Top

Δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά – Στο 91% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
δεν-θα-χαλαρώσουν-τα-μέτρα-την-πρωτοχρ-680074
Parallaxi

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε πως τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν θα χαλαρώσουν για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια και πως η χώρα κάνει δύο παράλληλες προσπάθειες κατά του κορονοϊού: άμυνα με τα μέτρα και επίθεση με το εμβόλιο.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η προσπάθεια αναχαίτισης του κορονοϊού πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη προσπάθεια, συμπληρώνοντας πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ βαίνει μειούμενη αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση. Συγκεκριμένα, στο 63% ανέρχεται η πληρότητα στη χώρα, 91% στη Θεσσαλονίκη. «Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΟΕΔΗΝ : Οι ψεκασμένες απόψεις για τα εμβόλια θίγουν τους υγειονομικούς – Θα κινηθούμε νομικά

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, απαντά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στις συνωμοσιολογικές απόψεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών χθες στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει : «Οι ψεκασμένες απόψεις που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θίγουν τη τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων μας που εμβολίασαν τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Θίγουν επίσης και όσους συναδέλφους εμβολιάστηκαν.

Ξαφνικά από ήρωες γίναμε απατεώνες. Αντί για εμβόλια κάνουμε φυσιολογικό ορό…

Ντροπή να διακινούνται τέτοιες απαίσιες απόψεις.

Στην πραγματικότητα βλέπουν οι αρνητές των εμβολίων να χάνουν έδαφος και άρχισαν τον πόλεμο λάσπης.

Θα κινηθούμε νομικά. Τέτοιες απόψεις θίγουν την επαγγελματική ευσυνειδησία μας.

Χθες μαζί με τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες εμβολιάστηκαν 60 συνάδελφοι στο Σωτηρία, 50 στο Αττικό και 45 στον Ευαγγελισμό.

Όλοι χαίρουν άκρας υγείας. Προς θλίψη των αρνητών….».

«Μονόδρομος ο εμβολιασμός» Ο κ. Γιαννάκος συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο τον εμβολιασμό» και ζητά να ανοίξει νέα προθεσμία, ώστε να μπορέσουν να το δηλώσουν όσοι θέλουν να εμβολιαστούν.

«Το ζήτημα είναι να πείσουμε όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Μόνο το 40% δήλωσε συμμετοχή και η προθεσμία έκλεισε. Με πειθώ και ενημέρωση. Όχι τελεσίγραφα. Να ανοίξει νέα προθεσμία.

Σήμερα αρκετοί συνάδελφοι που δήλωσαν ναι στον εμβολιασμό καλούνται να εμβολιαστούν και  αρνούνται. Ζητάνε πίστωση χρόνου.

Χάσαμε 17 συναδέλφους από κοροναϊό. 13 συνάδελφοι βρίσκονται στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι. 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο μέχρι τώρα και δεν έπαθε κανείς τίποτα. Ως εκ τούτου είναι  μονόδρομος ο εμβολιασμός μας», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Μόσιαλος: Ακόμα κι αν αλλάξει ο ιός, σε 6 βδομάδες θα έχουμε νέο εμβόλιο

Στην ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ με κορονoϊό ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος

Στην ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους από τα ξημερώματα της Κυριακής, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονoϊό. Οι γιατροί έχουν διασωληνώσει τον κ. Μιχάλαρο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή.

Πάτρα: Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφτασαν τα εμβόλια

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο έφθασαν λίγα λεπτά μετά τις 10.20 το πρωί τα πρώτα 250 εμβόλια κατά του κορονοϊού για την περιοχή της Αχαΐας, συνοδεία δύο περιπολικών.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης. Ο πρώτος που θα εμβολιαστεί θα είναι ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβελης και θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο πρώτος υγειονομικός που θα εμβολιαστεί θα είναι ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνος της Κλινικής Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μάρκος Μαραγκός και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν περίπου 100 υγειονομικοί.

Στις 4 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας θα διανεμηθεί από τις 5 Ιανουαρίου.

Ποιοι υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες

Το ωράριο λειτουργίας σούπερ μάρκετ και εμπορικών καταστημάτων έως την Πρωτοχρονιά

Με ειδικό εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που λειτουργούν με τη μέθοδο του click away. Σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν με το συνηθισμένο ωράριο. Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά καταστήματα – εκτός από τα βιβλιοπωλεία – η μόνη δυνατότητα συναλλαγής που υπάρχει είναι το click away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντος για το οποίο έχει γίνει προπαραγγελία.

Το ωράριο έως την Πρωτοχρονιά Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 8:00 – 20:00.

Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα. Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα Η περίοδος λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 το πρωί ως τις 8:30 το βράδυ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

-Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

-Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

-Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

-Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Βασιλακόπουλος : Γιατί πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού που ξεκίνησαν μιλά για το εμβόλιο παρουσιάζοντας αυτό ως μοναδική λύση για επιστροφή στην κανονικότητα υπογραμμίζοντας ότι μόνο με εμβόλια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το θέμα της επιδημίας δεν έχει λήξει ακόμα και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή αλλά και να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό που πιστεύουν οι συνωμοσιολόγοι με… ξεπερνά Απαντώντας στους συνωμοσιολόγους που αμφισβητούν το εμβόλιο σχολίασε: «Το να πιστεύουμε ότι κάποιοι στήνουν μια ολόκληρη επιχείρηση να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό και να εμβολιάζονται με ψεύτικα εμβόλια με ξεπερνά».

Σχολιάζοντας αν υπάρχει κάποιο φάρμακο αυτή τη στιγμή έναντι του κοροναϊού απάντησε:

«Δεν υπάρχει φάρμακο. Υπάρχουν κάποια μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούμε να χορηγήσουμε σε ανθρώπους όταν κολλήσουν τον ιό και μειώνουν στις 7 και στις 11 ημέρες το ποσό του ιού που κάποιος έχει στο αναπνευστικό του. Δεν λέω ότι είναι φάρμακα άχρηστα, αλλά είναι φάρμακα των οποίων η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 εκατ. ενεργά κρούσματα. Του χρόνου δεν θα μπορούμε να πάρουμε πολλές παραπάνω δόσεις και τα φάρμακα αυτά δεν είναι επαρκή. Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο, είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τα λοιμώδη νοσήματα. Η επιστήμη βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα από ότι ελπίζαμε»

Γιατί πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου Aναφερόμενος στο λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνουν δύο δόσεις ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στο Open:

«Πρέπει να γίνουν δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι η «αναμνηστική» που εξασφαλίζει τη μάξιμουμ ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό. Η πρώτη δόση προσφέρει μερική προστασία και πρακτικά έναν μήνα μετά την πρώτη δόση φτάνουμε στο 95%. Η ανοσία σίγουρα θα κρατάει για έναν χρόνο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο ή ανά δύο χρόνια, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες» σύμφωνα με τον καθηγητή.

Γκάγκα: Γιατί εγκρίθηκε γρήγορα το εμβόλιο -Τι είπε για αντιεμβολιαστές και σχολεία

Γώγος: Υπαρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα στη Δυτ. Αττική – Τι είπε για το λιανεμπόριο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει το σκληρό lockdown, που έχει επιβληθεί στη Δυτική Αττική, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος  Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής αυτή την βδομάδα, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τρα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, είπε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Θα εξεταστούν τα στοιχεία τις προσεχείς δύο εβδομάδες και «θα πηγαίνουμε βήμα – βήμα».

Τα μέτρα τηρήθηκαν – Δυστυχώς υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας Ειδικότερα  ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «τα μέτρα τηρήθηκαν αυτές τις ημέρες, δεν έγιναν έκτροπα. Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», συνέχισε ο ίδιος.

«Στη δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό σε σχέση και με τον πληθυσμό. Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται. Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά. Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

Για  σχολεία και λιανεμπόριο Μιλώντας αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Γώγος τόνισε ότι «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

«Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις ακόμα, θα τα δούμε τις προσεχείς δύο εβδομάδες και θα πηγαίνουμε βήμα – βήμα», πρόσθεσε για το λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και πότε αυτές θα επιτραπούν, ο ίδιος είπε ότι «Θα το δούμε σιγά σιγά, πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη κατάσταση στην Ελλάδα για να γίνονται τέτοιες μετακινήσεις. Είναι νωρίς ακόμα για αυτό», ενώ για το υπόλοιπο των εορταστικών ημερών τόνισε ότι «Δεν υπάρχει ακόμα καμία αλλαγή σχεδίου. Νομίζω μέσα στις γιορτές δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν σπουδαίες αλλαγές. Και από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας».

Για τον εμβολιασμό Μιλώντας για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στη χώρα μας, ο κ. Γώγος ανάφερε:

«Πιθανότατα θα κάνω το εμβόλιο αυτή τη βδομάδα, μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής. Ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο. Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Βιτωράτος : Προβλήματα σε εμβολιαστικά κέντρα

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κ. Λεωνίδας Βιτωράτος, αναφορικά με προβλήματα που εντοπίζονται σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα, τόσο στην Πάτρα, όσο και στην Αθήνα.

«Σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Εμείς σαν ομοσπονδία κάναμε παρεμβάσεις να αλλάξει λίγο ο σχεδιασμός. Στην Πάτρα υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο που σε ένα διάδρομο 15 μέτρων είναι τα επείγοντα, το ιατρείο Covid και τα δύο εμβολιαστικά κέντρα. Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος χώρος γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι και το καλύτερο να υπάρχουν τα επείγοντα περιστατικά και οι εμβολιασμένοι στον ίδιο χώρο. Υπάρχουν λύσεις. Είναι το κέντρο υγείας βόρειου τομέα των Πατρών. Το ίδιο ισχύει και στην Άνω Πόλη. Στην Αθήνα έχει παρατηρηθεί ένα πολύ θλιβερό γεγονός, σε χώρους 15 τμ. Να έχουν βάλει πέντε εμβολιαστικά κέντρα. Ζητήσαμε να υπάρχει αυτός ο συνωστισμός. Επίσης θα πρέπει να επιλεγούν χώροι που να αερίζονται και να μην συνωστίζονται και στους διαδρόμους», τόνισε ο κ. Βιτωράτος.

«Σημασία έχει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Τα υπόλοιπα θα λυθούν. Θα έχουμε μεγάλη ανακούφιση μετά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, ο σχεδιασμός είναι εντυπωσιακός, ελπίζω να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος», είπε από την πλευρά του ο κ. Γώγος.

Πέτσας: H επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό

Πηγές: ethnos.gr, ANT1, MEGA, ΑΠΕ, in.gr, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα