Διαδικτυακά και με έθιμα στα σπίτια οι φετινές Απόκριες στη Βόρεια Ελλάδα
Πώς προετοιμάζονται Νάουσα, Σοχός, Σκύδρα
Χωρίς τους χιλιάδες επισκέπτες περασμένων ετών, χωρίς τις μεγαλειώδεις παρελάσεις, τα εντυπωσιακά άρματα, τις πολύχρωμες ομάδες καρναβαλιστών και το ξεφάντωμα μέχρι πρωίας, αλλά με διαδικτυακές εκδηλώσεις, με αποκριάτικο στολισμό των πόλεων και με αναβίωση των εθίμων εντός των σπιτιών θα γιορτάσει φέτος το καρναβάλι η Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Μπορεί στη Νάουσα κάθε Αποκριά να συρρέουν περίπου 50.000 μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές από ολόκληρη τη χώρα για να δουν από κοντά την αναβίωση του δρώμενου Γενίτσαροι και Μπούλες, φέτος όμως η δημοτική αρχή θα προσαρμόσει τις εκδηλώσεις, το διάστημα από 7 Μαρτίου έως την Κυριακή της Αποκριάς, με κύριο σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς».
«Όλα θα γίνουν διαδικτυακά. Έχουμε ετοιμάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τον πρόσωπο του Γενίτσαρου (που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της αμφίεσης) και θέλουμε να το περάσουμε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες -δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- της πόλης ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο πρόγραμμα όσα ακόμη εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας το επιθυμούν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Νάουσας, Δώρα Μπαλτατζίδου.
Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ένα βιντεάκι όπου Ναουσαίος λαογράφος ή ιστορικός θα μεταφέρει την ιστορική διαδρομή του προσώπου αλλά και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, ενώ θα δημιουργηθεί επίσης ένα ψηφιακό άλμπουμ που θα παρουσιάζει εικόνες από το δρώμενο από τα παλαιότερα χρόνια, σε ασπρόμαυρο φόντο, έως και σήμερα.
«Θέλουμε διαδικτυακά να συνεχιστεί φέτος η παράδοση και από του χρόνου θα βγούμε πάλι στους δρόμους. Η πόλη μετά την Τσικνοπέμπτη θα είναι στολισμένη. Στις κολόνες φωτισμού των δρόμων θα βάλουμε το πρόσωπο, στην πλατεία Καρατάσου κάποιες μορφές χορευτών και σε διάφορες άλλες πλατείες κούκλες με καρναβαλίστικο θέαμα», συμπλήρωσε η κ. Μπαλτατζίδου.
Το έθιμο των Κουδουνοφόρων του Σοχού
Κάθε χρόνο ο Σοχός του Λαγκαδά υποδέχεται την Καθαρά Δευτέρα κοντά στους 50.000 – 60.000 επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τη μεγαλειώδη πομπή των Κουδουνοφόρων, που ξεσηκώνουν με τα κουδούνια. Φέτος, το έθιμο θα αναβιώσει χωρίς κόσμο και κάτω από συνθήκες πανδημίας, με κάποιους Σοχινούς να ντύνονται μέσα στα σπίτια για να συνεχίσουν την παράδοση.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Σοχού, Σάκης Λέτσιος, το έθιμο δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε επί Κατοχής. Μόνο μία φορά τη δεκαετία του 1930 με νόμο απαγορεύτηκε για τους κατοίκους και όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, η γη δεν καρποφόρησε και στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκε μεγάλος σεισμός.
«Το έθιμο είναι συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής των Σοχινών, έχει στοιχεία από την κοινωνία των ανθρώπων. Ο δήμος Λαγκαδά αλλά και η κοινότητα Σοχού για φέτος δεν έχουν προγραμματίσει καμία επίσημη εκδήλωση στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων του κορονοϊού. Ωστόσο, εικάζω πως κάποιοι θα φορέσουν στο σπίτι και στις αυλές τους το Καλπάκι (τη μάσκα που καλύπτει το πρόσωπο) και τα κουδούνια που αποτελούν οικογενειακά κειμήλια για να συνεχιστεί το δρώμενο που κρατάει αιώνες«, εξήγησε ο κ. Λέτσιος.
Τα προηγούμενα χρόνια, στις επίσημες εκδηλώσεις του δήμου Λαγκαδά ήταν προσκεκλημένοι χορευτικοί σύλλογοι και Κουδουνοφόροι όχι μόνο από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πομπή.
Στολίζεται αποκριάτικα η Σκύδρα με το …βλέμμα στα 200 χρόνια Επανάστασης
Τα αποκριάτικά της ετοιμάζεται να φορέσει και η Σκύδρα, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και καρναβαλική παρέλαση. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να «στολίσει» τους δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στον κόσμο μία καρναβαλική «μυρωδιά».
Τα τελευταία χρόνια, στη Σκύδρα γινόταν μεγάλη παρέλαση, ωστόσο φέτος τα άρματα θα μείνουν στις αποθήκες και οι καρναβαλιστές δεν θα χορέψουν στους δρόμους. «Φέτος δεν θα έχουμε εκδηλώσεις. Θα στολίσουμε μόνο την πόλη, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, που είναι πάνω απ’ όλα. Θα γιορτάσουμε ατομικά και οικογενειακά και του χρόνου θα επιστρέψουμε με περισσότερη όρεξη, κέφι και μεράκι αρκεί να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου.
Ωστόσο, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα ο αποκριάτικος στολισμός θα αντικατασταθεί από εικόνες της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων. Όπως αποκάλυψε η δήμαρχος Σκύδρας, θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του δήμου, σε εξωτερικούς χώρους δημοτικών κτιρίων και σχολείων κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της επανάστασης, οι οποίες θα είναι ορατές και το βράδυ με ειδικό φωτισμό, ενώ στους δρόμους θα υπάρχουν σχετικά μπάνερς που θα παραπέμπουν στον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ