Διεθνή

20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την 11η Σεπτεμβρίου

20 χρόνια συμπληρώνονται από την μέρα που, κατά πολλούς, άλλαξε τον κόσμο.

Νίκος Γκάγιας
20-πράγματα-που-πρέπει-να-ξέρεις-για-την-11-486620
Νίκος Γκάγιας

22 χρόνια συμπληρώνονται από την μέρα που, κατά πολλούς, άλλαξε τον κόσμο.

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν δύο αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με διαφορά 20 λεπτών, προκαλώντας χάος και πανικό. Άλλο ένα αεροσκάφος έπεσε στο Πεντάγωνο και ένα τέταρτο στην Πενσυλβανία.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. 

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο καταγράφουμε είκοσι σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

#1 Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης αποτελούσε στόχο για τους τρομοκράτες ακόμη και πριν από εκείνη την μέρα. Λίγο μετά το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου του 1993, μια βόμβα που “φυτεύτηκε” σε ένα φορτηγό που σταθμεύθηκε στο υπόγειο γκαράζ του κέντρου, εξερράγη, σκοτώνοντας 6 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.000, όπως ανέφερε η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Οι βομβαρδισμοί σηματοδότησαν μια νέα τρομοκρατική πρόκληση, της οποίας η οργή και η κακία δεν είχαν κανένα όριο”, ανέφερε η ίδια έκθεση. “Ο Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ, ο σουνιτικός εξτρεμιστής που έβαλε τη βόμβα, δήλωσε αργότερα ότι ήλπιζε να σκοτώσει 250.000 ανθρώπους”.

#2 Η φωτιά έκαιγε για 99 ημέρες. Οι τελευταίες φλόγες στο Ground Zero δεν είχαν σβήσει εντελώς μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2001.

#3 Ο χάλυβας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου πωλήθηκε στην Κίνα και την Ινδία. Πάνω από 185.101 τόνοι χάλυβα που είχαν απομείνει στο Ground Zero χρησιμοποιήθηκαν σε μνημεία στις ΗΠΑ, αλλά μερικοί πωλήθηκαν επίσης στην Κίνα και την Ινδία.

#4 Η CIA προειδοποίησε τον Πρόεδρο Κλίντον για απαγωγές το 1998. Πιο συγκεκριμένα του είχε πει ότι «ο Bin Ladin ετοιμαζόταν να καταλάβει αμερικανικά αεροσκάφη». Η CIA ενημέρωσε τον Πρόεδρο στις 4 Δεκεμβρίου 1998 στο Daily Brief του λέγοντας ότι σχεδίαζε να παραλάβει αεροπλάνα για να αποδεσμεύσει τον Γιουσέφ και άλλους τρομοκράτες.

#5 Δεκαοχτώ άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια της τοποθεσίας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

#6 Ο χρόνος μεταξύ της πρώτης επίθεσης και της κατάρρευσης και των δύο πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι 102 λεπτά. Αν και φαινόταν σαν μια ζωή μεταξύ της πρώτης επίθεσης και της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων, όλα έγιναν μέσα σε δύο ώρες.

Η πτήση 11 της American Airlines που ταξίδευε από τη Βοστώνη στο Λος Άντζελες χτύπησε τον πρώτο πύργο στη Νέα Υόρκη περίπου στις 8:46 το πρωί. 17 λεπτά αργότερα, η πτήση 175 της United Airlines, επίσης προγραμματισμένη να ταξιδέψει από τη Βοστώνη στο Λος Άντζελες, χτύπησε στον νότιο πύργο της Νέας Υόρκης.

Στις 9:37 π.μ. ET, η πτήση 77 της American Airlines με προορισμό το Λος Άντζελες από το Νταλς της Βιρτζίνια εισέβαλε στο κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον και 22 λεπτά αργότερα στις 9:59 π.μ., ο νότιος πύργος κατέρρευσε σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Αμέσως μετά, στις 10:03 π.μ. ET, η πτήση 93 της United Airlines που επρόκειτο να ταξιδέψει από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια συνετρίβη στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια. Τελικά στις 10:28 π.μ. ώρα Ελλάδας, ο βόρειος πύργος του WTC κατέρρευσε.

#7 Χρειάστηκαν 3,1 εκατομμύρια ώρες εργασίας για τον καθαρισμό 1,8 εκατομμυρίων τόνων συντριμμιών στο Ground Zero.

#8 Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής από ξένη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος.

#9 Τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες είναι κοινά μεταξύ των επιζώντων της επίθεσης και των εργαζομένων διάσωσης. Αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και  φλεγμονή στους πνεύμονες, αναπτύχθηκαν επίσης με μη φυσιολογικούς ρυθμούς σε όσους βρίσκονταν μέσα και γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

#10 Μία ταινία για την 11η Σεπτεμβρίου – Δίδυμοι Πύργοι (2006) σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν

11 Σεπτεμβρίου 2001. Ο Τζον ΜακΛάφλιν και ο Γουίλ Χιμένο είναι δύο αστυνομικοί που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Όταν ο πρώτος από τους Δίδυμους Πύργους χτυπιέται από αεροπλάνο, οι δύο αστυνομικοί, μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους τους και πυροσβέστες, πηγαίνουν στο χώρο του συμβάντος για να βοηθήσουν όσους εγκλωβισμένους μπορούν. Πριν καλά – καλά καταλάβουν τι συνέβη, πριν δουν το δεύτερο αεροπλάνο να προσκρούει στον άλλο πύργο, θα βρεθούν οι ίδιοι εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα του πύργου που καταρρέει.

https://youtu.be/Hhd8ecoc4EE

#11 Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν τις 11/9

Οι ΗΠΑ είχαν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πολύ πριν το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η CIA και άλλοι οργανισμοί ανέπτυξαν ένα σχέδιο για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν στις αρχές του 1998. Αυτό καθυστέρησε και στη συνέχεια επανήλθε, αλλά παρεμποδίστηκε από τις ανησυχίες των στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με το ότι βασιζόταν σε Αφγανούς φυλετικούς ηγέτες.

Ο τότε σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ, ανησυχούσε για το τι θα γίνει με τον Μπιν Λάντεν αν τον συνελάμβαναν και αν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινική καταδίκη σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Μετά τον βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 8 Οκτωβρίου 1998, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενέκρινε την εκτόξευση πυραύλων κατά του στρατοπέδου του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Επέζησε, αλλά αργότερα σκοτώθηκε από τη ναυτική ομάδα SEAL τον Μάιο του 2011.

#12 Στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν σκοτώθηκαν 2,753 άνθρωποι, όταν οι αεροπειρατές των πτήσεων American Airlines Flight 11 και United Airlines Flight 175 οδήγησαν σκόπιμα τα αεροσκάφη στους Δίδυμους Πύργους ως αποτέλεσμα των συντριβών. Από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τις αρχικές επιθέσεις και τις επακόλουθες καταρρεύσεις των Πύργων, οι 343 ήταν πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, οι 23 ήταν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης και οι 37 ήταν αξιωματικοί της Λιμενικής Αρχής. Τα θύματα κυμαίνονταν σε ηλικία από 2 έως 85 έτη. Περίπου το 75-80% των θυμάτων ήταν άνδρες.

Στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον σκοτώθηκαν 184 άνθρωποι, όταν χτύπησε στο κτίριο η πτήση της American Airlines Flight 77. Κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβανίας, 40 επιβάτες και μέλη πληρώματος της πτήσης United Airlines Flight 93 πέθαναν, όταν το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα πεδίο. Πρόκειται για το αεροσκάφος στο οποίο πιστεύεται ότι οι επιβάτες προσπάθησαν να καταλάβουν τον έλεγχο από τους αεροπειρατές.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με το γραφείο του ιατρικού εξεταστή, ταυτοποιήθηκαν 1.644 (60%) από τα 2.753 θύματα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Δίδυμοι Πύργοι 2

#13 Θεωρία συνωμοσίας: Κανένα αεροπλάνο δεν έπεσε στους Δίδυμους Πύργους

Ο Μόργκαν Ρέινολτς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κυβέρνησης Μπους, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κανένα αεροπλάνο που να έπεσε στους Δίδυμους Πύργους. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα Boeing δεν θα μπορούσαν να διαπεράσουν τα ατσάλινα δοκάρια των κτιρίων. Σύμφωνα με έναν ακόμα συνωμοσιολόγο, χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι για να χτυπηθούν οι Πύργοι, ενώ στην τηλεόραση με ψηφιακά μέσα εμφανίστηκαν σαν αεροπλάνα.

#14 Εκείνη την ημέρα, μέχρι 50.000 εργαζόμενοι δούλευαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και επιπλέον 40.000 πέρασαν από το συγκρότημα.

#15 Οι επιβάτες στις τέσσερις αεροπειρατικές πτήσεις American 11, United 175, American 77 και United 93 είχαν καλέσει τα μέλη των οικογενειών τους και τους φίλους τους από τα κινητά τους τηλέφωνα για να αναφέρουν την αεροπειρατεία. Αυτό βοήθησε τις αρχές να καταλάβουν γιατί δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.

#16 Ένα βιβλίο για την 11η Σεπτεμβρίου – Εξουσία και τρομοκρατία (Noam Chomsky)

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι τελευταίες σκέψεις του Νόαμ Τσόμσκυ, μέσα από συνεντεύξεις και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Όπως και στο παρελθόν, ο Αμερικανός στοχαστής τοποθετεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αμερικανικής επεμβατικής πολιτικής: στο Βιετνάμ, στην Κεντρική Αμερική, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Ξεκινώντας από την αρχή ότι η άσκηση βίας εναντίον αμάχων ισοδυναμεί με τρομοκρατία – ανεξάρτητα αν ο επιτιθέμενος είναι μια μουσουλμανική οργάνωση ή η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση-, ο Τσόμσκυ ζητάει από τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν για τον εαυτό τους τα ηθικά κριτήρια που απαιτούν από τους άλλους. Το αποτέλεσμα αυτό των συζητήσεων είναι το πορτρέτο ενός ανθρώπου που, όπως είπε ο Μπόνο των U2, είναι “επαναστάτης χωρίς διάλειμμα”, ο απόλυτος Αμερικανός αντιφρονών.

#17 Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι το ψηλότερο κτίριο στην Αμερική και ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Ολοκληρώθηκε το 2014 και βρίσκεται ψηλά και περήφανο ως το ψηλότερο κτίριο στις ΗΠΑ με ύψος 1.792 πόδια. Φιλοξενεί κτίρια γραφείων, παρατηρητήριο, μνημεία της 11ης Σεπτεμβρίου και μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου.

#18 Ενώ video από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μεταδόθηκαν αμέσως, κανένα video από την επίθεση στο Πεντάγωνο δεν κυκλοφόρησε δημόσια μέχρι το 2006.

#19 Ο αντιπρόεδρος Τσέινι διέταξε την κατάρριψη της United 93. Πριν οι επιβάτες αναγκάσουν τη συντριβή της πτήσης United 93, μία εκ των πτήσεων που είχε καταληφθεί από τους αεροπειρατές, ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι είχε δώσει την έγκρισή του για την κατάρριψη του αεροσκάφους, προτού αυτό να φθάσει στην Ουάσιγκτον, ανέφερε η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Ο Αντιπρόεδρος εξουσιοδότησε μαχητικά αεροσκάφη για να “συνοδεύσουν” το αεροσκάφος”, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, οι μαχητές της Πολεμικής Αεροπορίας πιθανότατα δεν είχαν βρει το αεροσκάφος και δεν είχαν φτάσει εγκαίρως στην United 93. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αν οι επιβάτες δεν είχαν προκαλέσει τη συντριβή της United 93, θα την είχαν εμποδίσει να φτάσει στην Ουάσινγκτον”, ανέφερε η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θεωρία αυτή, όμως, σήμερα αμφισβητείται.

#20 Το διήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου ήταν προγραμματισμένοι οι αγώνες για την πρώτη αγωνιστική του Champions League της εν λόγω σεζόν. Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν ήδη στο Γκελζενκίρχεν για να αντιμετωπίσει την Γερμανική ομάδα στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν υπό τις οδηγίες του Γιάννη Κυράστα.

Το βράδυ της 11ης  Σεπτεμβρίου  εν τέλει για τους φίλους του Παναθηναϊκού προμήνυε ένα ιστορικό παιχνίδι. Στην ιστορία πάντως πέρα από την τεράστια νίκη του Παναθηναϊκού έμειναν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κυράστα. Ο Έλληνας προπονητής στις δηλώσεις του μετά τη νίκη τόνισε ότι «Μπορεί να χάρηκα αλλά αν σκεφτείς το τι έγινε στην Αμερική το πρωί που πέρασε, το μόνο που μπορείς να πεις είναι «ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων αυτών» και να μην ξανασυμβεί στην ανθρωπότητα άλλο τέτοιο χτύπημα».

Πηγές: news247.gr/dnaindia.com/prevention.com/dosomething.org/abcnews.go.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα