Ελλάδα

Δεν έχει τέλος η συζήτηση για την άρση του lockdown- “Καμπανάκι” από τους ειδικούς

Τι ακριβώς λένε τώρα οι επιστήμονες.

Parallaxi
δεν-έχει-τέλος-η-συζήτηση-για-την-άρση-τ-682919
Parallaxi
Πηγή: unsplash

Δεν έχει τέλος η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο παρότι έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που όλα δείχνουν παράταση μέχρι τουλάχιστον την 14η του μήνα.

Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί αισθητά, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως το lockdown χρειάζεται να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως αντίκτυπο την “απώλεια” των φετινών Χριστουγέννων.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με πρόωρο άνοιγμα της χώρας έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι την θεωρεί την πιο ιδανική ημερομηνία από τις 14 Δεκεμβρίου.

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών» υπογράμμισε.

«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» δήλωσε.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

«Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

«Αυτός που θα ανοίξει, ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του…»

Ο Διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος τονίζει με τη σειρά του ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» είπε.

«Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε.

«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».

«Νέα έξαρση αν δεν προσέξουμε»

Αλλά και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως οι επιστήμονες φοβούνται μια καινούρια έξαρση «αν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε».

«Βεβαίως θα βγούμε να πάμε στα μαγαζιά αλλά με μέτρα και αποστάσεις. Ο κόσμος θέλει να αλλάξει παραστάσεις. Αν αυτά γίνουν με τα μέτρα που έχουμε προτείνει, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε.

«Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Mega/in.gr / ΣΚΑΪ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα