Θεσσαλονίκη: Γέννησε διασωληνωμένη 32χρονη με κοροναϊό

Πότε θα έχουμε 80% τείχος ανοσίας, σύμφωνα με τον Σαρηγιάννη.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-γέννησε-διασωληνωμένη-32χ-835787
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ SOOC

Μια νεαρή ασθενής- διασωληνωμένη με κοροναϊό- έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο βρέφος στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Μάλιστα, η ίδια αποσωληνώθηκε κατά τη διάρκεια της εφημερίας και είναι καλά στην υγεία της.

Πέθανε ανεμβολίαστη 85χρονη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαλκίδας

Την ίδια ώρα, άλλη μία ασθενής που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, άφησε την τελευταία της πνοή, χτυπημένη από τον κοροναϊό.

Πρόκειται για μία 85χρονη από τη Χαλκίδα η οποία νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ covid  του Νοσοκομείου και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανεμβολίαστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και την Πέμπτη με σοβαρές επιπλοκές. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε και το βράδυ του Σαββάτου κατέληξε, βυθίζοντας με τον θανάτό της στη θλίψη την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία της Χαλκίδας.

Υπενθυμιζεται,  πως χθες η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας κατέγραψε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς από τις 5.870 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, οι 73 εμφανίστηκαν στο νησί. Στη Στερεά Ελλάδα εντοπίστηκαν 287 νέα κρούσματα, με την μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στην Εύβοια.

Βατόπουλος: Επανάληψη της Δέλτα η Όμικρον- Περισσότερα κρούσματα, βαριές νοσήσεις

Για επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Δέλτα σε ό,τι αφορά στην παραλλαγή Όμικρον έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομοπή «Καλημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».

Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.

Θωμαΐδης: Τοπικά μέτρα για να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα

Εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Ομικροντου κορωνοϊού, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν τοπικά μέτρα προκειμένου να κάνουμε πιο άνετα Χριστούγεννα.

«Ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί, υποστήριξε ότι δεν είμαστε τόσο άσχημα σε σχέση με άλλες χώρες. «Η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι αυτός των νεκρών και των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θωμαΐδης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 ετών και στις ΜΕΘ άνω των 70. Στην πλειονότητα τους είναι ανεμβολίαστοι.

«Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον»

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη «Όμικρον» είπε ότι οι ειδικοί περίμεναν την επικράτηση της «Δέλτα» τον Αύγουστο και τελικά είχε επικρατήσει μέσα στον Ιούλιο.

«Οι πρώτες ενδείξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτιση», κατέληξε.

Καπραβέλος: Πολλοί ασθενείς non Covid πέθαναν στο δεύτερο κύμα περιμένοντας να χειρουργηθούν

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε από μέρους του και σόκαρε ότι μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας πολλοί άνθρωποι είχαν πεθάνει περιμένοντας να χειρουργηθούν.

«Μετά το δεύτερο κύμα, πήγαμε να επικαιροποιήσουμε τις λίστες και είχαν πεθάνει πολλοί περιμένοντας ένα χειρουργείο. Αυτοί που είχαν λεφτά πήγαν στον ιδιωτικό τομέα και άλλοι που πήραμε τηλέφωνο μας έβριζαν. “Μας έλεγαν τώρα το θυμηθήκατε; Πάει, χάθηκε”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Στα νοσοκομεία βιώνουμε τον εφιάλτη και την τραγωδία εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σήμερα στο Παπανικολάου ξεκινάμε μια εφημερία, χθες διασωληνώσαμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πεθαίνουν συνέχεια συνάνθρωποί μας», συμπλήρωσε. «Εκεί που γέμιζαν οι δεξαμενές μας κάθε 10-15 μέρες, τώρα τα γεμίζουμε ανά 2-3 μέρες», είπε ακόμη.

Γεωργαντάς σε ΣΚΑΪ: Περίπου 90.000 πολίτες εμβολιάζονται κάθε μέρα- Όχι σε νέα μέτρα

Με τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου «τρέχουν» οι εμβολιασμοί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι χθες άγγιξαν τους 90.000, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Χθες ξεπεράσαμε τον αριθμό των 7 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες. Παράλληλα, γίνονται πολλοί εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης κάθε ημέρα. Χθες συνολικά έγιναν 90.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Φτάνουμε δηλαδή τις 100.000 την ημέρα, όπως ήταν τον Μάρτιο-Απρίλιο, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους. Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται κι εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. », δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. «Η οικονομία και η αγορά είναι ανοιχτή και θα δούμε πως θα αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα.  Δε χρειάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μάσκα πρέπει να τηρείται, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι πρώτες εγκρίσεις για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τα οποία η υποβολή αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα άνοιξε την Πέμπτη το βράδυ.

Στο νοσοκομείο με πνευμονία ο Νίκος Στραβελάκης

Σαρηγιάννης: Μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ανέφερε ότι «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Στο πλαίσο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Πηγές: skai.gr/ Mega / in.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα