Αδελφότητα πλήρωσε μόνο 400 ευρώ πρόστιμο, μετά από τελετουργικό που οδήγησε 20χρονο στον θάνατο

Οργή στο Βέλγιο για το δικαστικό σύστημα και τις υπερβολικά χαλαρές ποινές που επέβαλε στους υπευθύνους της αδελφότητας Reuzegom.

Parallaxi
αδελφότητα-πλήρωσε-μόνο-400-ευρώ-πρόστιμ-972026
Parallaxi

Ο θάνατος του μαύρου Βέλγου φοιτητή, Σάντα Ντία, το 2018 είχε προκαλέσει σοκ στην κοινωνία του Βελγίου. Ο 20χρονος εξαναγκάστηκε να πιει τεράστιες ποσότητες ιχθυέλαιου και αλκοόλ, να καταπιεί ένα ζωντανό χρυσόψαρο και να σταθεί επί ώρα μέσα σε έναν παγωμένο λάκο.

Όλα αυτά τα βασανιστήρια ήταν στο πλαίσιο του «hazing», μίας τελετουργίας ταπείνωσης, από την οποία έπρεπε να περάσει προκειμένου να γίνει μέλος της Reuzegom, διαβόητης φοιτητικής αδελφότητας, που σήμερα έχει πια κλείσει. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού ο Ντία κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πέθανε ύστερα από δύο ημέρες νοσηλείας. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε υπερβολικά επίπεδα τοξικών ουσιών, λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης ιχθυέλαιου.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, 18 φοιτητές καταδικάστηκαν σε έως και 300 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο μόλις 400 ευρώ για τον ρόλο τους στην εξευτελιστική αντιμετώπιση και τον θάνατο του Ντία. Το δικαστήριο ουσιαστικά έκρινε ότι οι φοιτητές – όλοι μέλη της Reuzegom, που είχε διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με την ελίτ του Βελγίου- δεν χορήγησαν σκοπίμως στον 20χρονο επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι οι τελετουργίες ταπείνωσης είναι μία παράδοση στις αδελφότητες, που τηρείται επί δεκαετίες και δεν έχουν ως στόχο να βλάψουν συγκεκριμένους φοιτητές. Αρκετοί αμφισβητούν ότι όλα τα μέλη υποβάλλονται σε τόσο ακραίες δοκιμασίες όσο ο Ντία.

Η απόφαση προκαλεί οργή στο Βέλγιο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι φοιτητές πέφτουν στα μαλακά. Μάλιστα έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν τα τελετουργικά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο Σάντα Ντία θα ήταν εξίσου σκληρά εάν δεν ήταν μαύρος, αλλά λευκός φοιτητής. Ακόμη και εάν αποκλειστεί ο ρατσισμός, για πολλούς είναι ακατανόητη η χαλαρότητα των ποινών.

«Όλοι είμαστε θυμωμένοι και απογοητευμένοι από το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης» λέει στο BBC η Ελίζα Πλέσι, 22χρονη φοιτήτρια. «Στο Βέλγιο αν πάρεις το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο πληρώνεις υψηλότερο πρόστιμο από ό,τι επεβλήθη στους φοιτητές για την τελετουργία ταπείνωσης στην οποία υπέβαλαν τον Σάντα Ντία» τόνισε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα