Δεν νίκησε κανείς, αλλά έχασε ο Τραμπ
Οι Ρεπουμπλικάνοι παραδέχτηκαν ότι το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν δεν ήρθε.
Χωρίς νικητή, αλλά με μεγάλο ηττημένο τον Τραμπ οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Της Αθηνάς Παπακώστα/ΣΚΑΙ
Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορεί να μην έχουν νικητή έχουν όμως σίγουρα ηττημένο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο άνδρας που ονειρεύεται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο και που το όνομά του πλανάται σαν φάντασμα επάνω από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα. Αυτή τη φορά στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Για τον τέως πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, οι τελευταίες 48 ώρες δεν θα ήταν τίποτε λιγότερο από έναν θρίαμβο, ο οποίος θα απλωνόταν σαν ένα γιγάντιο κόκκινο κύμα στη χώρα. Τελικά, κανένα κύμα δεν… πλημμύρισε τις κάλπες και στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα η σιωπή έκανε εκκωφαντικό θόρυβο.
Οι Δημοκρατικοί που προετοιμάζονταν για συντριπτική ήττα και ήλπιζαν σε ένα θαύμα καταφέρνουν να περιορίσουν τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ, η μάχη στη Γερουσία αποδεικνύεται πολύ σκληρή με το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο πλευρές να μεταμορφώνεται σε θρίλερ.
Ο τραμπισμός δεν κέρδισε, συμπεραίνουν τα αμερικανικά και μη Μέσα Ενημέρωσης με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης να επισημαίνουν ότι η πιθανότητα επιστροφής του τέως προέδρου λειτούργησε συσπειρωτικά για τους Δημοκρατικούς. “Θλιβερή βραδιά για τον Τραμπ” σχολίαζε το “Politico” με τη “The Guardian” σχεδόν να το πανηγυρίζει αποδίδοντας την ήττα του στον… ναρκισσισμό του.
“Ενώ κατά κάποιον τρόπο οι χθεσινές εκλογές ήταν σχετικά απογοητευτικές, από τη δική μου οπτική γωνία πρόκειται για μία μεγάλη νίκη. Έχουμε 219 νίκες και 16 ήττες στο σύνολο. Ποιος άλλος το έχει καταφέρει αυτό; “, έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης “Truth Social”.
Τα παραπάνω νούμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο 45ος πρόεδρος της χώρας περίμενε οι υποψηφιότητες που στήριξε να σαρώσουν ώστε να λειτουργήσουν για εκείνον ως διαβατήριο προκειμένου, εντός της επόμενης εβδομάδας, να ανακοινώσει – με δόξα και τιμή – την επιστροφή του ως διεκδικητής του Λευκού Οίκου.
Οι επιλογές του φαίνεται να του χάλασαν τα σχέδια. Στην Πενσυλβάνια οι Δημοκρατικοί εκλέγουν κυβερνήτη και γερουσιαστή αρπάζοντας την έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους. Στη Νεβάδα η μάχη για τη Γερουσία ακόμη παίζεται με την καταμέτρηση να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί ούτε σήμερα. Η Αριζόνα είναι στην κόψη του ξυραφιού ενώ η ιστορία θα γραφτεί στην Τζόρτζια η οποία πάει στον δεύτερο γύρο με την 6η Δεκεμβρίου να ορίζεται ως η ημέρα της κρίσης.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται να κυλά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων ακόμη και με μικρή διαφορά. Το 2018 οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 41 έδρες έναντι των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι το 2010 στέρησαν 63 έδρες από τον Ομπάμα ενώ το 1994, επί Κλίντον, είχαν κερδίσει 54. Μία ισχνή πλειοψηφία των “κόκκινων” στη Βουλή θα αποδειχθεί δύσκολη αποστολή για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως για τον Κέβιν ΜακΚάρθι ο οποίος προορίζεται για πρόεδρος του Σώματος.
“Τη στιγμή που τα ΜΜΕ και οι αναλυτές προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη. Οι Δημοκρατικοί είχαν μία δυνατή βραδιά”, είπε στην πρώτη του τοποθέτηση ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Αναγνώρισε ωστόσο ότι “οι ψηφοφόροι είναι εκνευρισμένοι” για να συμπληρώσει ότι θα επιμείνει στην πολιτική του καθώς τα αποτελέσματα αυτής θα τον δικαιώσουν.
Η οικονομία και ο καλπάζων πληθωρισμός στη χώρα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη ψήφο των Αμερικανών ωστόσο σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις μόνο το 1/3 εξ αυτών ψήφισε με αυτά τα κριτήρια. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές το στοίχημα των Δημοκρατικών να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους για τη δημοκρατία δικαιώθηκε ενώ, συμπληρώνουν, το χεράκι του έβαλε και η παρουσία του ίδιου του Τραμπ όχι απαραίτητα επειδή δεν διάλεξε τους σωστούς υποψηφίους για να στηρίξει αλλά επειδή παραήταν ο εαυτός του…
Εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί, προβάδισμα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή
Αποτρέπεται, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, η συντριπτική νίκη στην οποία ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς οι Δημοκρατικοί δείχνουν τελικά να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, πιθανώς μέσω επαναληπτικής εκλογής στη Τζόρτζια
Πηγή: TANEA
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να αποκομίζουν μεν ορισμένα κέρδη αλλά να μην επιβεβαιώνεται το «κόκκινο κύμα» που είχαν προβλέψει τις προηγούμενες ημέρες οι δημοσκοπήσεις.
Οι Δημοκρατικοί πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο, ωστόσο οι ισορροπίες παραμένουν ιδιαίτερα ρευστές και παραμένει ασαφές ποιο κόμμα θα κερδίσει τελικώς τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ στα χέρια των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να περνά η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν 48 έδρες και οι Δημοκρατικοί επίσης 48 σε σύνολο 100 εδρών.
Οι πολιτείες των οποίων τα αποτελέσματα για τη Γερουσία δεν έχουν οριστικοποιηθεί είναι η Αριζόνα (προβάδισμα Δημοκρατικών), η Νεβάδα (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών), η Αλάσκα (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών) και η Τζόρτζια (προβάδισμα Δημοκρατικών).
Επαναληπτικός γύρος;
Όπως όλα δείχνουν, ο έλεγχος της Γερουσίας μπορεί να κριθεί και πάλι στη Τζόρτζια, εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, καθώς η αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Δημοκρατικού Ράφαελ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ μπορεί να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το CNN, με καταμετρημένο πάνω το 99% των ψήφων, ο Γουόρνοκ προηγείται οριακά έναντι του Γουόκερ (περί τις 18.000 ψήφους) ενός πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, δεν έχει φτάσει ακόμη το όριο του 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.
Εκλογικός αξιωματούχος στην πολιτεία δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «είναι ασφαλές να πούμε» ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, από τη στιγμή που το 2% των ψήφων πήγε σε τρίτο υποψήφιο.
Σε περίπτωση που οι εκλογικές αναμετρήσεις προχωρήσουν ως έχει, τότε οι θέσεις στη Γερουσία θα μοιραστούν 49-50 για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς αντίστοιχα, με την Τζόρτζια να αποφασίσει το μέλλον της Γερουσίας στον πιθανό δεύτερο γύρο. Εάν υπάρξει κάποια αλλαγή και ο Γουόρνοκ εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, η «πίτα» της Γερουσίας θα μοιραστεί εξ ημισείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 51 έδρες για τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς σε ισορροπία 50-50 υπερτερεί το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, με ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Προβάδισμα Ρεπουμπλικανών για τη Βουλή Ο αγώνας για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι σκληρός, από κομητεία σε κομητεία, με τους Δημοκρατικούς να εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε μετριοπαθή αστικά κέντρα από τη Βιρτζίνια μέχρι το Κάνσας και το Ρόουντ Άιλαντ.
Η βουλευτής Ελέιν Λούρια, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην επιτροπή της Βουλής για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, ήταν η πρώτη Δημοκρατική βουλευτής που έχασε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική περιφέρεια της Βουλής. Πολλές από τις περιφέρειες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον έλεγχο του Σώματος δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.
Συνολικά μέχρι στιγμής, βάσει των προβλέψεων των αμερικανικών ΜΜΕ, έχουν «κλειδώσει» 201 έδρες στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικάνους και 182 για τους Δημοκρατικούς, ενώ 50 μένουν ακόμη να διευκρινιστούν καθώς τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση προς το παρόν.
Σημειώνεται πως απαιτούνται 218 έδρες για τον έλεγχο της Βουλής.
«Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν πάει καλύτερα του αναμενομένου» δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, με εμφανή ανακούφιση, η πιθανότατα απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, στα 82 της χρόνια.
Το «κόκκινο κύμα» που δεν ήρθε Οι Ρεπουμπλικάνοι παραδέχτηκαν ότι το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν δεν ήρθε. «Σίγουρα όχι ένα ρεπουμπλικανικό κύμα, αυτό είναι δεδομένο» παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο NBC ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ.
«Το κόκκινο κύμα δεν ήρθε» έγραψε στο Twitter η ηττημένη Ρεπουμπλικανή Μάιρα Φλόρες.
Για εβδομάδες, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών προβλεπόταν ότι θα κυριαρχήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πικραμένοι για την κατάσταση της οικονομίας. Οι ηγέτες του κόμματος δήλωναν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ανοιχτά για πρόωρη ανακοίνωση μιας προεδρικής υποψηφιότητας το 2024, με την ελπίδα να αξιοποιήσει την αναμενόμενη δυναμική.
Ορισμένες όμως από τις εκλογικές αναμετρήσεις που οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν να κερδίσουν πήγαν στα χέρια των Δημοκρατικών.
Σε μια σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς, ο Τζον Φέτερμαν, κέρδισε την κούρσα της Πενσιλβάνια για μια θέση στη Γερουσία, νικώντας τον διάσημο τούρκο τηλεοπτικό γιατρό Μεχμέτ Οζ, επιλογή την οποία στήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.