Διεθνή

20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ

Από τα πιο σημαντικά στα πιο αστεία, αυτά είναι κάποια πράγματα που ίσως θες να μάθεις για την ιστορία των πιο πολυσυζητημένων εκλογών

Αλέξανδρος Βασιλείου
20-πράγματα-που-πρέπει-να-ξέρεις-για-την-931899
Αλέξανδρος Βασιλείου

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στις αμερικανικές εκλογές, όπου Κάμαλα Χάρις και Ντόνταλντ Τραμπ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος θα είναι τελικά ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα εκεί. Με θέματα που αποτελούν καυτή πατάτα για όποιον απ’ τους δυο καταφέρει να εκλεγεί, όπως είναι οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή, ρωσο – ουκρανικό, θέματα δημοκρατίας, μετανάστευση αλλά και το ζήτημα των αμβλώσεων καθώς φυσικά και το θέμα της οικονομίας.

Πρόεδρος στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα αναδειχθεί όποιος κερδίσει 270 εκλέκτορες από ένα σύνολο 538. Δεν είναι απαραίτητο να κερδίσει και τη λαϊκή ψήφο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αναλόγως του κατά πόσο έχουν πέσει μέσα οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να είναι εμφανές από το επόμενο πρωί μέχρι και μέρες και νύχτες αργότερα. Αν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω και έχουμε μεγάλη διαφορά, τότε τα πράγματα θα τελειώσουν σύντομα. Δεδομένης όμως της εγγύτητας των εκλογών του 2016 και του 2020, είναι πιο πιθανό να υπάρξει μια αναμέτρηση που θα αποφασιστεί νύχτες και πιθανόν μέρες αργότερα.

Αν, λοιπόν, χρειαστούν μερόνυχτα μέχρι την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ας ανατρέξουμε σε κάποιες ενδιαφέρουσες στιγμές από την ιστορία των αμερικανικών εκλογών.

  1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται 139ες από 172 χώρες στη συμμετοχή ψηφοφόρων.
  2. Η πρώτη εκλογή που χρησιμοποιήθηκε μηχανή ψηφοφορίας ήταν το 1892.
  3. Ο Τζίμι Κάρτερ ήταν ο πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε σε νοσοκομείο.
  4. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ήταν ο μόνος πρόεδρος που δεν εκπροσώπησε πολιτικό κόμμα.
  5. Ο Χέρμπερτ Χούβερ ενέκρινε το «The Star-Spangled Banner» ως τον εθνικό ύμνο.
  6. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ξόδεψε ολόκληρο τον προϋπολογισμό της καμπάνιας του σε 160 γαλόνια ποτού για να τα προσφέρει σε πιθανούς ψηφοφόρους.
  7. Μόλις το 1856 το Κογκρέσο αφαίρεσε την ιδιοκτησία ακινήτων ως προϋπόθεση για να ψηφίσει κανείς στις εκλογές.
  8. Ο σκιτσογράφος Τόμας Νας πιστώνεται ότι δημιούργησε τα σύμβολα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, τον ελέφαντα και τον γάιδαρο, αντίστοιχα, όταν σατίρισε τα πολιτικά κόμματα σε ένα σκίτσο στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1874. Σύντομα, άνθρωποι παντού άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτά τα σύμβολα για να εκπροσωπήσουν τα κόμματα.
  9. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο 40ς Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ηθοποιός και ήταν μάλιστα ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ (69 και 73 ετών αντίστοιχα για τις δύο του θητείες) μέχρι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο οποίος ήταν 70 ετών, και μέχρι την εκλογή του Τζο Μπάιντεν το 2020, ο οποίος ήταν 77 ετών.
  10. Οκτώ πρόεδροι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον (πνευμονία), ο Ζαχαρίας Τέιλορ (γαστρεντερίτιδα), ο Αβραάμ Λίνκολν (δολοφονία), ο Τζέιμς Γκάρφιλντ (δολοφονία), ο Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ (δολοφονία), ο Γουόρεν Χάρντινγκ (καρδιακή προσβολή), ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ (εγκεφαλική αιμορραγία) και ο Τζον Κένεντι (δολοφονία).
  11. Η Χίλαρι Κλίντον ήταν η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε για πρόεδρος από μεγάλο πολιτικό κόμμα το 2016.
  12. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον είχε λάβει πολύ περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο Τραμπ είχε επικρατήσει στις πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες και έτσι πήρε την προεδρία κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της Χίλαρι Κλίντον.
  13. Το 1845, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε νόμο για την καθιέρωση μιας ενιαίας ημερομηνίας για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου σε όλες τις πολιτείες της τότε Ένωσης. Η ημερομηνία αυτή, αναφέρει η πράξη, θα έπρεπε να είναι «την επόμενη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου». Ο Νοέμβριος επιλέχθηκε επειδή δεν συνέπιπτε με την πολυάσχολη περίοδο φύτευσης της άνοιξης ή τη φθινοπωρινή συγκομιδή. Η ημέρα της εβδομάδας για τις εκλογές επιλέγονταν επίσης με μια διαδικασία αποκλεισμού (την Κυριακή οι Χριστιανοί εκκλησιάζονται, την Τετάρτη υπήρχε αγορά κ.ά.).

Ας ρίξουμε μια ματιά και σε κάποιες πληροφορίες λίγο πιο διασκεδαστικές που αφορούν τις εκλογές των ΗΠΑ:

  1. Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε ύψος 6 πόδια και 4 ίντσες (1,9 μέτρα), γεγονός που τον καθιστά τον ψηλότερο πρόεδρο των ΗΠΑ.
  2. Ο πρώτος αριστερόχειρας πρόεδρος ήταν ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο 20ος πρόεδρος.
  3. Ο Μίλαρντ Φίλμορ, ο 13ος πρόεδρος, ήταν ο πρώτος πρόεδρος που είχε μητριά.
  4. Ο μόνος πρόεδρος που σπούδασε για να γίνει γιατρός ήταν ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο ένατος πρόεδρος.
  5. Ο 18ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Οδυσσέας Γκραντ, έλαβε πρόστιμο 20 δολαρίων για υπερβολική ταχύτητα όταν οδηγούσε την άμαξά του πολύ γρήγορα σε έναν δρόμο στην Ουάσιγκτον, D.C.
  6. Ο πρώτος ιστότοπος του Λευκού Οίκου τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 1994 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.
  7. Η Election Day Cake (Τούρτα της Ημέρας των Εκλογών) έγινε δημοφιλής την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης και αποτελούνταν από ζυμωμένη φρουτόπιτα. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής σήμερα, μπορείτε να βρείτε συνταγές στο διαδίκτυο για να τη φτιάξετε μόνοι σας.

Τι χρειάζονται οι υποψήφιοι για τη νίκη

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τη λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο στις επτά από τις τελευταίες οκτώ προεδρικές εκλογές. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι Τζορτζ Μπους και Ντόναλντ Τραμπ κέρδισαν τον Λευκό Οίκο κερδίζοντας περισσότερες από 270 ψήφους στο – τόσο σημαντικό – εκλεκτορικό σώμα.

Κάθε πολιτεία μετράει τις ψήφους της ξεχωριστά. Με δύο εξαιρέσεις – τη Νεμπράσκα και το Μέιν – ο νικητής μιας πολιτείας παίρνει όλες τις ψήφους των εκλεκτόρων της. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων με βάση τον αριθμό των περιφερειών του Κογκρέσου που διαθέτει, συν δύο επιπλέον ψήφους που αντιπροσωπεύουν τις έδρες της Γερουσίας της πολιτείας. Η Ουάσινγκτον έχει τρεις εκλογικές ψήφους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκπροσώπηση με ψήφο στο Κογκρέσο.

Φέτος το εκλεκτορικό σώμα θα καταλήξει πιθανότατα σε επτά κρίσιμες πολιτείες μάχης: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν. Οι εκστρατείες των Χάρις και Τραμπ εξετάζουν πολλαπλούς συνδυασμούς που θα μπορούσαν να τους φέρουν στην κορυφή.

Η Πενσυλβάνια, η οποία φέρει 19 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος, είναι το απόλυτο έπαθλο και έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών προεκλογικών εκστρατειών. Μαζί με το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, σχηματίζει ένα «μπλε τείχος» που κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα, έχασε η Χίλαρι Κλίντον και κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ στοχεύει στους αγροτικούς ψηφοφόρους των μπλε κολάρων- η Χάρις στοχεύει να προσελκύσει τους μαύρους ψηφοφόρους στις μεγάλες πόλεις.

Οι απώλειες σε αυτές τις πολιτείες μπορεί να αντισταθμιστούν από νίκες στην Αριζόνα, όπου ο Τραμπ έχει κερδίσει μεταξύ των Λατινοαμερικάνων ψηφοφόρων, στη Νεβάδα, την πιο ποικιλόμορφη πολιτεία με διακυμάνσεις, και στη Τζόρτζια, μια κόκκινη πολιτεία, την οποία ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά το 2020. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τη Βόρεια Καρολίνα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2012, αλλά οι Δημοκρατικοί πλησιάζουν αυτή τη φορά.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Γερουσία αλλά αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο χάρτη φέτος. Οι Δημοκρατικοί και οι γερουσιαστές που συγκυβερνούν μαζί τους καταλαμβάνουν σήμερα επτά από τις οκτώ πιο ανταγωνιστικές έδρες, συμπεριλαμβανομένων της Μοντάνα και του Οχάιο, οι οποίες γενικά κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πιθανό να εξαρτηθεί από 42 από τις πιο ανταγωνιστικές εκλογές. Οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο κερδίζοντας μόνο 12 από τις 26 έδρες που αξιολογούνται ως αμφίρροπες από το Cook Political Report, εάν κερδίσουν επίσης έδρες που θεωρούνται «πιθανές» ή «τείνουν» προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

*Με πληροφορίες από elections.mywoodcounty.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα