Δείτε τους Χορευτές του Βορρά να χορογραφούν Σοστακόβιτς
Δείτε το εξαιρετικό έργο, που ερμηνεύει, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και χορογραφούν οι Χορευτές του Βορρά.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνέχισε τις διαδικτυακές συναυλίες της, με τους Χορευτές του Βορρά, οι οποίοι χορογράφησαν ένα εμβληματικό έργο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου.
Το έργο «Συμφωνία Δωματίου, έργο 110a», μεταδόθηκε χθες, Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021, δωρεάν από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και στη σελίδα της στο Facebook.
Παρακολουθήστε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=HP04G34OySo&feature=share&fbclid=IwAR2jjiM3LzzHRpZWpH_zZcIXGuKfGVIrfvqxswcWVHexJoABRvoDfXZeA9o
Η αφιέρωση προς τα «θύματα του φασισμού και του πολέμου» είναι γραμμένη πάνω στην παρτιτούρα και οφείλεται στην επίδραση που είχε στον Σοστακόβιτς η παρακολούθηση του φιλμ «Five Days, Five Nights», σχετικά με το βομβαρδισμό που κατέστρεψε την Δρέσδη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο γιος του, Μαξίμ, αποκάλυψε αργότερα ότι στην πραγματικότητα ο πατέρας του αφιέρωσε το έργο στα θύματα κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος και ότι επρόκειτο για μία ακόμη κρυπτογραφημένη κατηγορία προς τον Στάλιν. Ο Σοστακόβιτς το συνέθεσε με σκοπό να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του, αφού εκείνο το διάστημα φλέρταρε με την ιδέα της αυτοχειρίας. Έχει χαρακτηριστεί ως «μουσικό Blitzkrieg» και από άλλους ως το «soundtrack της ζωής του».
Ο Σοστακόβιτς έκλαιγε όσο το έγραφε, αλλά και στην πρεμιέρα του έργου, όταν παρακολούθησε, ως θεατής πλέον. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1975, το έργο αυτό παίχτηκε στην κηδεία του μεγάλου συνθέτη. Ο Ρώσος μαέστρος και βιολονίστας Rudolf Barshai μετέγραψε το έργο για μικρή ορχήστρα, εκδοχή που ονομάστηκε «Chamber Symphony in C minor, Op. 110a», την οποία παρουσιάζει η Κ.Ο.Θ. στη συγκεκριμένη συναυλία.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη χορογραφία υπογράφει η Τατιάνα Παπαδοπούλου, με βοηθό χορογράφου τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, τη δραματουργία η Kατερίνα Διακουμοπούλου, τη σκηνοθεσία ο Μάριος Σπύρογλου και ενδυματολόγος είναι ο Αθανάσιος Κολαλάς. Χορεύουν οι: Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.
Η ομάδα σύγχρονου χορού Χορευτές του Βορρά ιδρύθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη από την Τατιάνα Παπαδοπούλου και από τότε έχει παρουσιάσει πολυάριθμα έργα.
Βασικοί σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία της ομάδας είναι η επιλογή της από καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ του εξωτερικού για να εμφανιστεί στην 4η & 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι αλλεπάλληλες συμμετοχές της στα Δημήτρια Θεσσαλονίκης, στο 1o Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ, στο Sani Festival, Βalkan Arts Market, η συνεργασία της με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η εμφάνισή της στην 11η Biennale Ευρώπης & Μεσογείου αλλά και η ανελλιπής παρουσία της στα φεστιβάλ χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Η τελευταία παραγωγή της ομάδας ήταν το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, που παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2018.
Η ομάδα και οι βασικοί συνεργάτες της, από την αρχή είχαν στόχο τη δημιουργία άρτιων παραστάσεων χορού και τη διάδοση αυτής της τέχνης στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο αναλλοίωτος στόχος της μέχρι και σήμερα. Η φιλοσοφία τους συνοψίζεται στο ότι ο σύγχρονος χορός είναι για όλους και όχι αφαιρετικός και δυσνόητος όπως συνηθίζεται να ακούγεται. Ο στόχος μέσα από κάθε παράσταση είναι να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο στο σύγχρονο χορό και να τον αγαπήσουν.
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ