Διάσημοι συγγραφείς στο πλευρό του Σαλμάν Ρούσντι
Στα σκαλιά της μεγαλοπρεπούς Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν μίλησαν περισσότεροι από δέκα γνωστοί συγγραφείς
Ορισμένοι από τους διασημότερους συγγραφείς στις ΗΠΑ, όπως οι Πολ Όστερ και Γκέι Ταλίς, συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Σαλμάν Ρούσντι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον 75χρονο συγγραφέα που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης την προηγούμενη εβδομάδα.
Στα σκαλιά της μεγαλοπρεπούς Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν μίλησαν περισσότεροι από δέκα γνωστοί συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος. Ο Σαλμάν Ρούσντι προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την εκδήλωση διαδικτυακά από το δωμάτιο του νοσοκομείου του.
Στις 12 Αυγούστου, ο συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη, όταν ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή και τον μαχαίρωσε πολλές φορές στον λαιμό και στην κοιλιακή χώρα.
Διακομίστηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο σε νοσοκομείο και αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, χρειάστηκε να υποστηριχθεί μηχανικά η αναπνευστική λειτουργία του έως ότου βελτιωθεί η κατάστασή του.
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκέι Ταλίς, φορώντας το αγαπημένο του καπέλο φεντόρα, διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Ο Χρυσός Οίκος», ενώ ο ιρλανδός συγγραφέας Κόλουμ Μακάν επέλεξε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο «Out of Kansas» που δημοσιεύτηκε από τον Σαλμάν Ρούσντι στο περιοδικό New Yorker το 1992.
Ο κ. Ρούσντι «είχε αρθεί πάντα στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Μακάν και εκτίμησε πως «θα έχει κάτι βαθυστόχαστο να πει» μόλις αναρρώσει.
«Σατανικοί Στίχοι»
Ο Σαλμάν Ρούσντι άναψε φωτιές στον μουσουλμανικό κόσμο με το μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι» το 1988, το οποίο χαρακτηρίστηκε «βλάσφημο» και ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ζητώντας τη δολοφονία του.
Ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας υποχρεώθηκε να ζει επί χρόνια σαν κυνηγημένος και υπό την προστασία της αστυνομίας.
Ο Χάρι Κούνζρου, βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, διάβασε ένα απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου που άλλαξε ριζικά τη ζωή του Σαλμάν Ρούσντι. «Ο Σαλμάν έγραψε κάποτε ότι ο ρόλος ενός συγγραφέα είναι να κατονομάζει το ανείπωτο, να δείχνει τους απατεώνες, να παίρνει θέση, να ξεκινά συζητήσεις, να διαμορφώνει τον κόσμο και να τον αφυπνίζει», είπε. «Για αυτό είμαστε εδώ», τόνισε.
«Ήρωας με βαρύ τίμημα»
Ο 24χρονος Αμερικανός με λιβανέζικη καταγωγή Χάντι Ματάρ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στον Ρούσντι, δήλωσε την Πέμπτη αθώος ενώπιον δικαστηρίου μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.
«Ούτε μια λεπίδα στον λαιμό δεν θα μπορούσε να φιμώσει τον Σαλμάν Ρούσντι», δήλωσε η Σουζάν Νόσελ, πρόεδρος της ένωσης για την υπεράσπιση των συγγραφέων σε όλον τον κόσμο PEN America.
Προτού διαβάσει με τη σειρά της ένα απόσπασμα, η βρετανίδα συγγραφέας Τίνα Μπράουν είπε απευθυνόμενη στον Σαλμάν Ρούσντι: «Ποτέ δεν ζήτησες να έχεις τον ρόλο ενός ήρωα. Ήθελες απλώς να γράφεις. Αλλά η επιμονή με την οποία υπερασπίστηκες την ελευθερία της έκφρασης σε έκανε ήρωα και πλήρωσες βαρύ τίμημα».
Για τη συγγραφέα και ιστορικό Αμάντα Φόρμαν, η εκδήλωση της Παρασκευής κατέδειξε ότι «είμαστε όλοι έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας».
Ο Σαλμάν Ρούσντι, γεννημένος το 1947 στην Ινδία από μουσουλμάνους γονείς, έζησε στη Νέα Υόρκη επί 20 χρόνια και απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα το 2016.
Παρά τις απειλές εναντίον του, εμφανιζόταν όλο και πιο συχνά δημοσίως, χωρίς εμφανή προστασία, ενώ συνέχισε να υπερασπίζεται τη σάτιρα και την ασέβεια στα βιβλία του. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό περιοδικό Stern λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε, εμφανιζόταν αισιόδοξος και είχε δηλώσει: «Από τότε που ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχω πια προβλήματα… Η ζωή μου επέστρεψε σε φυσιολογικούς ρυθμούς».
APE/Δ.Π.