Δεύτερος νεκρός από κορονοϊό από τις φυλακές Διαβατών – Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Τρεις κρατούμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά - Ποια είναι η κατάσταση σε Διαβατά, Νιγρίτα, Κασσάνδρα, αλλά και συνολικά στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας
Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στις φυλακές Διαβατών, αλλά και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας.
81χρονος κρατούμενος των φυλακών Διαβατών που εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό και έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα, κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταφερθεί τα τελευταία 24ωρα.
Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό κρατούμενο από κορονοϊό από το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης, αφού πριν από λίγες ημέρες ένας 69χρονος με επίσης σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Την ίδια ώρα, κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών που έχουν βρεθεί θετικοί νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης, με τον έναν εξ αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο σύμφωνα με τις πληροφορίες της Parallaxi και άλλους δύο στον Άγιο Παύλο, με την κατάσταση τους να μην εμπνέει ανησυχία για την ώρα.
Τα πρώτα κρούσματα στις φυλακές Διαβατών εντοπίστηκαν πριν από περίπου 25 ημέρες, με τους κρατούμενους μάλιστα να ενημερώνουν στις 27/10 το υπουργείο Δικαιοσύνης για το πρόβλημα που υπήρχε, αλλά να μην λαμβάνουν έγκαιρη απάντηση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να γίνει διασπορά του ιού μέσα στις φυλακές ανάμεσα σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπάλληλους, πριν μεταβούν στα Διαβατά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσουν τεστ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 250 τεστ στις φυλακές Διαβατών και έχουν εντοπιστεί 98 κρούσματα σε κρατούμενους και 6 σε σωφρονιστικούς υπάλληλους. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Ανησυχία επικρατεί και στις φυλακές της Νιγρίτας και Κασσάνδρας, καθώς στην πρώτη υπάρχουν 8 ενεργά κρούσματα σε κρατούμενους, ενώ στη δεύτερη έχουν εντοπιστεί 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι θετικοί στον κορονοϊό.
Συνολικά, στα 34 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μέχρι στιγμής έχουν διαγνωστεί 138 κρατούμενοι θετικοί και 30 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Από τα συνολικά 168 κρούσματα, τα 117 εντοπίζονται σε φυλακές της Βόρειας Ελλάδας γεγονός που αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και φυσικά σχετίζεται με την γενικότερη ραγδαία αύξηση των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή.
Δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα μέτρα
Αναμενόμενη θεωρούν δικηγόροι κρατούμενων, αλλά και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, την εξέλιξη με την αύξηση των κρουσμάτων εντός των φυλακών και την αποδίδουν στην καθυστέρηση λήψης προληπτικών μέτρων.
Όπως κάθε κλειστή δομή, έτσι και οι φυλακές αποτελούν «βόμβα» για την μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όπως εξηγούν νομικοί, ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου.
Το οριζόντιο μέτρο της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων και των τακτικών αδειών στους κρατούμενους δε φαίνεται πως είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Δικηγόροι κρατούμενων αναφέρουν ότι οι πελάτες τους για μεγάλο διάστημα δεν είχαν λάβει κάποιο μέτρο προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση.
Δεν αποκλείουν μάλιστα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων να ανέβει τις επόμενες ημέρες και άλλο, κάτι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που τα τεστ συνεχίζονται σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Η καταγγελία των κρατούμενων
Οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών μέσω ανακοίνωσης – καταγγελίας τους περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού.
Αναλυτικά όσα αναφέρουν:
«Καταγγελία των κρατουμένων των φυλακών Διαβατών
Με βάση τα τεστ κορονοϊόυ που μας έχουν γίνει, έχουνε βγει το 10% στη φυλακή θετικοί, στον ιό. Δεν έχουνε γίνει τεστ σε όλους μας, παρά μόνο σε 150 κρατούμενους και σε υπαλλήλους φυλακής συνολικά. Μας έχουν κλειδωμένους μέσα στους θαλάμους 10 άτομα μέσα σε 20 τετραγωνικά μέτρα που αναλογούν κανονικά σε 5 άτομα, χωρίς να μπορούμε να προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή. Μαζί μας βρίσκονται και όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Χωρίς να μας παρέχουν χλωρίνη έτσι ώστε να μην μπορούμε να καθαρίσουμε τους θαλάμους μας, απορρυπαντικά και αντισηπτικά.
Ενώ θα έπρεπε η διεύθυνση της φυλακής να μας τα παρέχει, η απάντηση του διευθυντή ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα γιατί δεν διατίθονται κονδύλια από το υπουργείο. Ούτε μάσκες ή γάντια της μιας χρήσης μας έχουν δώσει. Δεν μπορούμε να πλύνουμε τα ρούχα μας ώστε να είμαστε καθαροί. Δεν έχουμε πρόσβαση σε πλυντήρια. Δεν μπορούμε να δίνουμε τα ρούχα μας έξω και να μας φέρνουν καθαρά οι συγγενείς μας, καθώς το υπουργείο έχει απαγορεύσει λογω κορονοϊόυ να μπορούν να από έξω στο επισκεπτήριο να μας φέρνουν πράγματα. Λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εχουν κλείσει τα πάντα, όλη φυλακή είναι κλειστή. Ζεστό νερό μας δίνουν μία ώρα μόνο την ημέρα και δεν προλαβαίνουν να κάνουν 10 άτομα μπάνιο. Δεν έχουμε στους θαλάμους βραστήρες για να παρέχουμε ζεστό νερό, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μας.
Στα Διαβατά όπως και στις υπόλοιπες φυλακές στην Ελλάδα ο βασικός άξονας της αντιμετώπισης της πανδημίας εντός των φυλακών δείχνει να εστιάζει στην αποτροπή της εισόδου του ιού, κυρίως μέσω των απαγορεύσεων βασικών λειτουργιών των φυλακών και σαφώς λιγότερο στην υγειονομική θωράκιση. Δεν έχουμε καμία περίθαλψη από ιατρική φροντίδα (χάπια, σιρόπια, βιταμίνες, αντιβιοτικά ). Μας έχουν κλεισμένους στους θαλάμους για 15 μέρες. Δεν μας ανάβουν τα καλοριφέρ και ο κόσμος κρυώνει και εκτός από αυτό μας αναγκάζουν να έχουμε συνέχεια τα παράθυρα ανοιχτά, για να αερίζεται ο θάλαμος. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για ανθρώπινη επιβίωση στις φυλακές.
Σήμερα επισκέφτηκε τη φυλακή στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού σόου η Γενική Γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου προστασίας του Πολίτη Σοφία Νικολάου, χωρίς επί της ουσίας να δεσμευτεί για κάτι ή με πρόθεση να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για εμάς.
Άπαιτουμε:
Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών. Αποφυλάκιση σε κρατούμενους με υπόλοιπο ως έξι μήνες ακόμα και με ελαφρά πειθαρχικά παραπτώματα Εις όρων απόλυση σε ηλικιωμένους κρατούμενους και ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα. Άμεση αποφυλάκιση όσο είναι υπόδικοι για μικροαδικήματα. Μείωση ορίων αναστολής σε 2/5 της ποινής με τα ευεργετικά μεροκάματα για καθείρξεις ή 1/3 πραγματικό χρόνο κράτησης οπως ηταν στις προηγούμενες διατάξεις αποσυμφόρησης και 1/5 της ποινής με τα ευεργετικά μεροκάματα για φυλακίσεις για όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ασθενείς βαρυποινίτες που δεν είναι δυνατόν να αποφυλακιστούν να μεταφέρονται σε δομές που υποστηρίζονται από μέτρα προφύλαξης. Προσέλευση προσωπικού μία ώρα νωρίτερα του ωραρίου για να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο rapid test σε κάθε βάρδια. Διακοπή ποινής σε κρατούμενους που περιμένουν να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό και αναβάλλεται η δίκη τους για πάνω από έξι μήνες. Καμία προφυλάκιση για ελαφρά αδικήματα και τοξικοεξαρτημένους. Παροχή υγειονομικών υλικών (αντισηπτικά, μάσκες, λαστιχένια γάντια) για όλους τους κρατούμενους Σχολαστικοί έλεγχοι και μέτρα καραντίνας για κάθε αναγκαστική προφυλάκιση. Σχολαστική απολύμανση όλων των υλικών που εισέρχονται στις φυλακές.
Αν δεν γίνει κάτι από τα παραπάνω και δεν αλλάξει η κατάσταση των συνθηκών κράτησης μας εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».