Επικαιρότητα

Δείτε εικόνες από τη χαμηλή στάθμη του νερού στην περιοχή Καλοχωρίου

Πώς εξηγείται το φαινόμενο.

Μάριος Δαδούδης
δείτε-εικόνες-από-τη-χαμηλή-στάθμη-του-732212
Μάριος Δαδούδης

Χαμηλή είναι τις τελευταίες ημέρες η στάθμη του νερού και στην περιοχή Καλοχωρίου- Δέλτα Αξιού.

Πάντως, το φαινόμενο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία και έχει μια πολύ απλή εξήγηση:

Από τις 19/2/2021 και μετά, δηλαδή ουσιαστικά από το πέρας της κακοκαιρίας “Μήδεια” και μετά, η χώρα μας, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, βρίσκεται υπό την επίδραση πολύ υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών ξεπέρασε τα 1020 ή και τα 1030mb (milibars). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια της γης (άρα και της θάλασσας). Μία μέση τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης θεωρείται χονδρικά αυτή κοντά στα 1013-1015mb.

Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι τοπικό.

Σημειώνεται πάντως ότι στην ευρύτερη περιοχή μας δεν είναι σπάνια η εγκαθίδρυση πεδίου υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε πολλά sites κυκλοφορεί η ψευδής είδηση ότι η πτώση της στάθμης των υδάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έχει αστρονομικά αίτια και ουσιαστικά είναι η επίδραση της παλίρροιας που προκαλείται από τους πλανήτες.

Αυτή η παλίρροια συνήθως έχει μη εμφανή αποτελέσματα στη Μεσόγειο, ενώ αντίθετα τα αποτελέσματά της είναι ορατά και εύκολα αντιληπτά σε ανοιχτές ακτές ωκεανών (πχ. δυτική Ευρώπη, όπου η διαφορά της στάθμης μέσα σε μία μέρα μπορεί να είναι και της τάξεως του 1 μέτρου).

Επίσης, σημειώνεται πως η άμπωτη που προκαλείται από την βαρυτική έλξη των πλανητών, δεν εμφανίζει τόσο παρατεταμένη διάρκεια, ενώ συνήθως είναι της τάξεως μερικών εκατοστών. Παρά το γεγονός ότι η βαρυτική έλξη που ασκούν η σελήνη και ο ήλιος στη γη θα μπορούσε να ενισχύσει το φαινόμενο της μειωμένης στάθμης της θάλασσας που παρατηρείται στη Μεσόγειο, ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση.

Η παλίρροια στη Μεσόγειο γίνεται συνήθως αντιληπτή σε στενές θαλάσσιες περιοχές (όπως πχ. στην Χαλκίδα).

Δείτε παρακάτω εικόνες από την υποχώρηση της στάθμης του νερού στην περιοχή του Καλοχωρίου:

Με πληροφορίες από το North Meteo 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα