Διάστημα: Έρχεται ο πράσινος κομήτης

Θα εμφανιστεί για πρώτη φορά εδώ και 50.000 χρόνια - Ανακαλύφθηκε στις 2 Μαρτίου 2022 από αστρονόμους.

Parallaxi
διάστημα-έρχεται-ο-πράσινος-κομήτης-958583
Parallaxi

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα κάνει σύντομα την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε στις 2 Μαρτίου 2022 από αστρονόμους που χρησιμοποίησαν την κάμερα ευρείας έρευνας του Zwicky Transient Facility στο Αστεροσκοπείο Palomar στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ο κομήτης με την ονομασία C/2022 E3 (ZTF), έχει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο που περνάει μέσα από τις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος, γι’ αυτό και χρειάστηκε τόσο μεγάλο ταξίδι – και πολύ χρόνο – για να περάσει ξανά από τη Γη, σύμφωνα με την Planetary Society.

Οι παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο που χρησιμοποιούν τηλεσκόπια και κιάλια θα πρέπει να κοιτάξουν χαμηλά στον βορειοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να τον εντοπίσουν στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το EarthSky.

Το παγωμένο ουράνιο αντικείμενο, το οποίο φωτίζεται σταθερά καθώς πλησιάζει τον ήλιο, θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη μεταξύ 1ης και 2ας Φεβρουαρίου, σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (26 εκατομμυρίων μιλίων), σύμφωνα με το EarthSky – καθώς ο κομήτης πλησιάζει τη Γη, οι παρατηρητές θα μπορούν να τον εντοπίσουν κοντά στο λαμπρό αστέρι Πολικό Αστέρα, που ονομάζεται επίσης Βόρειος Αστέρας, και θα πρέπει να είναι ορατός νωρίτερα το βράδυ.

Ο κομήτης θα πρέπει να είναι ορατός με κιάλια στον πρωινό ουρανό για τους παρατηρητές του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και για εκείνους στο νότιο ημισφαίριο στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ανάλογα με το πόσο φωτεινός θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) μπορεί να γίνει ακόμη και ορατός με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κομήτης μπορεί να ξεχωρίσει από τα αστέρια από τις ραβδώσεις σκόνης που φέρει του και τα ενεργοποιημένα σωματίδια, καθώς και από τη λαμπερή πράσινη άλω που τον περιβάλλει.

Σύμφωνα με το CNN το περίβλημα που σχηματίζεται γύρω από έναν κομήτη καθώς περνάει κοντά στον ήλιο, προκαλώντας την εξάχνωση του πάγου του ή την άμεση μετατροπή του σε αέριο. Αυτό κάνει τον κομήτη να φαίνεται θολός όταν παρατηρείται με τηλεσκόπια.

Πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα