Διάνοιξη Αγ. Δημητρίου: Οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν το έργο
Όσοι έχουν παρόδιες ιδιοκτησίες έχουν χρεωθεί μέσω αναλογισμού με χιλιάδες ευρώ, λόγω αναβάθμισης της περιοχής
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ καλούνται να πληρώσουν κάτοικοι στην περιοχή της Τριανδρίας και της Τούμπας, όπου θα γίνει η διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, από την οδό Κατσιμίδη, προς την οδό Λαμπράκη και την οδό Μήλου, με το αιτιολογικό ότι τα οικόπεδα τους, που βρίσκονται πάνω στο δρόμο, θα αποκτήσουν πρόσθετη αξία.
Υπάρχουν κάτοικοι της περιοχής που καλούνται να πληρώσουν από 25 χιλιάδες ευρώ μέχρι και 60000 ευρώ, ενώ σε πολυκατοικίες, συνολικά το «παρόδιο αντίτιμο» για την αναβάθμιση της περιοχής, φτάνει μέχρι και τις 150.000 ευρώ.
Ήδη η διαδικασία της τακτοποίησης και του αναλογισμού έχει προχωρήσει και ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχουν αρκετοί «παρόδιοι» κάτοικοι, από τους 50 συνολικά της περιοχής, που αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά ακόμα και μέσα από διακανονισμό.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η πράξη τακτοποίησης που έχει διενεργηθεί δεν συμφωνεί ρυμοτομικά με την πράξη διακανονισμού. Επίσης η τωρινή πράξη αναλογισμού είναι η δεύτερη, με την πρώτη να έχει γίνει το 1976 και η οποία διαφέρει, όσον αφορά τα τετραγωνικά, που χρεώνει σε κάθε ιδιοκτησία.
Πρόστιμα και αναγκαστικές εκτελέσεις
«Πρόκειται για πανελλήνια πρωτοτυπία», τονίζει ο Φώτης Τσιρώνης, κάτοικος της περιοχής στην πολυκατοικία του οποίου έχει χρεωθεί το ποσό των 130.000 ευρώ. «Εμείς με την πρώτη πράξη αναλογισμού είχαμε χρεωθεί με 67 τετραγωνικά και σήμερα μας έχουν χρεώσει με 128 τετραγωνικά», τονίζει και υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία μη νόμιμη διαδικασία.
Αναφέρει δε, πως ο δήμος έχει ήδη βεβαιώσει τα χρέη και απειλεί τους ιδιοκτήτες με πρόστιμα αλλά και αναγκαστικές εκτελέσεις. «Αυτή η κατάσταση έχει φέρει αρκετούς από εμάς σε απόγνωση, διότι καλούμαστε, ως παρόδιοι, να πληρώσουμε στο δήμο, διότι ωφελούμαστε από την διάνοιξη του δρόμου», τονίζει και σημειώνει χαρακτηριστικά πως ο δήμος επιδιώκει με τα χρήματα από τους παρόδιους κατοίκους, να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις που χρειάστηκαν να γίνουν.
Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Άντας Αρβανίτη, της οποίας το ακίνητο, από την αρχή που κτίστηκε το 1955, βλέπει προς την οδό Βενιζέλου και όχι προς την Αγίου Δημητρίου.
«Εμείς ως πολυκατοικία πρέπει να πληρώσουμε 90.000 για ένα κτίσμα του 1955 και προσωπικά πρέπει να πληρώσω 25.000 ευρώ. Γιατί, για ποιόν λόγο; Θα ωφεληθούμε πως; Εμείς εδώ είμαστε μία ζωή», τονίζει και σημειώνει πως «μίλησα με τον δήμαρχο κ. Ζέρβα και όταν του είπα πως δεν διαθέτω αυτά τα χρήματα, μου είπε πως το οικόπεδο μας παίρνει αξία. Ποια αξία;».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι, που έχουν αποφασίσει να μη αποπληρώσουν τον αναλογισμό, παρότι αυτός έχει κριθεί και έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια. «Ας έρθουν να μου πάρουν το σπίτι. Εγώ δεν έχω να πληρώσω, ούτε ζήτησα τίποτα, ούτε με ρώτησαν για τίποτα», αναφέρει ένας χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.
Ωστόσο υπάρχει και μία ακόμη «δύσκολη» παράμετρος της υπόθεσης, καθώς το θέμα της διάνοιξης, έχει προκαλέσει προβλήματα μεταξύ οικοπεδούχων, εργολάβων και αγοραστών των διαμερισμάτων. Κάποιοι εκ των αγοραστών των διαμερισμάτων, που καλούνται να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ λόγω αναλογισμού, έχουν προσφύγει με αγωγές και διεκδικούν, αυτά τα ποσά να αποπληρωθούν από τους οικοπεδούχους και τους εργολάβους, από τους οποίους αγόρασαν τα ακίνητα.
Να σημειωθεί ότι το έργο, με αρχικό προϋπολογισμό 670.000 ευρώ, αφορά τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου στο τμήμα της από την Κατσιμίδη μέχρι και τη Μήλου και την υλοποίηση -παράλληλα με τις εργασίες οδοποιίας- παρεμβάσεων ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Ακόμη προβλέπεται η τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στους κόμβους της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη καθώς και με τη Λαμπράκη. Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστους του έργου θα ανέρθει σε 450.000 ευρώ, καθώς δύο μελέτες για τους κόμβους τελικά έχουν γίνει με δωρεά προσφορά από τους μελετητές.
Νόμιμη διαδικασία, αλλά…
Από την δημοτική αντιπολίτευση, πάντως σχολιάζουν πως ο δήμος έπρεπε να βρει ένα τρόπο να χρηματοδοτήσει το έργο, χωρίς να χρεώσει υπέρογκα ποσά στους παρόδιους κατοίκους.
«Είναι μία νόμιμη διαδικασία μέσω του αναλογισμού», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος και αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ανδρέας Κουράκης σημειώνοντας πως είναι «άδικο με ένα τρόπο αυτή η χρέωση», καθώς υπήρχε η λύση της χρηματοδότησης μέσω του Πράσινου Ταμείου, που απεμπόλησε η διοίκηση. Ζέρβα
«Με έκπληξή μου είδα να βεβαιώνονται σε παρόδιους ιδιοκτήτες μεγάλα ποσά για δήθεν αποζημιώσεις που πλήρωσε ο Δήμος και την υπεραξία που θα πάρουν οικοδομές που κτίστηκαν από το 1955 έως το 2010. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια επιβάρυνση και νομικά αυτή θα καταπέσει σε όποιο δικαστήριο», τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός και επίσης, πρώην πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκης Τζακόπουλος. Όπως σημειώνει «ο δήμος έπρεπε να κάνει την διάνοιξη και όταν θα θέλανε να κτίσουν καινούριες οικοδομές τότε να τους βεβαίωνε τις όποιες οφειλές για αποζημιώσεις. Με αυτήν την τακτική της Διοίκησης του Δήμου κινδυνεύει κι αυτό το έργο να μην τελειώσει ποτέ».
Ζέρβας: ολοκληρώνουμε ένα έργο στοιχειωμένο
Από την πλευρά της βέβαια η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι το έργο έπρεπε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, ώστε όλη η γύρω περιοχή να απεγκλωβιστεί από χρόνια προβλήματα.
«Οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, απαλλοτριώσαμε, κατεδαφίσαμε, μελετήσαμε, βρήκαμε τους πόρους, δημοπρατήσαμε και σήμερα κατασκευάζουμε. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Ένα έργο, που η Θεσσαλονίκη έβλεπε στοιχειωμένο για δεκαετίες, μέσα σε τρία χρόνια αρχίζει να κατασκευάζεται», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος. Ζέρβας.
«Είμαστε πολύ ευτυχείς, διότι πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο, ένα έργο που δεν το άγγιζε κανείς τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη. Με την παρέμβαση αυτή αλλάζει ριζικά όλη η εικόνα της περιοχής» τόνισε σε δηλώσεις του για το έργο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.