Διεθνή

Διάγγελμα Μακρόν για την αύξηση κρουσμάτων – Δανία: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία

Δείτε όλες τις εξελίξεις την πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
διάγγελμα-μακρόν-για-την-αύξηση-κρουσ-705925
Parallaxi

corona

Δανία: Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του νοσοκομειακού συστήματος μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, όπου οι τελευταίοι περιορισμοί ήρθησαν πριν από έναν μήνα.

«Με τον κίνδυνο της Covid-19, της γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά τα νοσοκομεία», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας Σέρεν Μπρόστρεμ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Διαπιστώνουμε ήδη ότι τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και ότι το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε.

Σήμερα, για δεύτερη συναπτή ημέρα, περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα, όπου δεν εφαρμόζεται πλέον κανένας περιορισμός σε εθνικό επίπεδο.

Έχοντας εισαγάγει το υγειονομικό πάσο από την άνοιξη, η χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων το κατήργησε στις 10 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν τέσσερις φορές μικρότερος από τα σημερινά δεδομένα.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει εκ νέου την ασθένεια ως «απειλητική για την κοινωνία», κάτι που δεν ίσχυε από τον Σεπτέμβριο.

«Ζητήσαμε επίσης από την Επιτροπή για τις Επιδημίες να επαναξιολογήσει τα σχετικά μέτρα που θα υποδείκνυε βάσει της υφιστάμενης κατάστασης», ανέφερε το υπουργείο στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Στην Δανία, το 85,9% των πολιτών άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων.

Ιταλία: Αύξηση κρουσμάτων

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω της Covid-19 καταγράφηκαν σήμερα 51 θάνατοι, έναντι 59 την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο συνολικός ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων ανήλθε στις 6.764 από τις 5.905 χθες.

Στην Ιταλία από την έναρξη της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, έχουν καταγραφεί 132.334 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, αριθμός που την κατατάσσει στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των θανάτων μετά την Βρετανία και στην ένατη στον κόσμο. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 4,8 εκατομμύρια κρούσματα.

Οι νοσηλευόμενοι με Covid-19, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έφθασαν σήμερα τις 3.124, σε σχέση με τις 3.045 που ήταν χθες.

Σήμερα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας 37 ασθενείς, σε σχέση με τους 36 που εισήχθησαν χθες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ ανήλθε σήμερα στους 395 συγκριτικά με τους 383 χθες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας χθες πραγματοποιήθηκαν 543.414 τεστ, ενώ προχθές 514.629.

Βρετανία: Παραμένουν ψηλά οι θάνατοι

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα 193 θανάτους ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στο κορονοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες και 34.029 νέα ημερήσια κρούσματα.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν μείωση των θανάτων και των κρουσμάτων, εν σχέσει με τους 214 θανάτους και τα 37.269 νέα κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί χθες Πέμπτη.

ΕΕ: Ανησυχητικός ρυθμός αύξησης κρουσμάτων – Λετονία: Υπερψηφίστηκε η απόλυση ανεμβολίαστων εργαζομένων

Διάγγελμα στον γαλλικό λαό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Νοεμβρίου στις 9.00 το βράδυ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει για την αναζωπύρωση των λοιμώξεων της Covid-19 καθώς και για άλλα θέματα, δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Η επιδημία επιταχύνεται ξανά στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της επιδημίας», είπε ο Ατάλ.

Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Μακρόν θα επανεξετάσει την κατάσταση της Covid-19, θα μιλήσει επίσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του και για άλλα θέματα.

Οι επιδημιολόγοι συνιστούν τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της εκστρατείας χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, ώστε να συμπεριληφθούν νέες κατηγορίες πολιτών στον εμβολιασμό.

Η Μάλτα θα προσφέρει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλον τον πληθυσμό της, μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Κρις Φερν.

Η Μάλτα συγκεντρώνει τον υψηλότερο αριθμό εμβολιασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 94% των πολιτών της να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Εντούτοις, ο Μαλτέζος υπουργός Υγείας είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως είναι σαφές ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φθίνει, αφότου οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό πως η χώρα κατέγραψε 40 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι εβδομάδες.

«Μια αναμνηστική δόση θα προσφερθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών», ανέφερε.

Ενισχυτικές δόσεις παρέχονται ήδη στους πολίτες άνω των 70 ετών και σε άλλους με προβλήματα υγείας, με τη ζήτηση να ξεπερνά μέχρι στιγμής το 70%.

Οι υγειονομικοί και οι δάσκαλοι θα μπορούν να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους από την επόμενη εβδομάδα. Κατόπιν, τα εμβόλια θα προσφερθούν σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με την ηλικία τους, σε ένα πρόγραμμα που θα συνεχιστεί και το 2022 για τους νεότερους.

Ο Κρις Φερν τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός έκανε τεράστια διαφορά στη μάχη κατά της Covid-19. Αν και τα κρούσματα αυξήθηκαν, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σταθερή, με τους περισσότερους ασθενείς να εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, επισήμανε.

Ο ίδιος απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε επικείμενη ενίσχυση των περιορισμών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διασπορά, όμως υπογράμμισε πως οι αρχές θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα