«Δε μένει τίποτα» – Πώς τα βγάζουν πέρα οι νέοι που μένουν μόνοι

Έξι νέα παιδιά μιλούν για όσα στερούνται και για όσα θα ήθελαν και δεν μπορούν να κάνουν λόγω χρημάτων.

Νίκος Γκάγιας
δε-μένει-τίποτα-πώς-τα-βγάζουν-πέρα-1006675
Νίκος Γκάγιας

Ζεις μόνος; Πληρώνεις μόνος σου όλα τα έξοδα; Αν ναι θα έχεις καταλάβει πως η ενήλικη ζωή είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ειδικά αν ζεις σ’ αυτές τις εποχές που οι αυξήσεις αποτελούν μία καθημερινότητα. Ενοίκιο, λογαριασμοί, βασικά έξοδα εξαντλούν και τεντώνουν την υπομονή των νέων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα βγάλουν πέρα σε μια εποχή που τους βάζει διαρκώς εμπόδια.

Έξι νέοι περιγράφουν στην Parallaxi, όσα έχουν στερηθεί λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, τι θα ήθελαν να κάνουν παραπάνω αν είχαν χρήματα καθώς και πως τα βγάζουν πέρα μέσα σ’ έναν μήνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Parallaxi, στην οποία συμμετείχαν 180 άτομα ηλικία 20-30 ετών, το 58% δεν μένει μόνο του, ενώ μόλις το 42% ζει μόνο του. Το 85% δηλώνει πως στερείται πράγματα, ενώ το 15% πως όχι. Στην ερώτηση τι θα έκαναν αν είχαν παραπάνω χρήματα, οι πιο συχνές απαντήσεις είναι: «Ταξίδια, αυτοκίνητο, ψώνια, να αγοράσω σπίτι να μην ζω στο νοίκι»

Η Βάσω, 27 χρονών μένει με το αγόρι της. Παρ’ όλα αυτά είναι πολλά εκείνα που πρέπει να στερηθεί προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Το τελευταίο διάστημα, με τις αυξήσεις σε όλους τους τομείς να είναι αισθητοί αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις συνθήκες.

Έτσι όπως αναφέρει επιλέγει πάντα τα πιο φθηνά προϊόντα στο σουπερμάρκετ. Δεν παραγγέλνει από έξω, αντιθέτως ετοιμάζει όλα τα γεύματα της στο σπίτι για να εξοικονομήσει χρήματα.

«Πλέον βγαίνω για φαγητό σε ταβέρνα εξαιρετικά σπάνια. Το πολύ 1 φορά την εβδομάδα και αυτό μπορεί όχι πάντα. Το ίδιο ισχύει και τις εξόδους μου για καφέ/ποτό», τονίζει.

Η Μαρία, 23 χρονών, η οποία επίσης ζει μόνη της εκφράζει πως τα χρήματα από την εργασία της δεν επαρκούν. 

«Ζω με τις προσφορές για να καταφέρω να μην χρωστάω χρήματα σε όλο τον κόσμο. Έχω να πάρω καινούργια ρούχα πάνω από 2 χρόνια. Δεν συζητάω για καλλυντικά και αξεσουάρ. Γι’ αυτά ούτε λόγος. Έχω πια συνειδητοποιήσει πως δεν είναι ύψιστης σημασίας και έχω μείνει με όσα έχω, τα οποία αντικαθιστώ μόνο όταν τελειώσουν»

Η Πόπη, 26 χρονών, ζει με το αγόρι της και η ίδια είναι άνεργη αυτή την περίοδο. 

«Αν είχαμε δύο μισθούς τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Για να μπορέσουμε με τον σύντροφο μου να ισορροπήσουμε την κατάσταση έχουμε μειώσει κυρίως τα έξοδα στο σουπερμάρκετ. Επίσης επειδή έχω πολλές ελεύθερες ώρες, θα μπορούσα να είμαι όλη μέρα έξω για καφέ, κάτι το οποίο δεν το κάνω γιατί μετά θα τρώγαμε πέτρες στο σπίτι. Έτσι προτιμώ να καλώ φίλους για να καθόμαστε σπίτι μου»

Ο Κώστας αναφέρει ότι εάν αμείβεσαι με τον κατώτατο μισθό και νοικιάζεις σπίτι, ο μήνας σου σίγουρα δε θα είναι ευχάριστος.

«Δουλεύεις –συνήθως- περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα κι αν δε συμβαίνει αυτό, το πρόγραμμά σου αλλάζει (τη μία βδομάδα απόγευμα, την επομένη πρωί κ.ο.κ.) με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βρεις άλλη δουλειά και άρα, να αρκείσαι στον ένα σου, χαμηλό μισθό. Τα ενοίκια είναι υψηλά, οι λογαριασμοί ενέργειας επίσης, το σούπερ μάρκετ είναι ακριβό και με 665€, δεν «βγαίνει». Επομένως δε θα βγεις όσο συχνά θέλεις για καφέ, δε θα συγκεντρώσεις χρήματα για να αγοράσεις κάτι ακριβό, δε θα ψωνίσεις καινούργια ρούχα, δε θα κρατήσεις χρήματα για ταξίδι/διακοπές. Το χειρότερο από όλα: δε θα αποταμιεύσεις χρήματα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτή είναι η ζωή σου και όλα τα παραπάνω θα έκανες, σε περίπτωση που θα σου περίσσευαν κάποια χρήματα, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει με οποιονδήποτε εργάζεται για 40+ ώρες την εβδομάδα και απλώς νοικιάζει ένα σπίτι»

Η Άννα, 25 χρονών εξομολογείται πως – ευτυχώς- δεν έχει στερηθεί πολλά καθώς προσπαθεί να βάζει προτεραιότητες σ’ αυτά που αγοράζει. 

«Σίγουρα θα βάλω πρώτα βενζίνη γιατί χρειάζομαι το αυτοκίνητο μου για να πάω στη δουλειά. Από εκεί και πέρα θα πάω στο σούπερ και θα πάρω τα πιο βασικά. Μακαρόνια, κρέας, ψάρι. Δεν θα πάρω πατατάκια, σοκολάτες και γιατί δεν μου αρέσουν και γιατί ξέρω πως δεν τα έχω μεγάλη ανάγκη»

H Αντωνία, 25 ετών, η οποία πρόσφατα μετακόμισε μόνη της σε άλλη πόλη αναφέρει:

«σταμάτησα να ψωνίζω ρούχα, παπούτσια κλπ. Εάν παλαιότερα ψώνιζα μια μπλούζα σίγουρα μια φορά τον μήνα, πλέον ψωνίζω ένα μπλουζάκι το τρίμηνο. Αυτά τα λεφτά πλέον τα ξοδεύω στο σούπερ μάρκετ, που όλα έχουν αυξηθεί. Επίσης περιόρισα κατά πολύ τις εξορμήσεις μου και τα ταξίδια, που παλαιότερα κανόνιζα και έκανα διαρκώς»

Τι θα κάνατε αν είχατε παραπάνω χρήματα;

Η Βάσω τονίζει πως αν είχε παραπάνω χρήματα θα ήθελε να κάνει παραπάνω ταξίδια, να πάρει ένα καλύτερο αυτοκίνητο. Επίσης θα ήθελα να ψωνίσει αγαθά, που πραγματικά επιθυμεί και όχι μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ακόμα θα επιθυμούσε να έχει και ένα καλύτερο σπίτι.

Αν η Μαρία είχε παραπάνω χρήματα, αυτό που θα ήθελε πολύ να κάνει είναι να ταξιδέψει σε πολλές γωνιές του κόσμου. 

«Όσο ζούσα με τους δικούς μου είχα την ευκαιρία και το έκανα γιατί όσα χρήματα έβγαζα, τα είχα μόνο για μένα. Πλέον με τους λογαριασμούς και το σπίτι, αυτό είναι ανέφικτο. Γι’ αυτό ταξιδεύω μια φορά τον χρόνο. Επίσης θα μου άρεσε να πηγαίνω γυμναστήριο και να κάνω personal. Όμως εκεί ξεφεύγει το budget»

«Θα έκανα μεταπτυχιακό, courses, θα πήγαινα γυμναστήριο, έξοδα περιποίησης. Ακόμα και σε περισσότερους γιατρούς θα πήγαινα» αναφέρει η Αντωνία.

«Δεν μένει τίποτα»

«Όχι απλώς δεν μένει τίποτα, ίσα ίσα τις τελευταίες 7 μέρες παίρνω δανεικά μέχρι την επόμενη πληρωμή γιατί πέρα από τα βασικά αγαθά πρέπει να συνυπολογιστούν έξοδα για βενζίνες, ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΗ, νερό, Ίντερνετ. Φυσικά υπάρχουν και τα έκτακτα έξοδα όπως ένα service στο αμάξι ή αν χαλάσει κάτι στο σπίτι, που όλα αυτά είναι εκτός προϋπολογισμού.», δηλώνει η Βάσω.

Η Πόπη επισημαίνει ότι «προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει στην άκρη χρήματα για μια έκτακτη ανάγκη»

«Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ή και αν τα καταφέρω τον επόμενο μήνα κάτι θα συμβεί και θα τα ξοδέψω. Νομίζω με 600 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί κανείς να κρατήσει χρήματα»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα