Διχασμός στην Ευρώπη για τις δηλώσεις Μακρόν και στο Κίεβο επίσης

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Parallaxi
διχασμός-στην-ευρώπη-για-τις-δηλώσεις-893573
Parallaxi

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Ενας από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους

Εντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ήδη η δήλωση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Δύση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να «αντιμετωπίσει» την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ιδέα παραχωρήσεων προς στο Κρεμλίνο, ύστερα από 10 μήνες πολέμου, απορρίπτεται από ουκρανικής πλευράς, ενώ προσώρας δεν έχει και πολλούς υποστηρικτές στη Δύση

Οι επίμαχες δηλώσεις Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν το Σάββατο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σε συνέντευξη που είχε παραχωρηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημα για εγγυήσεις ασφαλείας από τη ρωσική πλευρά και να συνυπολογίσει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει» είπε ο επικεφαλής του Elysée, «ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο πρόεδρος Πούτιν- είναι ο (ρωσικός) φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φθάσει μέχρι το κατώφλι της Ρωσίας καθώς και η ανάπτυξη (από το ΝΑΤΟ) όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία».

«Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων ειρήνης, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς να προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μήπως πρέπει η Ρωσία να δώσει εγγυήσεις στον πολιτισμένο κόσμο; Ενας από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους.

«Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της» ανέφερε σκωπτικά ο Linkevicius στο Twitter την Κυριακή.

«Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί» πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Mykhailo Podolyak, ήταν ακόμη πιο οξύς γράφοντας στο Twitter ότι σκέπτεται μήπως είναι ο «ο πολιτισμένος κόσμος που χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις βάρβαρες προθέσεις της μετά – Πούτιν Ρωσίας».

«Αυτό θα είναι δυνατό μόνο μετά το δικαστήριο, την καταδίκη των εμπνευστών του πολέμου και των εγκληματιών πολέμου, την επιβολή αποζημιώσεων μεγάλης κλίμακας και την αποσαφήνιση εκ μέρους της ρωσικής ελίτ του «ποιος είναι αυτός που φταίει» εξήγησε ο Ποντόλιακ.

Ρωσία και ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοιχτές σε κατ’ αρχήν συνομιλίες αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα συνομιλούσε με τον Πούτιν μόνο εάν ο αρχηγός του Κρεμλίνου δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου.

Πολλοί, στην Ουκρανία και στη Δύση, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν που θα τον ανταμείψει με παραχωρήσεις, ειδικά τη στιγμή που η Ουκρανία έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγάλες περιοχές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μακρόν υποδηλώνουν ότι συμμερίζεται την ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας -αίτημα που ήταν το επίκεντρο της έντονης αλλά αποτυχημένης διπλωματίας προ του πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγώνας μποξ στο Κίεβο, ενώ οι βόμβες χορεύουν

Η κόντρα του ουκρανού προέδρου με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας της χώρας δεν είναι καινούργια και δεν μπορεί να κρυφτεί. Μήπως όμως η αναζωπύρωσή της σημαίνει ότι υπάρχει ορατό τέλος στον πόλεμο στο βάθος του ορίζοντα; Ηταν Δεκέμβριος του 2003 όταν ο ουκρανός πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, που ήδη είχε ξεχωρίσει στο διεθνές στερέωμα, αντιμετώπισε στο ρινγκ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Λένοξ Λιούις. Ο θηριώδης Ουκρανός ξεκίνησε πολύ επιθετικά, εκπλήσσοντας τον βρετανοκαναδό μποξέρ, ο οποίος φάνηκε να αντιδρά στον τρίτο γύρο, όταν ένα χτύπημά του προκάλεσε κόψιμο πάνω από το αριστερό μάτι του Κλίτσκο. Επειδή έτρεχε αίμα και υπήρχε κίνδυνος για σοβαρό τραυματισμό, οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα και ανακήρυξαν νικητή τον Λιούις με τεχνικό νοκάουτ. Για χρόνια μετά, ακόμα και έπειτα από την απόσυρση και των δύο πυγμάχων, ο Κλίτσκο συνέχισε να προκαλεί τον Λιούις για έναν επαναληπτικό αγώνα.

Αν αυτό αποκαλύπτει κάτι για τον χαρακτήρα του σημερινού δημάρχου του Κιέβου, είναι πως δεν αποφεύγει τις μάχες και είναι επίμονος. Γεγονός που, εν μέρει, μπορεί να εξηγήσει το παράδοξο που εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουκρανία: ενώ η χώρα υποφέρει από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εν μέσω του βαρύ χειμώνα που έχει ξεκινήσει, δύο από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της – ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο – ανταλλάσσουν δημόσια κατηγορίες και αντεγκλήσεις.

Ο Ζελένσκι επέκρινε τον δήμαρχο του Κιέβου επειδή δεν δημιούργησε αρκετά γρήγορα καταφύγια έκτακτης ανάγκης, στα οποία θα μπορούσαν να καταφύγουν οι πολίτες τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τα δίκτυα ενέργειας. Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι 600.000 σπίτια ήταν χωρίς ρεύμα στην περιφέρεια του Κιέβου και πως ορισμένοι κάτοικοι είχαν μείνει αβοήθητοι για έως και 30 ώρες. «Περιμένω ποιοτική δουλειά από το γραφείο του δημάρχου», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του. «Παρακαλώ να είστε πιο σοβαροί», ανέφερε καλώντας τον δήμαρχο να δημιουργήσει πιο γρήγορα τα 530 κέντρα θέρμανσης στο Κίεβο, που είχε υποσχεθεί.

Ο 51χρονος Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο Telegram ανέφερε ότι εργάζεται συνεχώς για τη γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης σε σπίτια σε όλο το Κίεβο, τόνισε όμως ότι ο αγώνας αυτός «έχει ήδη πάρει πολιτικό χρώμα» και απηύθυνε, χωρίς να αναφέρει ονόματα, καταγγελίες για «πολιτικά τερτίπια». «Σήμερα, που όλοι πρέπει να συνεργαστούν, αρχίζουν κάποιοι πολιτικά τερτίπια», έγραψε. «Στο Κίεβο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για την υποστήριξη της ζωής της πρωτεύουσας, για την άνεση των κατοίκων της. Σε δύσκολες συνθήκες». Χαρακτήρισε μάλιστα τις διαφωνίες που υπάρχουν, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία «παράλογες».

Ηταν πραγματικά τόσο άσχημα τα πράγματα; Οχι. Την επομένη των σχολίων του Ζελένσκι, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιθεώρησαν τα κέντρα θέρμανσης της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 20% των 530 σημείων που ελέγχθηκαν από τις Αρχές ήταν κλειστά, όπως ανακοινώθηκε. Αυτό δείχνει ότι ο Κλίτσκο έλεγε την αλήθεια σημειώνοντας ότι 430 σημεία θέρμανσης λειτουργούν ήδη πλέον στην πρωτεύουσα.

Ηταν η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του δημάρχου της πρωτεύουσας και του προέδρου; Οχι, ούτε καν η δεύτερη και σίγουρα όχι η τελευταία. Τα προηγούμενα χρόνια, εν καιρώ ειρήνης, Ζελένσκι και Κλίτσκο είχαν εμπλακεί σε μια μακρά πολιτική σύγκρουση – ο Κλίτσκο ήταν συνεργάτης του προκατόχου τού Ζελένσκι στην προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο. Το καλοκαίρι του 2019, το γραφείο του Ζελένσκι κατάφερε ακόμη και να απομακρύνει τον Κλίτσκο αλλά το 2020 επανεξελέγη για μια νέα θητεία ως δήμαρχος του Κιέβου.

Σε άλλα στρατόπεδα Ο Κλίτσκο πιστεύει ότι ο λόγος για τις τεταμένες σχέσεις με τον Ζελένσκι, ακόμα και εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης, είναι ότι δεν ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τα τελευταία 18 χρόνια βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα. Στη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004, ο Κλίτσκο υποστήριξε την υποψηφιότητα για την προεδρία του Βίκτορ Γιούσενκο και αργότερα έγινε σύμβουλός του. Αργότερα ο πρώην πρωτοπυγμάχος δημιούργησε το πολιτικό κόμμα Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας ιδιαίτερη στήριξη από γερμανικούς θεσμούς που προσέβλεπαν στην πολιτική του άνοδο. Το 2013 ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, αλλά τελικά το 2014 παραιτήθηκε υπέρ του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος και εξελέγη.

Η σχέση του Κλίτσκο με τον Ζελένσκι ήταν συγκρουσιακή από την πρώτη στιγμή που ο πρώην ηθοποιός εισήλθε στην πολιτική και διεκδίκησε την προεδρία από τον Ποροσένκο. Από την πρώτη στιγμή της προεδρίας Ζελένσκι, διατάχθηκαν πολλές έρευνες για τη χρήση κεφαλαίων από τη δημοτική αρχή του Κιέβου ενώ πέρυσι, ο Κλίτσκο κατήγγειλε ότι πέντε ένοπλοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εισέβαλαν στο κτίριο όπου μένει για να πραγματοποιήσουν έρευνα. Τότε, ο δήμαρχος απέδιδε την πίεση που δεχόταν από την κυβέρνηση στο γεγονός ότι δεν είχε κρύψει πως θα διεκδικούσε την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Αρα η κόντρα των δύο ανδρών δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν μπορεί να κρυφτεί ακόμα και όταν οι ρωσικές βόμβες αφήνουν εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και νερό. Μήπως όμως η αναζωπύρωσή της, αναρωτιούνται αναλυτές, σημαίνει και κάτι άλλο; Οτι υπάρχει ένα ορατό τέλος στον πόλεμο στο βάθος του ορίζοντα; Μήπως διεξάγονται κάποιες διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη μεσολάβηση τρίτων κρατών, τώρα που ο ρωσικός στρατός έχει σταματήσει την προέλασή του και μάλιστα υποχωρεί σε κάποια σημεία; Μήπως οι πολιτικοί αντίπαλοι παίρνουν θέση για να διεκδικήσουν την επόμενη ημέρα του πολέμου; Ο Κλίτσκο έχει δείξει στο ρινγκ ότι δεν τα παρατά ακόμα και όταν χάνει. Και ο Ζελένσκι το ίδιο. Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ρωσία: Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν – Η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής

Άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις της δυτικής απόφασης σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Η Ρωσία, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε ένα δυτικό πλαφόν τιμής ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε σήμερα ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια.

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, αφού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε η Πολωνία. Η κίνηση της Δύσης είναι μια προσπάθεια να τιμωρήσει τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κατάφωρη επέμβαση» Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

«Εργαζόμαστε για μηχανισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση του εργαλείου ενός πλαφόν τιμής, ανεξάρτητα από το σε ποιο επίπεδο τίθεται, επειδή αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά», είπε ο Νόβακ, που είναι ο αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο, το αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.

«Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή», πρόσθεσε.

Ο Νόβακ είπε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές προϊόντων και να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία.

Άγνωστες οι επιπτώσεις της δυτικής απόφασης Δεν είναι σαφές ποια θα είναι, αν υπάρξει, η άμεση επίπτωση του δυτικού πλαφόν στις ροές ρωσικού πετρελαίου επειδή η εκπτωτική τιμή του Μπρεντ για τα ρωσικά μείγματα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα.

Το μείγμα των Ουραλίων διαπραγματευόταν γύρω στα 61,3 δολάρια το βαρέλι – λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το πλαφόν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ έκλεισαν στα 85,57 δολάρια την Παρασκευή.

Η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως το μέτρο ετοιμάστηκε για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρίες και τους traders να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρίες που καθοδηγούνται από το πλαφόν.

Στην ουσία, ένα τέτοιο μέτρο θα απαγορεύσει την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες και εταιρίες που το εφαρμόζουν.

Αφότου διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Πούτιν λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία, προειδοποιώντας πως οι Δυτικοί θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή κρίση.

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπορεί να αποκόψει τις ενεργειακές προμήθειες αν επιβληθούν πλαφόν τιμής, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα «παγώσει» σαν την ουρά του λύκου, όπως λέει ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι.

Η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρκετά δεξαμενόπλοια προκειμένου να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της πέρα από την εμβέλεια ενός νέου πλαφόν τιμής της G7, δήλωσαν παράγοντες της βιομηχανίας και αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας τα όρια του πιο φιλόδοξου σχεδίου μέχρι σήμερα να περικοπούν τα έσοδα της Μόσχας σε περίοδο πολέμου.

Πηγές: ΑΠΕ/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα