95% από την βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο», σημειώνει και προσθέτει:
«Για αυτό και οι δείκτες διασωληνωμένων/θανάτων εξακολουθούν αργά να αποκλιμακώνονται. Στη δεύτερη εικόνα το παρατηρητήριο μας περιγράφει την επιδημιολογική επιβάρυνση ανά ΠΕ (κόκκινο το επιδημιολογικό φορτίο & με μπλε γραμμή ο Rt)….. Η πιο επιβαρυμένη ΠΕ είναι του Ηρακλείου Κρήτης ενώ και το Ρέθυμνο είναι πολύ ψηλά (βλ βέλη)…»
«Η επέλαση της Ο-2 λοιπόν δίνει αυτό το πισωγύρισμα με το αποτύπωμα των Απόκριων επίσης να συμβάλλει σε αυτή την κλιμάκωση…. Αισιοδοξούμε παρά ταύτα αλλά……Μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού, ατομική υγιεινή…..», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.
Τι σηματοδοτεί η εξάπλωση της Όμικρον 2
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η Omicron 2 εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό στην επικράτεια, ενώ κατά τόπους όπως στην Κρήτη περιορίζει δραστικά το μέχρι τώρα κυρίαρχο στέλεχος Omicron 1.
Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δειγματοληπτικού ελέγχου για τα μεταλλαγμένα στελέχη προκύπτει πως η υποπαραλλαγή Omicron 2 ανιχνεύεται στο 24% των κρουσμάτων Omicron στην επικράτεια. Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα δεδομένα του ΕΟΔΥ έδειχναν ότι όπου κυριαρχεί απόλυτα η Omicron στο 11% των κρουσμάτων ανιχνευόταν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2. Έκτοτε το στέλεχος καταγράφει τάσεις ταχείας επικράτησης αφού μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων τετραπλασιάστηκε η κυκλοφορία του (από το 6% στο 11% και στη συνέχεια στο 24%). Στη δε Κρήτη όπως δείχνουν τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων το 40-50% των κρουσμάτων της Omicron είναι Omicron 2. Έχει εντοπιστεί επίσης στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Αχαϊα, την Κόρινθο, τη Λάρισα.
Δεδομένου πως η Omicron 2 είναι μία ακόμη πιο μολυσματική εκδοχή του κορονοϊού (1 – 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την υποπαραλλαγή Omicron 2), που παράλληλα διαφεύγει ακόμη περισσότερο της προστασίας από τον εμβολιασμό, γίνεται αντιληπτό ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος γύρος μολύνσεων που συνεπακόλουθα θα διατηρήσει υψηλά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και θα επηρεάσει ελαφρά και τις νοσηλείες.
Μπορεί ο πόλεμος να προκαλέσει νέα μετάλλαξη;
Αυτό που πυροδοτεί περισσότερο την ανησυχία των αρμοδίων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε περιπτώσεις πολεμικών επιχειρήσεων είναι αναμενόμενη η έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων, όμως στην προκειμένη περίπτωση η κατάσταση είναι εξαρχής πολύ δύσκολη καθώς ένα λοιμώδες νόσημα, το covid-19, είναι ήδη κυρίαρχο.
Με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον μαχόμενο πλέον πληθυσμό της Ουκρανίας δεν ξεπερνά το 35% και οι όμορες χώρες δέχονται κύματα προσφύγων, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι, ουδείς αποκλείει νέες «εκρήξεις» του κορονοϊού στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι ειδικοί προβληματίζονται και για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ανεμβολίαστων, όπως συνέβη με τα μεταλλαγμένα στελέχη που εμφανίστηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Ασία και την Αφρική.
Παγώνη για παρελάσεις και Πάσχα
Η 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι βασική για την προστασία απέναντι στην Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της, επιβεβαίωσε νέα μελέτη, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε η κα Παγώνη, χωρίς την 3η δόση είναι πιθανότερο κάποιος να περάσει πιο βαριά τον κορονοϊό.
Θα έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι το Πάσχα, εκτίμησε η κα Παγώνη. «Τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν.»
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παρελάσεις θα πρέπει να γίνουν όπως την προηγούμενη φορά, χωρίς κόσμο, λόγω του υψηλού ακόμα αριθμού κρουσμάτων και του διψήφιου αριθμού θανάτων.
ΠΗΓΕΣ: in.gr / protothema.gr / skai.gr
Δείτε επίσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ