Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κρεβατιών.
Την αδυναμία του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη να καλύψει την έκρηξη των περιστατικών covid, επισημαίνουν γιατροί που εργάζονται σε κεντρικά νοσοκομεία της πόλης και κάνουν λόγο για δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κρεβατιών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, η έκρηξη της πανδημίας ήδη είναι ante portas με τις εισαγωγές covid στις εφημερίες των νοσοκομείων να έχουν αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό. Οι εισαγωγές περιστατικών covid σε κάθε εφημερία το περασμένο δίμηνο, δεν ξεπερνούσαν, κατά μέσο όρο, τις 30-35. Αυτήν την περίοδο που διανύουμε, στις εφημερίες καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση στις εισαγωγές covid, που πλέον αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 45.
Αυτή η αύξηση στις εισαγωγές covid έχει επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χωρητικότητα και τις αντοχές των νοσοκομείων της πόλης. Σε κάποια μάλιστα νοσοκομεία, όπως στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο και στο Παπαγεωργίου, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τις ΜΕΘ γεμάτες και πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ που νοσηλεύονται σε κανονικούς θαλάμους για αρκετές ημέρες ενώ η διακομιδή τους σε κρεβάτια ΜΕΘ πρέπει να γίνει το πολύ εντός 24 ωρών.
Το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι το σύστημα ακόμα αντέχει και προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα επικοινωνιακά. Καλλωπίζουν την κατάσταση στο ΕΣΥ και εστιάζουν κυρίως στο θέμα των εμβολιασμών, αλλά οι ίδιοι οι γιατροί έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι χωρίς μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και εξεύρεση κλινών, ακόμα και με «επίταξη» των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, δεν θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος για να περιοριστεί η πανδημία, αν δεν υπάρξει πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Νίτσα, που εστίαζε μόνο στο θέμα των εμβολιασμών, έθεσε ευθέως το θέμα της υποστελέχωσης και μίλησε ανοιχτά για “τους δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης διαθέσιμων κρεβατιών”. “Η διαπίστωση ότι δεν πρέπει το ΕΣΥ να μετατραπεί ξανά σε μονοθεματικό και να κλείσει για τις υπόλοιπες ασθένειες είναι απλά ευχολόγια” σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και επισημαίνει είναι ότι “με επιλογή της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων το ΕΣΥ έχει μείνει ανοχύρωτο”.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Χρήστος Καραχρήστος, γιατρός πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στέλεχος της ΔΗΠΑΚ, «τα νοσοκομεία της πόλης και το προσωπικό τους δίνουν τη μάχη της πανδημίας χωρίς καμία ουσιαστική αρωγή και ενίσχυση από το υπουργείο». «Όλα είναι γεμάτα δεν ξέρω πως θα λειτουργούμε από εδώ και πέρα», τονίζει στην Parallaxi και αναφέρει πως «το νοσοκομείο Παπανικολάου, και το προσωπικό του, βρίσκεται στα όρια της αντοχής του».
Ανάλογη και ίσως χειρότερη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις σε κρεβάτια και τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν οδηγήσει το υπάρχον προσωπικό στην εξάντληση. Τα ωράρια και οι βάρδιες στις εφημερίες έχουν αυξηθεί γεγονός που λειτουργεί σε βάρος των ασθενών. Οι ειδικευόμενοι εργάζονται μέχρι και 70 ώρες την εβδομάδα, οι ειδικοί γιατροί γύρω στις 50-60 ώρες ενώ υπάρχουν γιατροί που λόγω των ελλείψεων, κάνουν βάρδιες 30 ωρών. Οι άδειες και τα ρεπό έχουν κοπεί για όλους και η ξεκούραση είναι άπιαστο όνειρο.
«Η εντατικοποίηση είναι καθεστώς για όλους τους γιατρούς και υγειονομικούς και δυστυχώς έχει επιπτώσεις στους ασθενείς», τονίζει η Έλσα Αβραμίδου, βιοπαθολόγος στο Θεαγένειο και προσθέτει πως οι υγειονομικοί ζητούν από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα και «να πάρει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις-μονιμοποίηση των επικουρικών».
Επίσης, ο Βασίλης Τσάπας, ειδικός παθολόγος – εντατικολόγος, στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, τονίζει πως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, και ειδικά των ΜΕΘ, είναι ένα γνωστό γεγονός στο υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση, αλλά πέρα από υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, πριν από μερικές ημέρες:
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ