Διεθνή

498 παιδιά «και πιθανώς εκατοντάδες άλλα» έχουν πεθάνει από την πείνα στο Σουδάν

Στοιχεία που σοκάρουν από την ΜΚΟ «Save the Children» για τον τραγικό απολογισμό των ένοπλων συγκρούσεων το τελευταίο τετράμηνο

Parallaxi
498-παιδιά-και-πιθανώς-εκατοντάδες-άλλα-996532
Parallaxi

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children» ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 498 παιδιά «και πιθανώς εκατοντάδες άλλα» έχουν πεθάνει από την πείνα στο Σουδάν κατά τους 4 μήνες του πολέμου.

Ο Arif Noor, διευθυντής της οργάνωσης στο Σουδάν, προειδοποίησε ότι σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού υπέφερε από πείνα πριν από τον πόλεμο, τα παιδιά λιμοκτονούν.

Πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον 498 παιδιά στο Σουδάν και πιθανώς εκατοντάδες άλλα έχουν πεθάνει από την πείνα» από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου.

Υπάρχει επίσης φόβος ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αφού η οργάνωση, η οποία δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της εν μέσω των μαχών, αναγκάστηκε να σταματήσει τη θεραπεία «31.000 παιδιών που πάσχουν από υποσιτισμό».

Τον Μάιο, το εργοστάσιο που παρήγαγε το 60 τοις εκατό των διατροφικών λιχουδιών για παιδιά καταστράφηκε.

Ο πόλεμος, που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα συνεχιστεί για χρόνια, μεταξύ του στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση ACLED.

Σε 4 εκατομμύρια ανέρχονται οι εκτοπισμένοι.

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να χρηματοδοτήσει την απαραίτητη βοήθεια για τους εκτοπισμένους, τους πρόσφυγες, τους τραυματίες αλλά και τα θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν στο Σουδάν.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος ή η μετακίνηση στη χώρα επαναλαμβάνουν ότι έχουν λάβει μόνο το 27 τοις εκατό των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

Η βία μαίνεται ειδικά στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ στα δυτικά της χώρας, μια εκτεταμένη περιοχή στην οποία ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Σουδάν, των 48 εκατομμυρίων περίπου.

Οι μάχες στην περιοχή επικεντρώνονται στη Nyala, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Νοτίου Νταρφούρ, η οποία, από τις 11 Αυγούστου, έχει αφήσει «60 νεκρούς, 250 τραυματίες και 50.000 εκτοπισμένους», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ertnews.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα