Ελλάδα

ΔΕΗ: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης

Η εταιρία αντέδρασε μετά από δημοσίευμα της «Κ» που αναφέρει ότι το πρόγραμμα παγώνει

Parallaxi
δεη-δεν-αλλάζει-ο-σχεδιασμός-της-απολι-864382
Parallaxi

 

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα εξής: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)

2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4

2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4

2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)

Το Δημοσίευμα της Καθημερινής  

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Παρατείνεται η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ» αναφέρει ότι κρίνεται «απαραίτητος έως το 2025 ο λιγνίτης για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος

Όπως αναφέρει η «Κ», η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρώπη, ότι ο σχεδιασμός της ενεργειακής μετάβασης δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την παράμετρο κόστους και ασφάλειας εφοδιασμού.  Απαραίτητος μέχρι και το 2025 θα είναι ο λιγνίτης για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αλλά και δύο πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης μέχρι και το 2024 όταν θα λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική. Αυτό προκύπτει σαφώς από την υπουργική απόφαση που ανήρτησε χθες στο «Διαύγεια» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία, κάνοντας αποδεκτό σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, παρατείνει τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

ΚΙΝΑΛ: Κατά παρέκκλιση η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενέκρινε κατά παρέκκλιση τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν έως το 2025. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης. Άλλωστε, είχαμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον». Και όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας Δήμους.

Τελικά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από το Σεπτέμβρη, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την Κυβέρνηση. Με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές. Πηγαίνουμε ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από Success Story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη “Διαύγεια” και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα