Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε κρέας»: Οι επιπτώσεις από την πανώλη σε κτηνοτρόφους και αγορά

«Εάν 1 στα 1000 ζώα εμφανίσει κρούσμα, θανατώνονται όλα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Ιωάννα Μπαντή
δεν-μπορούμε-να-εξάγουμε-κρέας-οι-επ-1192935
Ιωάννα Μπαντή

“Εάν 1 στα 1000 ζώα εμφανίσει κρούσμα, θανατώνονται όλα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Παλάσκας, αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελασσόνας και γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στο χωριό Καστράκι, ένα χιλιόμετρο μακριά από την Καλαμπάκα.  Οι κτηνοτρόφοι ανησύχησαν όταν ξεκίνησαν να παρατηρούν πως μερικά ζώα στις μονάδες παρουσίαζαν έντονη αδιαθεσία, ενώ με συχνότητα δύο ημερών κάποια άλλα πέθαναν. Πολλές μονάδες προέβησαν σε αιμοληψία των ζωντανών για τη γρήγορη διάγνωση της υγείας τους. “Τέλη Αυγούστου αρχίζουν οι γέννες. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε μας περιμένει μεγάλη οικονομική αλλά και ηθική καταστροφή. Δεν θα μπορούμε να εξάγουμε κρέας”, δήλωσε ο κ. Παλάσκας στην parallaxi. “Για τις επόμενες 10 μέρες θα πρέπει η κτηνοτροφικές μονάδες να μπουν σε αναγκαστική καραντίνα. Είμαστε σε επιφυλακή για τα αποτελέσματα”, συμπληρώνει.

Ανησυχία στην αγορά

“Υπάρχει ανησυχία στην αγορά και ο κόσμος ρωτάει. Σε μια πόλη όπως είναι τα Τρίκαλα, βέβαια, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και οι καταναλωτές μας εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό “, δήλωσε στην parallaxi ο Θεόδωρος Ευθυμίου, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Τρικάλων. “Στις τελευταίες έρευνες τα ποσοστά έδειξαν πως στην περιοχή μας ο κόσμος προμηθεύεται το κρέας του από τα κρεοπωλεία και όχι τόσο από τα σούπερ μαρκετ. Σε μεγάλες πόλεις οι εμπιστοσύνη χάνεται”, συνέχισε. “Το ανησυχητικό είναι πως η Σερβία έχει σταματήσει να δέχεται γάλα από την Ελλάδα και δεν γνωρίζω μήπως επηρεαστούν και άλλες χώρες”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνέπειες σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν, όπως είναι επόμενο, οι κτηνοτρόφοι τόσο για τα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά, όσο και για τις αποζημιώσεις του κράτους. Ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος Καστοριάς και μέλος ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων, δήλωσε στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” : “Είναι αστείες οι αποζημιώσεις του κράτους. Ένα αρνί, για να το αγοράσουμε , μας κοστίζει 350 ευρώ και το κράτος μας αποζημιώνει με 145 ευρώ. Αν βρεθεί ένα κρούσμα, σε ένα κατά τα άλλα, υγειές κοπάδι μας θανατώνουν όλα τα ζώα. Όπου εντοπίζεται κρούσμα, η περιοχή θα μπαίνει σε καραντίνα”, συνέχισε. “Δεν θα μπορούμε να εισάγουμε κρέας από την Ρουμανία, περιοχή από όπου γίνονται κατά κόρων εισαγωγές κρεάτων”.

“Εμείς εδώ στη Θεσσαλία βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο, η πανώλη βρίσκεται στην πόρτα μας”, ανέφερε ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, επίσης στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”. “Έχουμε βάλει στόχο με τους κτηνιατρικούς συλλόγους και την περιφέρεια, να εντοπίσουμε τις εστίες μόλυνσης και να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού”, συνέχισε. ” Τους καλοκαιρινούς μήνες τα αρνιά είναι λίγα. Τα περισσότερα από αυτά είναι εισαγόμενα από τη Ρουμανία με την κυριότερη περιοχή εισαγωγής να είναι σε καραντίνα. Είναι διασφαλισμένο, όμως, πως ο καταναλωτής δεν πρέπει να φοβάται τα προϊόντα μας και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία”, συνέχισε.

Δραστικά μέτρα 
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία, για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή του Σκυκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα.
Εκτιμάται ότι σε μια εβδομάδα, περίπου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και στη Β’ ζώνη επιτήρησης των μονάδων των παραπάνω περιοχών.
Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση τη περιφέρειας Θεσσαλίας, αποφασίστηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης, των μηρυκαστικών, αλλά και άλλως ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο. Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία με Λαρισινή εταιρεία  “prognosis biotech”, η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το rapid test , το οποίο  θα διατίθεται από την εταιρεία και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Χάρτης κρουσμάτων
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα