Δερμιτζάκης: Τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά- Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για στήριξη των επιχειρήσεων
Θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου μετακινήσεων για τα ρεβεγιόν;
Αισθητά μειωμένα είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τη στιγμή που τόσο οι θάνατοι, όσο και οι οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη.
Σημειώνεται, δε, ότι ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αντιπροσωπευτικός της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρας μας, αφού σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν χθες, Σάββατο, όπου τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν λόγω Σαββατοκύριακου.
Ενδεικτικό είναι ότι από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά η μοναδική φορά που τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 1.000, εκτός από σήμερα, ήταν την περασμένη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, όπου ανακοινώθηκαν 904 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 693 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124.534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες, ενώ 5.109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2020, δηλώθηκαν 693 επιπλέον κρούσματα. Στην Αττική εντοπίστηκαν 169 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 151.
Στην Αττική τα 169 από τα 693 νέα κρούσματα κοροναϊού- 151 στη Θεσσαλονίκη
Δερμιτζάκης : Τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά
Αρνητικός στη μέθοδο click away, που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πώς οι πολίτες θα κρατήσουν αποστάσεις όταν το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο.
«Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθούν, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν η χώρα έμενε όπως ήταν μέχρι χθες, νομίζω ότι δεν θα φοβόμασταν να επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα λέγαμε ποσό γρήγορα θα βελτιωθεί (…) με δεδομένο ότι ανοίγουν κάποια πράγματα, αυτό με ανησυχεί. Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς» επέμεινε ο καθηγητής.
O κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως «υπάρχει μεγάλη αστάθεια για το πώς γίνεται ο έλεγχος της πανδημίας της μετάδοσης, δεν υπάρχει σταθερή μείωση, αν υπήρχε τότε θα έλεγα είναι αργό αλλά σταθερά αργό, που σημαίνει προβλέψιμο. Αν κάνουμε εμβόλιο στη φάση κορύφωσης κινδυνεύουμε να ευνοήσουμε την εξάπλωση του ανθεκτικού ιού, κι αυτό είναι παγκόσμιο θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».
Ο διεθνούς φήμης καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ».
Θρήνος για τη 47χρονη νοσηλεύτρια που έχασε τη μάχη με την πανδημία
Μία 47χρονη νοσηλεύτρια μητέρα δύο παιδιών, η οποία εργαζόταν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, κόλλησε και η ίδια, έδωσε μάχη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όμως την έχασε. Συγκλονίζουν τα μηνύματα των δικών της ανθρώπων. Για δύο εβδομάδες πάλευε για τη ζωή της στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ναυτικού νοσοκομείου. Ο κορωνοϊός νίκησε… Η 47χρονη νοσηλεύτρια, μητέρα δύο παιδιών έχασε τη μάχη.
Παρότι είχε υποκείμενα νοσήματα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Από την πρώτη μέρα. Η Δήμητρα έφυγε άδικα.
«Για όσους ακόμη δεν πιστεύετε στον φονικό ιό…. Χθες έφυγε μια συνεργάτιδα από την προηγούμενη μου δουλειά… 47 χρόνων ένας υπέροχος άνθρωπος… Μια γλυκιά μανούλα που έκανε το καθήκον της… Κλαίγεστε πολλοί για το τι γιορτές θα κάνετε και πως θα κάνετε τα ψώνια σας τη στιγμή που καθημερινά φεύγουν από τη ζωή τόσοι συνάνθρωποι μας…. Εκτιμήστε αυτά που έχετε και κάντε τον σταυρό σας να έχουμε ΥΓΕΊΑ!!!!». Αυτά έγραψε μια φίλη της άτυχης νοσηλεύτριας για να την αποχαιρετήσει.
Η οικογένεια των υγειονομικών, των γιατρών και των νοσηλευτών έχασε άλλο ένα μέλος.
Δώδεκα υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, 6 μόνο την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλοι 11 είναι διασωληνωμένοι.
Κάθε φορά που ένας υγειονομικός βγαίνει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάποιος άλλος παίρνει το κρεβάτι του.
Lockdown: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για στήριξη των επιχειρήσεων
Νέα δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που δεν δύνανται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν μπορούν να ανοίξουν. Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν γενναίες αποφάσεις καθώς, όπως λένε, «έχουν γονατίσει» από το παρατεταμένο καθολικό lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Open, η παράταση του lockdown και η μείωση του τζίρου των Χριστουγέννων αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία. Ενώ το εμπόριο ελπίζει να πάρει μία μικρή ανάσα από την εφαρμογή του click away, οι επιχειρηματίες ζητούν γενναίο κούρεμα των οφειλών τους. «Έχουμε προτείνει το μη επιστρεπτέο ποσοστό από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να πάει στο 70%», σημείωσε στην εκπομπή του Open «Τώρα ότι συμβαίνει», ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδωρίδης.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το αίτημα των επιχειρήσεων, να παραμείνει μη επιστρεπτέο και ένα μέρος από τους πρώτους κύκλους του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι οκτώ από τις δέκα επιχειρήσεις λιανεμπορίου δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν με το click away και θα παραμείνουν κλειστές. Πρόκειται για περίπου 128.000 επιχειρήσεις, που δεν θα δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και συνολικά απασχολούν 500.000 εργαζόμενους.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Open, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρο το ενοίκιο Δεκεμβρίου των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε περίπτωση συναλλαγής που απαιτεί ΦΠΑ, η πληρωμή να πάει για μετά την άνοιξη. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το Open εξετάζεται:
- πρόγραμμα πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων
- και δάνεια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σε συναγερμό οι αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων στη δυτική Αττική
Με στοχευμένες ενέργειες προσπαθούν πλέον ΕΟΔΥ και πολιτική προστασία να ανακόψουν πάση θυσία την πορεία του ιού στην Δυτική περιοχή. Οι κάτοικοι στην περιοχή είναι ανήσυχοι και περιορίζουν πλέον τις μετακινήσεις τους. Ο φόβος της διασποράς του ιού στην πόλη έσπρωξε εκατοντάδες πολίτες στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που σήμερα πραγματοποιούσαν γρήγορα τεστ στην Ελευσίνα. 680 πραγματοποιήθηκαν με το 2,35% αυτών να βγαίνουν θετικά.
Οι φορείς της πόλης βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς με στόχο να εντοπιστούν άμεσα εστίες διασποράς.
Εκτός από την αγωνία των κατοίκων οι ειδικοί ανησυχούν και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή. Καθημερινά μετακινούνται προς τους δήμους της δυτικής Αττικής με προορισμό εταιρίες και βιομηχανίες, με την συντριπτική πλειοψηφία να διαμένει στην καρδιά της Αττικής.
Τους ειδικούς προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο ιός αποκτά δυο επικίνδυνους συμμάχους που δεν είναι άλλοι από την πτώση της θερμοκρασίας και την κινητικότητα εν όψει εορτών. Για το λόγο θα επεμβαίνουν άμεσα σε όποια περιοχή η επιδημιολογική εικόνα εμπνέει ανησυχία.
Γεωργιάδης: Δε θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου μετακινήσεων για τα ρεβεγιόν
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με το ιδιότυπο άνοιγμα της αγοράς, και τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονεί, καθώς και την πρεμιέρα του click away.
Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στη δυτική Αττική και τους κινδύνους που φέρνει το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Έχουμε πει ότι αν δούμε εικόνες συνωστισμού θα κλείσουμε αμέσως. Αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, αν μας δώσουν σήμα θα κλείσουμε. Κάναμε την εναλλακτική πρόταση για την παράδοση εκτός των καταστημάτων, εμένα επιλογή μου ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά αυτό ήταν επιδημιολογικά αδύνατο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Η πρώτη μέρα της παράδοσης εκτός κύλισε εξαιρετικά ικανοποιητικά. Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν χιλιάδες παραγγελίες που εκτελέστηκαν σήμερα. Ο πιο βασικός μας στόχος που ήταν να αποφορτίσουμε τους ταχυμεταφορείς, φαίνεται πως επετεύχθη. Πολλά μικρά καταστήματα έκαναν κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να πουλήσω ότι μπορεί να ισοφαρίσουν τον κανονικό τους τζίρο», πρόσθεσε για την πρεμιέρα του click away.
«Τα εμπορικά κέντρα δεν λειτουργούν, όπως είχαμε πει. Δεν μπορεί κάποιος να μπει στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων. Εφόσον πρόκειται όμως για ραντεβού με ένα πελάτη, για τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα υπόλοιπα καταστήματα παραδίδοντας στο δρόμο, σε έναν εξωτερικό χώρο, πάντα με ραντεβού και σε συγκεκριμένο χρόνο. Δε θέλαμε να ευνοήσουμε τα μεν ή τα δε καταστήματα», είπε ο ίδιος αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων.
Σχετικά με το από πού μπορούν να αγοράσουν οι γονείς παιχνίδια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Μπορούν και τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε παιχνίδια, αλλά μόνο με παράδοση εκτός. Για την αγορά παιχνιδιών κρίνεται το πώς θα πάνε οι πωλήσεις την εορταστική περίοδο. Για λόγους ισονομίας, είπαμε παράδοση εκτός στα παιχνίδια, παντού».
«Για τα ινστιτούτο αισθητικής εμείς ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια από αύριο, και θα δούμε αν υπάρχει τρόπος να το επανεξετάσουμε. Στα κομμωτήρια είναι αλλιώς. Στα νύχια έχεις επαφή. Θεωρήθηκε πιο επικίνδυνη διαδικασία, από ό,τι το κούρεμα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε νέα απόφαση», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με το αν θα ανοίξουν τα ινστιτούτα αισθητικής.
Τέλος, αναφορικά με το αν θα υπάρξει επέκταση στις ώρες των μετακινήσεων τις εορταστικές μέρες, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δε θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο».
Click away: Χωρίς ουρές και συνωστισμό η πρεμιέρα του νέου τρόπου αγορών
Οι έμποροι τακτοποιούν τις βιτρίνες, διαμορφώνουν ειδικό χώρο παραλαβής των προϊόντων, βάζουν απαγορευτικές κορδέλες στην πόρτα των καταστημάτων, αναρτούν οδηγίες για το νέο τρόπο αγορών. Άλλοι πωλούν τα προϊόντα τους μέσω των social media ακόμη και με βιντεοκλήση. Ώρα 2 το μεσημέρι, Πειραιάς. Δειλά δειλά οι πρώτοι πελάτες παραλαμβάνουν τις αγορές που παρήγγειλαν σήμερα πρωί πρωί
Το τηλέφωνο της Αγγελικής Δαμηπούλου δεν έχει σταματήσει να χτυπά από το πρωί για νέες παραγγελίες. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα την τιμητική τους έχουν τα παιχνίδια, έστω με το click away.
Ώρα 12 το μεσημέρι στην καρδιά του λιανεμπορίου στην Ερμού η κίνηση είναι περιορισμένη, λίγοι είναι και οι καταστηματάρχες που περιμένουν τους τους πρώτους πελάτες ύστερα από περίπου ένα μήνα.
Ώρα 12 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι καταναλωτές λιγοστοί. Και στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν καταναλωτές που προτίμησαν να κάνουν την αγορά μέσω e-shop.
Οι έμποροι σε κάθε περίπτωση διατηρούν τις επιφυλάξεις τους στο κατά πόσο η μέθοδος του click away θα μπορέσει να σώσει την παρτίδα του χριστουγεννιάτικου τζίρου.
ΠΗΓΗ: Mega/ ΕΘΝΟΣ/ In.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ