Top

Η «δίδυμη απειλή» και η κατάσταση στη Β. Ελλάδα στο επίκεντρο των ειδικών

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
η-δίδυμη-απειλή-και-η-κατάσταση-στη-β-820121
Parallaxi
Εικόνα: Sooc

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Απειλητικός ο συνδυασμός εποχικής γρίπης με κορονοϊό -Τι λένε οι ειδικοί

Ως “δίδυμη απειλή” παρουσιάζεται η πιθανή «συνύπαρξη» κορονοϊού και εποχικής γρίπης από τους επιστήμονες, γι’ αυτό και δόθηκε το «πράσινο» φως για την παράλληλη χορήγηση των εμβολίων για τον κορονοϊό αλλά και για τον ιό της γρίπης.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες .

Για τον συνδυασμό της 3ης δόσης κατά του COVID και το εμβόλιο γρίπης, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπαθώ να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση , δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος έκανε γνωστό ότι το εμβόλιο της γρίπης, ενισχύει την άμυνα και κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις.

«Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι το εμβόλιο της γρίπης ενισχύει την άμυνα και απέναντι στον κορονοϊό», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στους ειδικούς οι 11 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στις οποίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που καταγράφονται είναι χαμηλά. Πρόκειται για την Αρκαδία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Ηλεία, τη Φωκίδα, τη Δράμα, τη Δυτική Αττική, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ευρυτανία.

Έρευνα στο Twitter: Η αρνητική αντίληψη για την πανδημία μειώνεται συνεχώς

Τζανάκης: «Να περιοριστούν εγκαίρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις»

Η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σηκώνει το “βάρος” των σοβαρών νοσηλειών και από άλλους όμορους νομούς, καθιστά επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Όπως λέει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης: “Μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός, να δοθεί προσοχή στα μέτρα και ενδεχομένως να υπάρξουν και επιπρόσθετα πιο σημαντικά μέτρα. Δηλαδή μπορεί να περιοριστεί η διανομαρχιακή κινητικότητα. Να υπάρξει εμπάργκο στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών. Είναι ένα προληπτικό μέτρο που να ληφθεί έγκαιρα από τώρα”.

Η περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες, συνεχίζει ο ειδικός. Όλοι οι όμοροι νομοί εξυπηρετούνται ως προς τις ΜΕΘ, τις διασωληνώσεις και τις βαριές νοσήσεις, από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκεί φιλοξενούνται οι βαριά άρρωστοι από πολλούς γύρω νομούς, αλλά και από την Ξάνθη, τη Δράμα, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα και ακόμα η Καστοριά.

“Οι βαριά νοσούντες και οι διασωληνωμένοι, θα πάνε όλοι στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ξαφνικά μια περιοχή με δύο εκατομμύρια κατοίκους, κοντά 1 εκατομμύριο 800 για την ακρίβεια, που το 50% είναι περίπου οι ανεμβολίαστοι, φτάνουμε σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστων. Πολλοί από αυτούς που θα αρρωστήσουν λοιπόν, θα δώσουν βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις. Οπότε όλοι αυτοί θα συσσωρευθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που είναι περισσότερο εξειδικευμένα. Με συνέπεια να πιεστεί το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης”, είπε χαρακτηριστικά.

Πλεύρης: Σχέδιο για προληπτικές εξετάσεις με SMS όπως στον εμβολιασμό

Γιατί “φούντωσε” πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο, για πολλοστή φορά η Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Στη συνέχεια δήλωσε πως: “Προφανώς δεν τηρούνται τα μέτρα, είναι χαμηλός εμβολιασμός, δεν αποκλείεται επειδή συνορεύουν και με Βαλκανικές χώρες να παίζει ρόλο κι αυτό και γι’ αυτό πρέπει στα σύνορα να υπάρχουν έλεγχοι για τον κορονοϊό. Επίσης, μπορεί να έπαιξε ρόλο και όλη αυτή η κινητικότητα με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όλες αυτές οι κινητικότητες προφανώς έπαιξαν το ρόλο τους. Και άλλα ίσως τοπικά φαινόμενα που έδωσαν υψηλά νούμερα σ’ αυτές τις περιοχές”.

Κορονοϊός: Κλειστά τρία τμήματα σε Δημοτικό στη Ξάνθη λόγω κρουσμάτων

Ακόμη τρία τμήματα δημοτικού σχολείου έκλεισαν στην περιφέρεια λόγω κρουσμάτων κορονοϊού από τις 27/09 και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 03/10.

Υπενθυμίζεται πως παραμένουν κλειστά δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης και ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου Μουλκίου που ανήκει στον δήμο Συκυωνίων του νομού Κορινθίας.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 94.767 έλεγχοι, από τους οποίους οι 55.163 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 286 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • 92 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 81 πρόστιμα των 300 ευρώ και 11 των 150 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • 20 στη Θεσσαλονίκη,
  • 17 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 15 στην Ήπειρο,
  •   9 στην Ανατολική  Μακεδονία και Θράκη,
  •   8 στη Δυτική Μακεδονία,
  •   6 στην Κεντρική Μακεδονία,  
  •   6 στο Βόρειο Αιγαίο,
  •   5 στη Στερεά Ελλάδα, 
  •   3 στην Πελοπόννησο,
  •   1 στην Κρήτη,
  •   1 στη Θεσσαλία και 
  •   1 στα Ιόνια Νησιά. 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 69.454 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 66.460 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.994 των 150 ευρώ.

  • 22 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • 9 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 7 στο Βόρειο Αιγαίο, 
  • 3 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  • 1 στην Πελοπόννησο.  

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.393 ομοειδείς παραβάσεις.

  • 172 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 

  • σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για κατοχή πλαστών πιστοποιητικών,
  • 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη  Στερεά Ελλάδα, 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. 

Στην Αττική, 

  • από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο και παντοπωλείο, για απασχόληση εργαζομένων, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 εργαζόμενους, 
  • 500 ευρώ πρόστιμο, στον ιδιοκτήτη καταστήματος, για απασχόληση εργαζομένου, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον εργαζόμενο,
  • 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
  • 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων. 

Στο Νότιο Αιγαίο, 

  • 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 εργαζομένους για μη χρήση μάσκας, 
  • 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενο, καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 

  • 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων,
  • 2 παραβάσεις των 300 ευρώ πρόστιμο, σε ισάριθμα καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 

  • 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων,
  • 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στη  Θεσσαλονίκη, 

  • 27 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,
  • 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 14.258 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.491 άτομα. 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: MEGA, In.gr, SKAI, iatropedia.gr

Δείτε επίσης:

Αντιεμβολιαστές: Ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και 6 προφίλ στα social media

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα