Αυτοί είναι οι βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί της Γερμανίας στις εκλογές
Ενόψει γερμανικών εκλογών...
Συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό ή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση; Τα γερμανικά κόμματα μπορούν να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες: τα μεγάλα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τα μικρότερα που θα καθορίσουν αν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας και τους αντιρρησίες συνείδησης.
Ακολουθεί μια παρουσίαση των έξι μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας και το τι αναμένουν από τις εκλογές:
Οι μεγάλες δυνάμεις: στόχος η καγκελαρία
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις κυβερνήσεις της δυτικής Γερμανίας και στη συνέχεια της ενωμένης Γερμανίας συμμετείχε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα: το CDU και οι Βαυαροί σύμμαχοί τους οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ή το SPD.
Τα δύο αυτά κόμματα έχουν συμμετάσχει μαζί και σε τρεις «μεγάλους συνασπισμούς», δύο εκ των οποίων υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το 2005 και 2013.
Οι συντηρητικοί της Μέρκελ εμφανίζονται να είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται πως θα διατηρήσουν την καγκελαρία με μια πολιτική γραμμή τοποθετημένη περισσότερο στο κέντρο, όμως θα χρειαστούν έναν ή δύο εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.
Το SPD θα μπορούσε λοιπόν να αποφασίσει μετά τις 24 Σεπτεμβρίου είτε να συμμετάσχει εκ νέου σε έναν μεγάλο συνασπισμό ή να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Τίμο Λοχότσκι, πολιτικός αναλυτής στο German Marshall Fund, εκτιμά ότι ίσως «να κάνει καλό (στους Σοσιαλδημοκράτες) να περάσουν λίγο καιρό στην αντιπολίτευση». Διότι το πιο παλιό κόμμα της Γερμανίας περνά μια στρατηγική κρίση, αλλά και μια κρίση ταυτότητας: επειδή συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι πολίτες δεν ακούν το SPD όταν επικρίνει τη Μέρκελ.
Από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν ένα μέρος της λαϊκής βάσης τους, προχωρώντας το 2003 και το 2005 στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών επιδομάτων.
Φιλελεύθεροι και Πράσινοι: στόχος η συμμετοχή στην κυβέρνηση
Εδώ και καιρό οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) θεωρούνται το κόμμα που μπορεί να φτιάχνει και να ρίχνει κυβερνητικούς συνασπισμούς. Ωστόσο το 2013 υπέστησαν μεγάλη ήττα συγκεντρώνοντας μόλις το 4,3%, γεγονός που τους εμπόδισε να εισέλθουν στη Μπούντεσταγκ. Η επιστροφή τους στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα αποτελέσει νίκη για τη νέα ηγεσία του κόμματος και θα τους καταστήσει ικανούς να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι Πράσινοι, που συμμετείχαν από το 1998 ως το 2005 στον κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους: επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU και το FDP, σε μια άνευ προηγουμένου συμμαχία σε ομοσπονδιακό επίπεδο ή θα μείνουν στην αντιπολίτευση;
Με το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, που αποφασίστηκε το 2011, και την υιοθέτηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου φέτος, οι Πράσινοι έχουν χάσει δύο από τα βασικά ζητήματα με τα οποία απευθύνονταν στους Γερμανούς και τώρα πρέπει να επαναδιατυπώσουν τις θέσεις τους και να βρουν νέα ταυτότητα.
AfD και Die Linke: παραμένουν στην αντιπολίτευση
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δημιουργήθηκε το 2013 υιοθετώντας έναν λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει το 8% της πρόθεσης ψήφου και να εισέρχεται στη Μπούντεσταγκ, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 15-16% που συγκέντρωνε το 2015, όταν ήταν στο απόγειό της η προσφυγική κρίση.
Από την πλευρά του το αριστερό Die Linke, που σχηματίστηκε το 2007 από πρώην κομμουνιστές της Ανατολικής Γερμανίας και απογοητευμένους του SPD, συμμετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς σε αρκετά περιφερειακά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και του Βερολίνου. Ωστόσο η συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση υπό το SPD σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν φαίνεται προς το παρόν πιθανή.
Δεν ξέρετε ποιο κόμμα να ψηφίσετε; Ρωτήστε το Wahl-O-Meter!
Παράλληλα, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και με τουλάχιστον μία δημοσκόπηση να δείχνει πως σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο εργαλείο στο Ίντερνετ για να βοηθήσει τους πολίτες να αποφασίσουν.
Είκοσι έξι νέοι απ’ όλη τη Γερμανία βοήθησαν στην επικαιροποίηση του «Wahl-O-Meter», ενός ιστότοπου ο οποίος συνδυάζει τον χρήστη με ένα κόμμα αφού αυτός απαντήσει σε μια σειρά πολιτικών ερωτήσεων.
Ο ιστότοπος εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη και ένας από τους πρώτους που τον χρησιμοποίησαν ήταν ο Χουμπέρτους Χάιλ, γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των ήσσονων εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
«Πήρα 100%», ανακοίνωσε αφού ολοκλήρωσε την 10λεπτη διαδικασία.
Οι χρήστες επιλέγουν αν συμφωνούν, διαφωνούν ή είναι ουδέτεροι σε 38 θέματα που προκρίθηκαν από 26 νέους ανθρώπους οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 500 εθελοντών. Τα θέματα επικεντρώνονται σε ζητήματα κλειδιά, όπως η αύξηση της επιτήρησης με κλειστό κύκλωμα παρακολούθηση, η αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα ντίζελ και ο καθορισμός ορίων για τη μετανάστευση.
Η Μέρκελ αναμένεται να κερδίσει μια τέταρτη θητεία, καθώς οι συντηρητικοί των ενώσεων CDU και CSU (οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές), διατηρούν διψήφιο προβάδισμα επί του SPD, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την απόφασή της το 2015 να επιτρέψει την είσοδο ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη χώρα.
Όμως άγνωστο παραμένει ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Άλενσμπαχ την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως 46% των ψηφοφόρων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν — πρόκειται για το υψηλότερο εδώ και δύο δεκαετίες ποσοστό τόσο κοντά στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθουν στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το εργαλείο για τους ψηφοφόρους είναι διαθέσιμο στο Ίντερνετ στη διεύθυνση www.wahl-o-mat.de ή μέσω εφαρμογών για τα κινητά τηλέφωνα. Μια πιο περιορισμένη αναλογική εκδοχή του εργαλείου αυτού θα περιοδεύσει επίσης στη Γερμανία τις επόμενες τρεις εβδομάδες για όσους δεν έχουν σύνδεση ον-λάιν.
Το εργαλείο αυτό υπήρχε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ σε άλλες χώρες είναι διαθέσιμες λιγότερο επίσημες εκδοχές του.
Όμως ο Τόμας Κρίγκερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αγωγής που το δημιούργησε, αναμένει ότι σ’ αυτές τις εκλογές θα δεχθεί πολλά εκατομμύρια επισκέψεις.
Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2013 χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 13,2 εκατομμύρια φορές και αυτή τη φορά αναμένεται να το χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, λέει.
«Είδαμε ότι περίπου το 6% των προσώπων που δεν σκόπευαν να συμμετάσχουν στις εκλογές, άλλαξαν γνώμη αφού χρησιμοποίησαν το εργαλείο», προσθέτει.
Ο Μάρκους Μπλούμε, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, δήλωσε πως η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν υψηλότερη σε πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε κρατίδια και πως ελπίζει ότι η τάση θα συνεχιστεί στις εθνικές εκλογές.
«Η Γερμανία βιώνει μια νέα πολιτικοποίηση επειδή ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ζούμε σε αβέβαιους καιρούς, ότι πολλά διακυβεύονται σ’ αυτές τις βουλευτικές εκλογές και ότι το ποιος θα εκλεγεί έχει σημασία».
Ο Ρίχαρντ Χίλμερ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Policy Matters στο Βερολίνο, δήλωσε πως το εργαλείο είναι κρίσιμης σημασίας ιδιαίτερα για νεαρούς ψηφοφόρους που δεν είχαν αναμιχθεί νωρίτερα στην πολιτική.
«Το ενδιαφέρον είναι σίγουρα μεγαλύτερο σ’ αυτές τις εκλογές, αλλά το ίδιο και η αβεβαιότητα. Μένει να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή. Μπορεί, αν οι άνθρωποι παραμείνουν αναποφάσιστοι, να μείνουν απλώς στα σπίτια τους».
Πηγή: ΑΠΕ