Top

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τη Μόρια

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Μόρια.

Parallaxi
δείτε-live-την-ενημέρωση-για-τη-μόρια-561709
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δίνουν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Μόρια.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Μόρια μετά τη μεγάλη φωτιά που προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για το νησί αναχώρησαν, με εντολή του πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Συγκλονιστικές εικόνες από την ολική καταστροφή στη Μόρια

Εικόνα σχεδόν ολικής καταστροφής είναι αυτή που αποκαλύπτεται στη Μόρια με την ανατολή του ήλιου, μετά τη μεγάλη φωτιά που έκανε τη νύχτα μέρα και κατέκαψε όλο το εκτός ΚΥΤ μέρος του καταυλισμού και μεγάλο μέρος των δομών εντός του Κέντρου Υποδοχής, όπου παραμένουν και διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Πολλοί από τους σχεδόν 12.000 αιτούντες άσυλο που ζούσαν στην περιοχή εγκατέλειψαν έντρομοι τον φλεγόμενο καταυλισμό και έχουν διασπαρεί στα γύρω κτήματα. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει παρατάξει ισχυρές δυνάμεις έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, προκειμένου να μην επιτρέψει την είσοδό τους, ενώ αναχώρησαν για το νησί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Η αγωνία εντείνεται και λόγω των 35 κρουσμάτων κορονοϊού, μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν στη Μόρια, και που αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο πού και με ποιους βρίσκονται.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στις 9:30 σήμερα το πρωί, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε πως το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μέγεθος της καταστροφής

Η «πόλη» – κολαστήριο των σχεδόν 12.000 κατοίκων είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, όπως και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες του ΑΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα