Δεκαπενταύγουστος: Ποια μέρη προτιμήθηκαν για διακοπές από Έλληνες και ξένους
Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία άγγιξαν και ξεπέρασαν κατά περιπτώσεις το 95%.
Τον τελευταίο χρόνο ο κλάδος του τουρισμού δέχεται απανωτά χτυπήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το καλοκαίρι του 2020 ήταν η πρωτόγνωρη πανδημία, τα τοπικά lockdown, τα αυστηρά μέτρα, ακολούθησε ο χειμώνας με έξι σχεδόν μήνες σε εγκλεισμό, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου κάποιες περιοχές υπερτερούν κάποιων άλλων σε πληρότητες, είτε λόγω κορονοϊού, είτε δυστυχώς λόγω πυρκαγιών.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των Ελλήνων, θα μπορούσαμε να πούμε σε ένα πλαίσιο χιούμορ, καθώς οι περισσότεροι παίρνουν άδεια αυτόν τον μήνα, συνδυάζοντας την με τον Δεκαπενταύγουστο. Για το 2021 μάλιστα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν και ξεπερνούν κατά περιπτώσεις το 95%.
Η Χαλκιδική για όλο τον Αύγουστο έχει πληρότητα 80% στα ξενοδοχεία, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο έφτασε και το 85%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο και όσα δήλωσε στην Parallaxi. Ο όμορος νομός βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από το περσινό καλοκαίρι, το οποίο για αρκετούς διακόπηκε απότομα με ένα τοπικό lockdown που επιβλήθηκε πριν από ένα χρόνο.
Ο κ. Τάσιος κάνοντας έναν γενικότερο απολογισμό, σημείωσε ότι περιοχές που βρίσκονται σε παραλιακό μέτωπο ή οι νησιωτικές, είναι πιο δημοφιλείς σε σχέση με τις επαρχιακές πόλεις για παράδειγμα, εν μέσω κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι Σαντορίνη, Μύκονος και Ηράκλειο αυτές τις μέρες «βούλιαξαν» από κόσμο, σε αντίθεση με πόλεις όπως η Καστοριά ή τα Γιάννενα. Επίσης, πεσμένη είναι η κίνηση στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας όπως ήταν αναμενόμενο.
Σε ότι αφορά τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Εύβοια, στην οποία απ’ ότι όλα δείχνουν η σεζόν τελείωσε πρόωρα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και στη Πελοπόννησο φαίνεται πως οι τουρίστες επιστρέφουν σιγά σιγά.
Αυτό που παραμένει άγνωστο για τον κλάδο, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, είναι το τι μέλει γενέσθαι από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και τους πιθανούς περιορισμούς που θα θέσουν άλλες χώρες.
Χαλκιδική
Λίγο πιο συγκεκριμένα για τη γειτονική Χαλκιδική, ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού, ανέφερε στην Parallaxi ότι και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τον Δεκαπενταύγουστο ήταν γεμάτα, με πληρότητα που άγγιξε το 98%!
Το εντυπωσιακό είναι ότι 45-50% είναι Έλληνες που κάνουν διακοπές, ένα ποσοστό που αγγίζουν και οι Ρουμάνοι με τους Σέρβους αθροιστικά. Σε μικρότερα ποσοστά υπάρχουν και άλλες εθνικότητες όπως Γερμανοί, Ολλανδοί κλπ.
Ο κ. Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι και ο Ιούλιος κινήθηκε πολύ καλά, κάτι που δεν περίμεναν σε τέτοιο βαθμό, με τον κοινωνικό τουρισμό να αποδεικνύεται «σωτήριος».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επίκεντρο των προτιμήσεων είναι η καταπράσινη Σιθωνία και μετά το ορόσημο της διασκέδασης στο νομό, η Κασσάνδρα.
Πιερία
Από την άλλη πλευρά, στην Πιερία, τα πράγματα ήταν εξίσου καλά και σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi οι πληρότητες ήταν άκρως ικανοποιητικές.
Στην περιοχή έντονη είναι η παρουσία κεντροευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν καλύτερες οικονομικές συναλλαγές με τους ντόπιους, σε σχέση με τους Βαλκάνιους για παράδειγμα.
Εντύπωση επίσης σε αρκετούς Πιεριώτες, προκαλεί το γεγονός ότι παρά την πτώση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, λόγω κορονοϊού και ταξιδιωτικών οδηγιών από κάποιες χώρες, ο Αύγουστος είχε και θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα.
Δείτε επίσης
Ένα ελληνικό νησί ανάμεσα στα 52 μέρη που προτείνουν οι New York Times
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ