Top

Ο διάδοχος της Όμικρον και η επόμενη φάση της πανδημίας

Πάνω από 4 εκατ. κρούσματα σε 24 ώρες στον πλανήτη.

Parallaxi
ο-διάδοχος-της-όμικρον-και-η-επόμενη-φά-875887
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Πέμπτης (27/1), κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τετάρτης.

Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αύξησε τα επίπεδα φυσικής ανοσίας στον κορονοϊό χωρίς να προκαλεί δραματική αύξηση θανάτων, εξέλιξη που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η χειρότερη φάση της πανδημίας έχει περάσει στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ωστόσο ειδικοί του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι η ενθαρρυντική σημερινή κατάσταση δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς η εμφάνιση νέων, ακόμα πιο μεταδοτικών παραλλαγών πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Αναμένουμε μια περίοδο ησυχίας πριν επιστρέψει η Covid-19 γύρω στα τέλη του έτους, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο ότι θα επιστρέψει και η πανδημία» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ακόμα και ειδικοί που ζητούσαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι για την πορεία της, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Science. «Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής» είπε η Ντέβι Σριντάρ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και γνωστή επικρίτρια των παλαιότερων πολιτικών της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι επιπτώσεις της Όμικρον διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ωστόσο η κατάσταση δείχνει ενθαρρυντική στη Νότια Αφρική, τη χώρα όπου ανακαλύφθηκε η νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με τον Σάμπιρ Μπάντι του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Όμικρον αντιστοιχεί το πολύ στο 5% των θανάτων από Covid-19 στη χώρα, συγκριτικά με περίπου 50% στην περίπτωση της Δέλτα.

Πρόσφατη έρευνα του Μπάντι έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φέρει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, κάτι που θα λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της πανδημίας. «Πιθανότατα θα υπάρξουν επόμενα κύματα, είναι όμως εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσουν σε υψηλότερο ρυθμό θανάτων ή νοσηλειών σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν στο κύμα της Όμικρον» δήλωσε στο Science ο ερευνητής.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες παραλλαγές του ιού που δεν καλύπτονται από την ανοσία που προσφέρει η Όμικρον ή ο εμβολιασμός.

Η επόμενη παραλλαγή θα είναι πιο μεταδοτική

Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει ποια πορεία θα ακολουθήσει η φυσική εξέλιξη του πανδημικού κορονοϊού, πιθανότατα όμως το επόμενο στέλεχος που θα μας απασχολήσει θα είναι πιο μεταδοτικό από την Όμικρον.

«Η επόμενη παραλλαγή ανησυχίας θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη, και με αυτό εννοούμε ότι θα είναι πιο μεταδοτική» δήλωσε η δρ Μαρία βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid.

Ο λόγος είναι ότι, για να μπορέσει μια νέα παραλλαγή να εξαπλωθεί, «θα πρέπει να ξεπεράσει τις παραλλαγές που ήδη κυκλοφορούν» εξήγησε.

Η ειδικός του ΠΟΥ προειδοποίησε ωστόσο ότι η άποψη που θέλει τον ιό να γίνεται όλο και πιο ήπιος καθώς εξελίσσεται δεν έχει επιστημονική βάση.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε πως θα συμβεί, δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση» είπε.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές» τόνισε.

«Δεν θα χρειάζεται να φοράμε μάσκα για πάντα και δεν θα χρειάζεται να εφαρμόζουμε κοινωνική αποστασιοποίηση, για την ώρα όμως πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με την COVID-19.

Αναλυτικότερα, επισημαίνουν ότι το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη πρόσφατη δημοσίευση του Christopher L J Murray σχετικά με το μέλλον της πανδημίας COVID-19 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet (DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00100-3).

Η ανάλυση του φορτίου της «Όμικρον» εξαρτάται σημαντικά από το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων. Μέχρι πριν την εμφάνιση του νέου στελέχους, το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είχε υπολογιστεί στο 40%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το στέλεχος Όμικρον υπολογίζεται στο υπερδιπλάσιο και αγγίζει το 80-90%. Επιπλέον, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται διασωλήνωση ή πεθαίνουν έχει μειωθεί κατά 80-90% στον Καναδά και στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 φορές, ο αριθμός τον διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερός.

Παρά τη μειωμένη βαρύτητα της νόσου, το τεράστιο κύμα λοιμώξεων από «Όμικρον» σημαίνει ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σε πολλές χώρες και θα αυξηθούν τουλάχιστον στο διπλάσιο συγκριτικά με τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τον σημαντικό αριθμό των υγειονομικών που θα τεθούν σε καραντίνα λόγω COVID-19, η πίεση στα συστήματα υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον είναι τόσο μεγάλη, που η λήψη νέων μέτρων προστασίας από τον SARS-CoV-2 όπως η καθολική χρήση μάσκας προσώπου, ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων και ο αναμνηστικός εμβολιασμός των εμβολιασμένων έχουν ουσιαστική σημασία πριν την εμφάνιση της «Όμικρον» στη χώρα. Στις 17 Ιανουαρίου 2022, το κύμα της «Όμικρον» εμφάνιζε κορύφωση σε 25 χώρες του κόσμου, ενώ η κορύφωση αναμένεται από τώρα έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022.

Για την τακτική των μηδενικών κρουσμάτων

Βέβαια για τις χώρες που ακολουθούν τακτική μηδενικών κρουσμάτων COVID-19, η εκδήλωση και ο κύκλος του κύματος του Όμικρον αναμένεται να καθυστερήσει. Δεδομένου ότι μέχρι το Μάρτιο του 2022 ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μολυνθεί από το στέλεχος Όμικρον, ενώ σε πολλές χώρες θα έχει χορηγηθεί και η τρίτη αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, το επίπεδο ανοσίας έναντι στον ιό αναμένεται αρκετά υψηλό παγκοσμίως.

Επομένως, για μερικές εβδομάδες ή και μήνες αναμένεται ύφεση της πανδημίας. Νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 σίγουρα θα εμφανιστούν και μερικές μπορεί να είναι πιο σοβαρές από το στέλεχος Όμικρον. Η ανοσία, είτε προέρχεται από μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ευκαιρίες για εμμένουσα μετάδοση του SARS-CoV-2. Δεδομένης της πιθανής εποχικότητας του ιού, οι χώρες θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη μετάδοση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της μελλοντικής μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην υγεία θα είναι μικρότερες λόγω της ευρείας προηγούμενης έκθεσης στον ιό, των αναμνηστικών εμβολίων που θα είναι προσαρμοσμένα σε νέα αντιγόνα ή παραλλαγές, της χορήγησης αντιικών φαρμάκων και της γνώσης ότι τα ευάλωτα άτομα μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυμάτων της COVID-19 με μάσκες υψηλής προστασίας και φυσική απόσταση.

Ο Δρ Murray πιστεύει ότι η COVID-19 θα γίνει άλλη μια ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από το Όμικρον φαίνεται να είναι παρόμοιος στις περισσότερες χώρες με τους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής περιόδου γρίπης στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Η εποχή των έκτακτων μέτρων και των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του SARS-CoV-2 θα έχει τελειώσει. Μετά το κύμα του στελέχους Όμικρον, η COVID-19 θα επιστρέψει αλλά όχι και η πανδημία.

Τσεχία: Τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με αυτά να ξεπερνούν τα 50.000 για πρώτη φορά στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του ιού εξαπλώνεται.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 54.685 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σχεδόν τα διπλάσια από τον προηγούμενο αριθμό ρεκόρ που είχε καταγραφεί πριν από αυτήν την εβδομάδα στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Νέο ρεκόρ στη Γερμανία

Η Γερμανία κατέγραψε σήμερα Πέμπτη θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό μέσα σε μια μέρα, με τον αριθμό τους να σπάει, για πρώτη φορά, το φράγμα των 200.000.

Διαγνώστηκαν 203.136 κρούσματα του SARS-CoV-2, που αύξησαν το σύνολο στα 9.238.931, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 188 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στους 117.314 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρεκόρ και στη Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα σημειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 14.000, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, 54 ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου της κρούσματος.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 14.518 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 34 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Νότια Κορέα έφθασε τους 6.654 νεκρούς επί συνόλου 777.497 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα της KCDA. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 0,86%.

Ο αριθμός τον μολύνσεων από τον ιό είναι για τρίτη συναπτή ημέρα ο υψηλότερος από την 20ή Ιανουαρίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια, ανησυχητικά αυξημένος από τα ρεκόρ των προηγούμενων δύο ημερών (13.010, 8.571).

Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε στους 350 (–35 σε 24 ώρες).

Έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 85,6% του πληθυσμού (43,9 εκατ. από τα 52 εκατ. κατοίκους), ενώ το 50,7% (26,04 εκατ.) έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία της KCDA.

Μολαταύτα οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι οι μολύνσεις μπορεί να συνεχίσουν να είναι πενταψήφιες τις επόμενες ημέρες, ξεπερνώντας ακόμη και τις 30.000 την ημέρα, αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης της Όμικρον.

Ανάλογη εικόνα και στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ρεκόρ 18.446 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 4 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού που οι αρχές αποδίδουν στην μολυσματικότερη παραλλαγή Όμικρον.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Χιλή έφθασε τους 39.547 νεκρούς επί συνόλου 2.020.082 μολύνσεων.

Ο δείκτης θετικότητας των τεστ αυξήθηκε στο 17,81% σε εθνική κλίμακα. Έχει αυξηθεί κατά 312% μέσα σε 14 ημέρες.

Ωστόσο ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις τόνισε πως τα πρόσφατα ρεκόρ μολύνσεων δεν έχουν αισθητό αντίκτυπο στο σύστημα των νοσοκομείων, παρότι τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 68.142, επίσης ρεκόρ.

Βέλγιο: Χαλάρωση των μέτρων για τον νέο κορονοϊό στα σχολεία

Tην απόφαση να μην κλείνουν οι τάξεις μετά την καταγραφή τεσσάρων κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας του Βελγίου.

Μόνο οι μαθητές που επιβεβαιώνεται πως έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ή έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της COVID-19 θα πρέπει παραμένουν σπίτι. Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα απαιτείται πλέον να τίθενται σε καραντίνα όταν έχουν επαφή που χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Θα μπορούν να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο ή να πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό σταθμό τους εφόσον δεν έχουν συμπτώματα ή δεν είναι θετικοί.

Η απόφαση για το κλείσιμο μιας τάξης τοπικά θα εξακολουθήσει πάντως να μπορεί να ληφθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες του σχολείου ή από τη διεύθυνση, ανάλογα με την κατάσταση.

Κόστα Ρίκα: Αντιεμβολιαστές εισέβαλαν σε νοσοκομείο στην προσπάθειά τους να βγάλουν διά της βίας εξάχρονο ασθενή

Ομάδα φερόμενων ως πολέμιων του εμβολιασμού κατά της COVID-19 εισέβαλε χθες Τετάρτη σε νοσοκομείο στην Ερέδια, στην Κόστα Ρίκα, επιτέθηκε σε φύλακες, ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποπειρώμενη να βγάλει διά της βίας αγόρι έξι ετών που είχε εισαχθεί σε αυτό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

«Το νοσοκομείο υπέστη επίθεση από ομάδα αντιεμβολιαστών, που εισέβαλε με βίαιο τρόπο, επιτέθηκε σε φύλακες, σε ασθενείς και στο προσωπικό και έθεσε σε κίνδυνο τους πάντες στο εσωτερικό του», κατήγγειλε η διευθύντρια του ιατρικού κέντρου, η Πρισίλα Βαλμασέδα.

Το παιδί συνεχίζει να νοσηλεύεται και θα βγει «αφού το εγκρίνει το παιδιατρικό τμήμα και η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με την κυρία Βαλμασέδα, η ομάδα, αποτελούμενη από περίπου τριάντα πρόσωπα, ήθελε να πάρει το παιδί, που είχε εισαχθεί για νοσηλεία μερικές ημέρες νωρίτερα με πάθηση του αναπνευστικού και συστήθηκε να εμβολιαστεί κατά της COVID-19, παρά την εναντίωση των γονιών του.

«Ο πατέρας του παιδιού, ένας νομικός σύμβουλος και η βουλεύτρια Σίρλεϊ Ντίας έγιναν δεκτοί, τους μιλήσαμε με σεβασμό και τούς εξηγήσαμε ότι θα πρέπει να αναμείνουμε η κοινωνική υπηρεσία να κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί εξιτήριο (…). Μερικά λεπτά αργότερα, το νοσοκομείο υπέστη επίθεση από ομάδα αντιεμβολιαστών», εξήγησε.

Η κυρία Βαλμασέδα είπε ότι η ομάδα προσπάθησε να φθάσει στον τέταρτο όροφο, όπου νοσηλεύεται το παιδί και βρίσκεται το γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας.

Το περιστατικό, που καταγράφηκε σε βίντεο από διαδηλωτές και μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου, οδήγησε στη σύλληψη έξι ανθρώπων, δύο ανδρών και τεσσάρων γυναικών, που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της στάσης. Δεν είναι γνωστό αν οι γονείς του παιδιού είναι ανάμεσά τους.

«Αυτό το συμβάν έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο το προσωπικό ασφαλείας και το ιατρικό προσωπικό, αλλά και τους χρήστες και ακόμη και ασθενείς», τόνισε ο Ρομάν Μακάγια, ο διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης της Κόστα Ρίκα (CCSS).

Στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών έγινε υποχρεωτικός από τον Νοέμβριο.

Εάν οι γονείς ή οι κηδεμόνες εναντιώνονται, μπορεί να επεμβαίνει η Εθνική Υπηρεσία Προστασίας των Παιδιών (PANI).

Η υποχρέωση αυτή πυροδότησε διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες μπροστά στο κοινοβούλιο υπέρ της ελευθερίας της επιλογής των γονιών.

Το επεισόδιο οδήγησε στην εκκένωση του νοσοκομείου, στην αναστολή των ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, ραδιογραφίες και στο προσωρινό κλείσιμο του φαρμακείου.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα