Διεθνή

50 ημέρες στα τούνελ της Γάζας: Στο φως οι πρώτες μαρτυρίες ομήρων

Όμηροι που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς μιλούν για τις συνθήκες διαβίωσης

Parallaxi
50-ημέρες-στα-τούνελ-της-γάζας-στο-φως-οι-1087450
Parallaxi

Για περισσότερες από έξι εβδομάδες βρίσκονταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα μέχρι να ξεκινήσει η προσωρινή εκεχειρία την Παρασκευή 24/11 και η πρώτη παράδοση των αιχμαλώτων.

Όλο αυτό το διάστημα, οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνταν στη Γάζα οι Ισραηλινοί όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς ήταν ουσιαστικά άγνωστες στον έξω κόσμο.

Αν εξαιρέσουμε μερικές πληροφορίες που έδωσε μία από τις πρώτες ομήρους που ελευθέρωσε η Χαμάς πολύ πριν την εφαρμογή της συμφωνίας που μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις για τον τρόπο που αποχαιρέτησε τους απαγωγείς της.

Σήμερα, μετά την πέμπτη μέρα κατά την οποία είναι σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας. έρχονται στο φως μαρτυρίες ομήρων που απελευθερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Όσοι μίλησαν για τις εμπειρίες τους περιέγραψαν ότι ζούσαν με περιορισμένες προμήθειες, καθώς οι βόμβες έπεφταν από πάνω. Κάποιοι γνώριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ομηρίας τους ότι μέλη της οικογένειας ή φίλοι είχαν πεθάνει την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, ενώ άλλοι δεν είχαν καμιά ενημέρωση για την κατάσταση ασφαλείας τους.

Η Adva Adar, της οποίας η 85χρονη γιαγιά Yafa ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν στην πρώτη ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, είπε ότι «ζήτησε από την οικογένειά της να αφήσει (την Yafa) να μοιραστεί ό,τι νιώθει άνετα να μοιραστεί».

Η Adva είπε ότι η γιαγιά της είχε αδυνατίσει κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας, ενώ και άλλοι όμηροι αποκάλυψαν ότι το φαγητό ήταν ελάχιστο και δεν έφτανε για όλους τους αιχμαλώτους.

Η Keren Munder, η μητέρα της και ο 9χρονος γιος της, που απελευθερώθηκαν, άντεξαν για αρκετές ημέρες τρώγωντας μόνο πίτα (ένα είδος ψωμιού) είπε ο ξάδερφός της, Merav Mor Raviv σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Η Munder και η μητέρα της έχασαν περίπου 8 κιλά λόγω της έλλειψης τακτικής διατροφής, είπε ο Mor Raviv, προσθέτοντας: «Τρώγανε, αλλά όχι τακτικά».

Η διατροφή τους στην αιχμαλωσία περιελάμβανε πολύ ρύζι και ψωμί, πρόσθεσε.

Μετά τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού και τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, η Λωρίδα έχει κυριευτεί από μια ανθρωπιστική κρίση . Οι περισσότεροι άνθρωποι στην επικράτεια έχουν επικεντρωθεί στα βασικά: να βρουν καταφύγιο, να φύγουν από τις μάχες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Για κάποιους από αυτούς οι συνθήκες ήταν διαχειρίσιμες. Η Roongarun Wichanguen, η αδερφή του απελευθερωμένου Ταϊλανδού ομήρου Vetoon Phoome, είπε το Σάββατο ότι ο αδερφός της φαινόταν υγιής αφού αφέθηκε ελεύθερος από τη Χαμάς σε μια ξεχωριστή συμφωνία που έκανε η παλαιστινιακή ομάδα με την χώρα.

«Φαινόταν καλά και χαρούμενος. Είπε ότι δεν τον βασάνισαν, ούτε τον επιτέθηκαν και ότι τον ταΐσαν καλό φαγητό», είπε. «Τον φρόντιζαν πολύ καλά. Φαινόταν σαν να έμενε σε ένα σπίτι, όχι στο τούνελ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως σημειωνει το CNN, αρκετοί όμηροι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα ή ιατρικές παθήσεις.

Η 84χρονη Alma Avraam, η οποία ήταν μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα την Κυριακή, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά από σημαντική ιατρική αμέλεια τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες ενώ κρατούνταν από τη Χαμάς. Αυτή τη στιγμή είναι σε ασταθή κατάσταση με κινδύνους για τη ζωή της», δήλωσε ο Δρ. Shlomi Codish, διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Soroka.

Μια άλλη όμηρος, η 72χρονη Adina Moshe, υπέμεινε «φρικτές» συνθήκες ενώ ήταν αιχμάλωτη, σύμφωνα με τον ανιψιό της.

Η Μoshe «ανακτά τη δύναμή της» αλλά είναι «λίγο αδύναμη» αφού πέρασε περισσότερες από επτά εβδομάδες πέντε ορόφους κάτω από τη γη, είπε ο Eyal Nouri στην Brinna Golodryga του CNN τη Δευτέρα.

«Ταΐζοταν μόνο με ρύζι και μερικά φασόλια από [μια] κονσέρβα, τα οποία προσπάθησαν να αποφύγουν [να φάνε] για να μην έχουν στομαχόπονο», είπε. «Για να μην αναφέρουμε ότι δεν είχαν αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις όπως ντους. Δεν έκαναν ντους για επτά εβδομάδες».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, αρκετοί εκ των ομήρων διέμεναν σε σπίτια κατά τις πρώτες ημέρες της αιχμαλωσίας τους, ενώ άλλοι, όπως μεταδίδει η haaretz παρακολουθούσαν ισραηλινά ΜΜΕ και γνώριζαν τις εξελίξεις γύρω από τη σύγκρουση.

Η καθημερινότητα τους ήταν η ίδια καθημερινά, ενώ δεν είχαν να κάνουν κάποια δουλειά.

Απέτυχε απόπειρα απόδρασης

Σε άλλο σημείο των συνεντεύξεων των ομήρων που απελευθερώθηκαν έγινε γνωστό ότι κάποιοι προσπάθησαν να αποδράσουν αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η Yelena Magid, θεία του απελευθερωμένου Ρωσοϊσραηλινού ομήρου Roni Kriboy, είπε τη Δευτέρα στον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kan Reshet B για τη δοκιμασία του ανιψιού της στη Γάζα. Ο Kriboy είναι ο πρώτος ενήλικος Ισραηλινός άνδρας που συνελήφθη στις 7 Οκτωβρίου που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς. Η απελευθέρωσή του δεν ήταν επίσημα μέρος της συμφωνίας για ομήρους για κρατούμενους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Magid είπε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία ότι ο Kriboy της είπε πώς τον κρατούσαν σε ένα κτίριο που κατέρρευσε ενώ βομβαρδίστηκε και κατάφερε να διαφύγει. Αλλά αφού κρύφτηκε για λίγες μέρες, εντοπίστηκε και ξαναγύρισε στην κατάσταση αιχμαλωσίας.

«Προσπάθησε να φτάσει στα σύνορα. Νομίζω ότι επειδή δεν είχε τα μέσα να καταλάβει πού βρισκόταν και πού να τραπεί σε φυγή. Ήταν μόνος για τέσσερις ημέρες», είπε η Magid στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Όμρι Άλμογκ, ο αδερφός ενός Ισραηλινού ομήρου που απελευθερώθηκε την Κυριακή μαζί με δύο από τα παιδιά της, περιέγραψε τη Δευτέρα πώς η αδερφή του γνώριζε ότι ο σύζυγος και η κόρη της είχαν σφαγιαστεί στις 7 Οκτωβρίου.

«Ήξεραν όλη την ώρα ότι ο Nadav και ο Yam δολοφονήθηκαν στο σπίτι… πήγαν στη Γάζα ως όμηροι, απήχθησαν, γνωρίζοντάς το», είπε. Η κόρη του Chen Goldstein-Almog, Yam, ήταν 20 ετών όταν σκοτώθηκε, ενώ ο σύζυγός της Nadav ήταν 48 ετών.

Μια άλλη όμηρος, η 13χρονη Hila Rotem Shoshani, αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς το Σάββατο, αλλά η μητέρα της Raaya παραμένει υπό κράτηση.

Ο Yair Rotem, ο αδερφός της Raaya, είπε οτι οι δυο τους επρόκειτο να απελευθερωθούν ταυτόχρονα, κάτι το οποίο ωστόσο δεν τηρήθηκε.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ο χωρισμός συγγενών παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

«Προτρέπω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να πιέσουν τη Χαμάς να σεβαστεί τη συμφωνία», είπε ο Γιαίρ μιλώντας στον Wolf Blitzer του CNN.

«Πρέπει να το σεβαστούμε, πρέπει να το σεβαστούν. Σταματήστε να παίζετε αυτά τα παιχνίδια», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον στέλνει βοήθεια στη Γάζα με στρατιωτικά αεροπλάνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν στην Αίγυπτο τρία στρατιωτικά αεροπλάνα φορτωμένα με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Τα αεροπλάνα, από τα οποία το πρώτο αναμένεται να φθάσει σήμερα και τα δύο άλλα να ακολουθήσουν «μέσα στις επόμενες ημέρες», θα μεταφέρουν βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα καθώς και εξοπλισμούς για το χειμώνα, που θα διανεμηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισαν χθες, Δευτέρα, οι αξιωματούχοι στη διάρκεια συνομιλίας τους με τους δημοσιογράφους, το περιεχόμενο της οποίας τελούσε υπό εμπάργκο.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, είναι επίσης «η αιχμή του δόρατος των διεθνών προσπαθειών για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Ένας από αυτούς τους αξιωματούχους δήλωσε εξάλλου πως η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αυξηθεί και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, αλλά και με καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.

«Φθάσαμε μέσα σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ένα σταθερό ρυθμό 240 φορτηγών την ημέρα», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η βοήθεια, που παραδίδεται, και τα καύσιμα, που παρέχονται, «δεν συνδέονται με την απελευθέρωση ομήρων» από τη Χαμάς, αν και «προφανώς επωφεληθήκαμε πάρα πολύ από την ανθρωπιστική παύση, που προοριζόταν για την απελευθέρωση των ομήρων, για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια».

«Ξεκαθαρίσαμε πως, όταν τελειώσει αυτή η φάση της απελευθέρωσης ομήρων, πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός (διοχέτευσης βοήθειας) ή ιδεωδώς και να αυξηθεί», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο ίδιος έκρινε πάντως ότι ο σημερινός ρυθμός των 240 φορτηγών την ημέρα «δεν είναι επαρκής για να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης καθημερινότητα για τους πολίτες» και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα φάση, που να περιλαμβάνει την είσοδο «εμπορευμάτων», για να φθάσουμε στα 300 ως 400 φορτηγά την ημέρα.

Εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι «πολύ σημαντικό» η στρατιωτική επίθεσή τους, όταν θα επεκταθεί στο νότιο τμήμα του θύλακα, να διεξαχθεί με τρόπο ώστε να αποφευχθούν «νέες σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού».

«Δεν είναι δυνατόν η μετακίνηση που σημειώθηκε στο βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) να επαναληφθεί στην ίδια κλίμακα στο νότο», προειδοποίησε, επειδή αυτό «θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες οποιουδήποτε δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το Ισραήλ ζητά να αναγνωριστεί η σεξουαλική βία της Χαμάς σε συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη 28/11/2023

Το Ισραήλ είχε συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη αργά χθες για να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τη σεξουαλική βία σε βάρος γυναικών που διαπράχθηκε κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εν μέσω επικρίσεων ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει εκφραστεί για το θέμα αυτό.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της πλέον αιματηρής επίθεσης σε βάρος του Ισραήλ στην ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, ύστερα από τα στοιχεία που προέκυψαν και που καταδεικνύουν ότι διεπράχθησαν σεξουαλικά εγκλήματα, όπως το γεγονός ότι βρέθηκαν θύματα χωρίς ρούχα και ακρωτηριασμένα.

Η Χαμάς αρνείται τις κακοποιήσεις αυτές.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει καταδικάσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως «απεχθείς, βίαιες και σοκαριστικές» και ότι το Ισραήλ έως τώρα δεν έχει προσφέρει στους παρατηρητές του πρόσβαση στη χώρα.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν διπλωμάτες, οργανώνεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπηρεσίες του ΟΗΕ, είναι η πρώτη οργανωμένη από το Ισραήλ εκδήλωση εκτός χώρας με στόχο να συζητηθούν ενέργειες σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς, που η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ χαρακτήρισε «εκτενείς».

Οργανισμοί του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων «υποβάθμισαν» και «ελαχιστοποίησαν» τη σεξουαλική βία, δήλωσε η Ρουθ Χαλπερίν-Καντάρι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Bar-Ilan, που μίλησε στην εκδήλωση.

«Περιμέναμε μια σαφή και ηχηρή ανακοίνωση που να λέει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χρησιμοποιούνται τα σώματα των γυναικών ως όπλο πολέμου. Τίποτα τέτοιο δεν προέκυψε έως τώρα», δήλωσε η ίδια στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης. Κληθείσα να εξηγήσει τι εννοεί, δήλωσε: «Αλλάζει το συμβατικό πλαίσιο του να θεωρείται το Ισραήλ επιτιθέμενος και οι Παλαιστίνιοι το απώτερο θύμα».

Η Χαλπερίν-Καντάρι, πρώην αντιπρόεδρος στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (CEDAW), συναντά σήμερα τον επικεφαλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό, να του προσφέρει νέα στοιχεία και να ζητήσει μια ισχυρή καταδίκη των επιθέσεων, δήλωσε η ίδια.

Εκπρόσωπος του γραφείου των ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι το γραφείο του Τουρκ είχε ζητήσει πρόσβαση στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει και να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αλλά δεν έχει λάβει απάντηση από το Ισραήλ.

«Το Γραφείο προσπαθεί να παρακολουθήσει εκ του μακρόθεν αυτές και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η έλλειψη άμεσης πρόσβασης στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη έχει περιπλέξει το έργο», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, απαντώντας σε ερωτήσεις που της τέθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη για ενδελεχείς έρευνες και την λογοδοσία για όλες τις σοβαρές παραβιάσεις διεθνών ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, ανεξάρτητα από την ταυτότητα των φερόμενων ως δραστών», πρόσθεσε η ίδια.

Τα στοιχεία για τη σεξουαλική βία περιλαμβάνουν μαρτυρίες από όσους έφθασαν πρώτοι στα σημεία των επιθέσεων καθώς και εφέδρους του στρατού που φρόντισαν τις σορούς κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Η Χαλπερίν-Καντάρι δήλωσε ότι της δόθηκε πρόσβαση σε κάποια στοιχεία και μαρτυρίες από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να «ευαισθητοποιήσει και να ζητήσει καταδίκη και λογοδοσία».

Η ίδια αναφέρθηκε σε συνάντηση με μέλος ομάδας διασωστών που φρόντισε μια γυναίκα, μετά το μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, η οποία αιμορραγούσε πολύ αφού βιάστηκε από τέσσερις επιτιθέμενους.

Η Χαλπερίν-Καντάρι δήλωσε ότι θα ήθελε επίσης να δει ανεξαρτήτους φορείς να ερευνούν τα εγκλήματα.

Ένας φορέας που σύμφωνα με ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσε να ερευνήσει είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών που θα συσταθεί από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά το Ισραήλ δεν συνεργάζεται μαζί του, κάνοντας λόγο για μεροληψία. Το γραφείο του Τουρκ κάλεσε επίσης τις ισραηλινές αρχές να συνεργαστούν στην έρευνα αυτή.

Αν το σύστημα υγείας δεν αποκατασταθεί σύντομα, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στην Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας, αν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα δεν αποκατασταθεί σύντομα.

«Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της για την εκδήλωση λοιμωδών, κυρίως διαρροϊκών, νόσων.

Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στην βόρεια Γάζα είπε: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εμβολιασμός, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, δεν υπάρχουν τρόφιμα. Διαπιστώσαμε πολύ υψηλό αριθμό περιστατικών διάρροιας στα παιδιά», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην βόρεια Γάζα «τραγωδία», η εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση μελών του ιατρικού προσωπικού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Γάζα, ο Τζέιμς Ελντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι τα νοσοκομεία στην Γάζα είναι γεμάτα παιδιά με πολεμικά τραύματα ή γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

«Συνάντησα πολλούς γονείς… Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τα σακατεύει».

Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί με κομμένο τμήμα του ποδιού του ξαπλωμένο στο πάτωμα του νοσοκομείου επί ώρες, χωρίς να λαμβάνει καμία ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ – ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα