Διεθνή

Covid: Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα

Εκτιμήσεις για 9.000 θανάτους την ημέρα – Αθροιστικά οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου αγγίζουν τις 100.000

Parallaxi
covid-παγκόσμια-ανησυχία-για-την-έξαρση-τη-954784
Parallaxi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων που λαμβάνονται από διεθνή αεροσκάφη για να εντοπίσουν τυχόν αναδυόμενες νέες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται στην Κίνα, καθώς οι ειδικοί σε θέματα υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν πλέον από την ασθένεια στην Κίνα.

Η προτεινόμενη εξέταση των υγρών αποβλήτων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ θα αποτελούσε καλύτερη λύση για την παρακολούθηση του ιού και την επιβράδυνση της εισόδου του στις ΗΠΑ από τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν τρεις ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Guardian οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν αρνητικά τεστ.

Τα σχόλιά τους ήρθαν καθώς η εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν πιθανώς κάθε μέρα από τον κορονοϊό, διπλασιάζοντας σχεδόν την εκτίμησή της από πριν από μια εβδομάδα.

Οι μολύνσεις από τον κορονοϊό άρχισαν να σαρώνουν όλη την Κίνα τον Νοέμβριο, επιταχύνοντας τον ρυθμό τους αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο έθεσε στο περιθώριο την πολιτική «zero covid», συμπεριλαμβανομένων των τακτικών ελέγχων PCR στον πληθυσμό του και της δημοσίευσης δεδομένων για ασυμπτωματικά κρούσματα.

Κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα

Οι αθροιστικοί θάνατοι στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν να έφτασαν τις 100.000, με τις λοιμώξεις να ανέρχονται σε 18,6 εκατομμύρια, ανέφερε η Airfinity σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Χρησιμοποίησε μοντελοποίηση με βάση δεδομένα από κινεζικές επαρχίες πριν από την εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών στην αναφορά των κρουσμάτων, ανέφερε.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις κορονοϊού στην Κίνα θα φθάσουν στην πρώτη τους κορύφωση στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατ. κρούσματα την ημέρα.

Οι αριθμοί τους έρχονται σε αντίθεση με τις αρκετές χιλιάδες κρουσμάτων που αναφέρουν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές την ημέρα, μετά τη διάλυση σε μεγάλο βαθμό ενός πανεθνικού δικτύου χώρων δοκιμών PCR και τη στροφή των αρχών από την πρόληψη των λοιμώξεων στη θεραπεία τους.

Ο οργανισμός υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι η καθιέρωση σε ολόκληρη την ΕΕ υποχρεωτικών ελέγχων κορονοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα είναι επί του παρόντος «αδικαιολόγητη», επισημαίνοντας την «υψηλότερη ανοσία του πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και την προηγούμενη εμφάνιση και την επακόλουθη αντικατάσταση των παραλλαγών που κυκλοφορούν σήμερα στην Κίνα».

Ωστόσο, σε μια σειρά από tweets, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, επανέλαβε την έκκλησή του προς την Κίνα να είναι πιο πρόθυμη να παράσχει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα.

«Ελλείψει ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο ενεργούν με τρόπους που πιστεύουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους», έγραψε ο Tedros.

Η Airfinity αναμένει ότι οι θάνατοι θα κορυφωθούν στις 23 Ιανουαρίου με περίπου 25.000 την ημέρα, με τους θανάτους να φτάνουν σωρευτικά τους 584.000 από τον Δεκέμβριο. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν η Κίνα έκανε την απότομη στροφή της πολιτικής της, οι αρχές έχουν αναφέρει επίσημα μόλις 10 θανάτους από κορονοϊό.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν εμποδίζουν την εξάπλωση

Σε διεθνές επίπεδο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως οι υποχρεωτικές εξετάσεις, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Michael Osterholm, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Φαίνεται ότι είναι απαραίτητοι από πολιτική άποψη. Νομίζω ότι κάθε κυβέρνηση αισθάνεται ότι θα κατηγορηθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους πολίτες της αν δεν τα κάνει αυτά», είπε.

Οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα επέκτειναν επίσης το εθελοντικό πρόγραμμα γονιδιωματικής αλληλουχίας στα αεροδρόμια, προσθέτοντας στο πρόγραμμα το Σιάτλ και το Λος Άντζελες. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των αεροδρομίων που συλλέγουν πληροφορίες από θετικά τεστ σε επτά.

Αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να μην παρέχει ένα σημαντικό μέγεθος δείγματος.

Μια καλύτερη λύση θα ήταν η εξέταση λυμάτων από αεροπορικές εταιρείες, η οποία θα προσέφερε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς μεταλλάσσεται ο ιός, δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας των δεδομένων της Κίνας, δήλωσε ο δρ Eric Topol, ειδικός σε θέματα γονιδιωματικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps Research στο La Jolla της Καλιφόρνια.

Η απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων από τα αεροπλάνα της Κίνας «θα ήταν μια πολύ καλή τακτική», δήλωσε ο Topol, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να αναβαθμίσουν την τακτική επιτήρησης «λόγω της απροθυμίας της Κίνας να μοιραστεί τα γονιδιωματικά της δεδομένα».

Η Κίνα δήλωσε ότι οι επικρίσεις για τις στατιστικές του κορονοϊού είναι αβάσιμες και υποβάθμισε τον κίνδυνο νέων παραλλαγών, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι μεταλλάξεις θα είναι πιο μολυσματικές αλλά λιγότερο σοβαρές. Παρόλα αυτά, οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα κινεζικά δεδομένα ώθησαν πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ιαπωνίας καθώς και των ΗΠΑ – να επιβάλουν νέους κανόνες εξέτασης στους Κινέζους επισκέπτες, καθώς το Πεκίνο ήρε τους ταξιδιωτικούς ελέγχους.

Η ανάλυση των υγρών αποβλήτων των αεροπλάνων είναι μία από τις διάφορες επιλογές που εξετάζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εισαγωγής νέων παραλλαγών στις ΗΠΑ από άλλες χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Kristen Nordlund.

«Η προηγούμενη επιτήρηση των λυμάτων του κορονοϊού έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο και η επιτήρηση των λυμάτων με αεροπλάνο θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια επιλογή», ανέφερε η ίδια σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Γάλλοι ερευνητές ανέφεραν τον Ιούλιο ότι ο έλεγχος υγρών αποβλήτων αεροπλάνων έδειξαν ότι η απαίτηση αρνητικών δοκιμών Covid πριν από διεθνείς πτήσεις δεν προστατεύει τις χώρες από την εξάπλωση νέων παραλλαγών. Βρήκαν την παραλλαγή Όμικρον στα υγρά απόβλητα δύο εμπορικών αεροσκαφών που πέταξαν από την Αιθιοπία στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2021, παρόλο που οι επιβάτες έπρεπε να κάνουν τεστ Covid πριν από την επιβίβαση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα