Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δε μένει κενή κλίνη ούτε για μια ώρα- «Ασθενείς με κορωνοϊό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο»
Κατέληξε 62χρονη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Καβάλας.
Για την τραγική κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι υγειονομικοί – γιατροί και νοσηλευτές – στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Ο ίδιος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας «θύελλα που δεν λέει να κοπάσει στη Βόρεια Ελλάδα» και πρόσθεσε:
«Στο Παπανικολάου δεν έχουμε αφήσει εντατική, ΜΑΦ, μονάδα εγκαυμάτων που να μην τις έχουμε μετατρέψει σε ΜΕΘ, με εξειδικευμένο προσωπικό και δεν τα καταφέρνει. Είμαστε στο 100%, έχουμε 200 ασθενείς έξω από τις ΜΕΘ του Παπανικολάου. Καταλαβαίνετε την πίεση που νιώθουμε γιατί πολλοί από αυτούς δεν είναι σε καλή κατάσταση, υποστηρίζονται με διπλές παροχές οξυγόνου, πληρούν τα κριτήρια εισόδου στη ΜΕΘ».
«Η κλίνη στη ΜΕΘ μένει μισή με μία ώρα κενή. Δεν προλαβαίνουμε να την καθαρίσουμε, να την απολυμάνουμε και μπαίνει άλλος ασθενής. Καλύπτουμε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνουμε περιστατικά από τη Νάουσα, από την Έδεσσα, από την Κατερίνη, που επίσης πάσχει και δεν έχει τη δύναμη πυρός του Παπανικολάου. Εφημερεύουμε και για όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν τέτοιες υποδομές», είπε ακόμη.
«Με τρόμο βλέπουμε το άνοιγμα και τη μη τήρηση των μέτρων. Έστω και τη μικρή πίεση που θα νιώσουμε εμείς, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Εδώ είναι η παραβίαση ενός βασικού υγειονομικού κανόνα. Όταν σε μία πανδημία έχεις μεγάλη διασπορά και ανοίγεις την κοινωνία, θα αυξήσεις τα κρούσματα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Όσο πιο πολύ ανοίξουμε την αγορά τόσο πιο μεγάλο θα είναι το τρίτο κύμα. Αν είναι να έχουμε ένα τρίτο κύμα, να το έχουμε προς το τέλος διότι και ο ιός δεν έχει αυτήν τη δύναμη», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Πρ. ΠΟΕΔΗΝ: “Έσβησε” 62χρονη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Καβάλας
Μία νοσηλεύτρια 62 ετών κατέληξε εξαιτίας του ιού.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στη μαιευτική του νοσοκομείου Καβάλας.
Η ίδια είχε νοσήσει με κορωνοϊό και χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ.
«Χάνουν τα λόγια το νόημα τους πιά με όσα τραγικά μας συμβαίνουν. Θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους που χάνονται. Στο χώρο που γεννιούνται ζωές, η νοσηλεύτρια έχασε τη δική της. Πρόσφατα απέκτησε εγγονάκι και δεν πρόλαβε να το χαρεί. Μετράμε πολλές απώλειες. Η θλίψη μας είναι μεγάλη. Συλλυπητήρια και υποσχόμαστε ότι δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα νικήσουμε τον ιό. Αρκεί να βοηθηθούμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Γκάγκα σε ΣΚΑΪ: Οι ασθενείς με κορωνοϊό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο- Φόβοι για 3ο κύμα
Για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας κάνει λόγο η Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
«Αν ξεχαστούμε και βγούμε χωρίς μέτρα και αρχίζουμε και κάνουμε τραπέζια ο ένας στον άλλον, θα έχουμε τρελά προβλήματα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Στην Αθήνα δεν έχουμε πιεστεί τόσο όσο τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές ΜΕΘ, αλλά αν χρειαστεί θα ξαναγίνουν αεροδιακομιδές. Στα επαρχιακά νοσοκομεία της Κατερίνης, της Έδεσσας, των Γιαννιτσών και των Σερρών, που επισκέφθηκα, η πίεση είναι πραγματικά ασφυκτική. Συνήθως κάθε χρόνο, νοσηλεύουν 30-40, ασθενείς με γρίπη και τώρα έχουν 100-130 ασθενείς με κορωνοϊό», επισήμανε.
Σχετικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων, σχολίασε ότι στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς που ζουν σε χωριά λίγο πιο μακριά, αποφασίζουν αργά να πάνε στο νοσοκομείο και τόνισε ότι «με το που αρχίζουν τα συμπτώματα, συνήθως έντονες μυαλγίες, έντονες εφιδρώσεις, ανοσμία, οι ασθενείς πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό τους, ενώ αν έχουν δύσπνοια πρέπει αμέσως να φύγουν για το νοσοκομείο».
Ερρίκος Ντυνάν: Αποστολή και ομάδας νοσηλευτών για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Β.Ελλάδα
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, πέραν της ομάδας ιατρών (παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι) που κινητοποιήθηκε εθελοντικά για την ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας της Βόρειας Ελλάδας, οργάνωσε και αποστολή νοσηλευτών που ήδη αναχώρησε για νοσοκομεία του ΕΣΥ στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές από τον κορονοϊο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νοσοκομείου.
Πρόκειται για ομάδα έξι νοσηλευτών/τριών, η οποία εντάσσεται για όσο διάστημα απαιτηθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό των Γενικών Νοσοκομείων Κατερίνης και Δράμας. Κατά την αναχώρησή της, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Θέμος Χαραμής ευχαρίστησε τη νοσηλευτική ομάδα για την εθελοντική προσφορά και την αυταπάρνηση που κάνει περήφανο όλο το νοσοκομείο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η οικογένεια του Ερρίκος Ντυνάν θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της Πολιτείας και να στηρίζει έμπρακτα τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για αναχαίτηση του Covid-19.
Επισημαίνεται, ότι το Ερρίκος Ντυνάν, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, 50 κλίνες νοσηλείας, καθώς και 14 κλίνες ΜΕΘ για non-Covid ασθενείς, ώστε να απελευθερωθούν κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία για τους ασθενείς με Covid-19. “‘Έχοντας λάβει την παγκοσμίου εμβέλειας διαπίστευση JCI, το Ερρίκος Ντυνάν εγγυάται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς και για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του. Με τις άρτιες υποδομές του, πρωτίστως όμως με το υψηλής κατάρτισης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι αρωγός στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Θεοδωρίδου-ΣΚΑΪ 100.3:Υγειονομικοί, χρόνια πάσχοντες, οι άνω των 85 θα εμβολιαστούν πρώτοι
Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί εναντίον του κορωνοϊού, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3.
Επανέλαβε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες είναι οι επαγγελματίες υγείας και όλοι όσοι κινούνται στους χώρους παροχής υγείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται περίπου για 200.000 πολίτες.
Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από τη νόσησει, όπως για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς και όσοι κάνουν αιμοκάθαρση.
Κατά την ίδια, στη χώρα μας η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι 85 και άνω και σταδιακά θα κατεβαίνουν ανά πενταετία.
Τέλος, τόνισε ότι για τους επιδημολόγους ένα καλό ποσοστό εμβολιασμού είναι να φτάσουμε το 60% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr / ΘΕΜΑ 104,6/ ΣΚΑΪ