Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης
Τουλάχιστον 400 διασώθηκαν ανοικτά του Μαρόκου
Δεκαοκτώ μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.
“Δεκαέξι μετανάστες ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί χάθηκαν (την Κυριακή) ανοικτά της Ζουάρα, 48 μετανάστες επέζησαν”, ανέφερε χθες Δευτέρα στο Twitter ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επικαλούμενος την καταμέτρηση του συστήματος δεδομένων του Missing Migrants Project.
Ο τελευταίος απολογισμός είναι 18 νεκροί και 51 διασωθέντες, δήλωσε σήμερα στο AFP αξιωματούχος της λιβυκής ακτοφυλακής στη Ζουάρα. Η πόλη Ζουάρα βρίσκεται 120 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη δυτική ακτή της Λιβύης, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011.
Παρά την ανασφάλεια που επιμένει, η Λιβύη παραμένει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ευρώπη από τις ιταλικές ακτές, οι οποίες απέχουν περίπου 300 χλμ. από τις λιβυκές αρχές.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 20.257 μετανάστες ανακόπηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου και στάλθηκαν στη Λιβύη.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διπλασιάστηκε και πλέον φέτος, ανέφερε στα μέσα Ιουλίου ο ΔΟΜ. Σχεδόν 970 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους.
Στο μεταξύ, το πολεμικό ναυτικό του Μαρόκου διέσωσε, από την περασμένη Πέμπτη έως χθες, Δευτέρα, 438 μετανάστες που ήταν σε κίνδυνο “πάνω σε αυτοσχέδια σκάφη” στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP.
Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την υποσαχάρια Αφρική, “έλαβαν τις πρώτες βοήθειες πάνω στα σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού, προτού μεταφερθούν σώοι και αβλαβείς στα πιο κοντινά λιμάνια του βασιλείου”, μετέδωσε χθες βράδυ το MAP, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.
Πριν από μία εβδομάδα, ο ΔΟΜ είχε πει πως περίπου 50 μετανάστες αγνοούνταν και πιθανόν πνίγηκαν στη θάλασσα καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία), “κατά πάσα πιθανότητα” από την περιοχή Λααγιούν, στη δυτική Σαχάρα.
Η διαδρομή αυτή, από τον Ατλαντικό και τη δυτική ακτή της Αφρικής έως τα Κανάρια, είναι μια από εκείνες που προτιμούν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.
Παρά την ενίσχυση των ελέγχων και τους περιορισμούς κυκλοφορίας που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν έχουν σταματήσει, είτε στον Ατλαντικό είτε στη Μεσόγειο.
Συνολικά, 2.087 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ισπανία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ Caminando Fronteras.
Περίπου 12.622 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης το πρώτο εξάμηνο του 2021, περίπου ο διπλάσιος αριθμός αφίξεων την ίδιας περιόδου πέρυσι (7.256), σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Σε μια άλλη εξέλιξη, εκατοντάδες μετανάστες έφθασαν με βάρκες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Περίπου 270 άνθρωποι έφθασαν στο μικρό νησί της Μεσογείου στη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Μαζί με πρωτύτερες αφίξεις, μέσα σε 24 ώρες περισσότεροι από 500 άνθρωποι έφθασαν στο νησί που βρίσκεται ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία. Το κέντρο υποδοχής εκεί είναι προφανώς υπερπλήρες.
Σύμφωνα με το ANSA περιπολικά σκάφη της αστυνομίας ενεπλάκησαν στη διάσωση ορισμένων πλεούμενων που μετέφεραν μετανάστες. Χθες το σκάφος Geo Barents της οργάνωσης Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) μετέφερε τουλάχιστον 320 ανθρώπους, τους οποίους διέσωσε από το βυθιζόμενο πλεούμενό τους στη θάλασσα, στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ