Αίτνα: Το ηφαίστειο της Σικελίας «ξύπνησε» – Το ιστορικό των εκρήξεών του

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης έκανε ξανά αισθητή την ισχύ του

Parallaxi
αίτνα-το-ηφαίστειο-της-σικελίας-ξύπν-724501
Parallaxi

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί αυξημένη ένταση στην δραστηριότητα του ηφαιστείου Αίτνα, του μεγαλύτερου και ενεργότερου ηφαιστείου της Ευρώπης, με αποκορύφωμα, την έκρηξη που συνέβη την Κυριακή 4 Αυγούστου. 

Το βουνό της Σικελίας, έχει συνολικό υψόμετρο 3.350 μέτρα και παρ’ όλο που οι εκρήξεις του έχουν αποβεί καταστροφικές, πολίτες της περιοχής συνεχίζουν να κατοικούν στις πλαγιές του και στους γύρω οικισμούς, ενώ το έδαφός της εκτιμάται πως είναι αρκετά γόνιμο για γεωργικές δραστηριότητες. Μάλιστα, η UNESCO, ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας, στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η μυθολογική προέλευση του ονόματος

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα, το όνομα “Αίτνα”, να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα “αίθω“, που σημαίνει “καίγομαι“, ή τη φοινικική λέξη “attano“. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από το βουνό, ενώ όταν ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από την Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, αποτέλεσε την αιτία των εκρήξεων. Η ρωμαϊκή μυθολογία αναφέρει πως ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό το, κάτω από την Αίτνα.

 Ιστορικό εκρήξεων

Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε πριν από 500.000 χρόνια , στις υποθαλάσσιες ακτές κατά μήκος της Σικελίας.  Πριν από 3.500 χρόνια, προκλήθηκε γιγάντια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε ολόκληρη την ανατολική πλαγιά του βουνού, με το γεγονός να μνημονεύεται από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη και να αποτελεί την πρώτη αποτυπωμένη μαρτυρία για την ενεργή δράση του ηφαιστείου. Σημείωσε μάλιστα, πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που η στάχτη έφτασε μέχρι την πόλη της Ρώμης, 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας.

Η Αίτνα έχει εκραγεί τουλάχιστον 60 φορές από το 1600 μ.Χ. ενώ ενδεικτικά αναφέρονται οι πρόσφατες εκρήξεις του 2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2013, και 2022-2023.

Η δυσοίωνη χρονιά του 1669

Στις 8 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς, η κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν καπνούς να βγαίνουν από τον κρατήρα του ηφαιστείου, όμως δεν έδωσαν τη σημασία που θα έπρεπε. Τρεις ημέρες αργότερα, συνέβη μια καταστροφική έκρηξη, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 3.000 άτομα, λόγω ασφυξίας. Το ποτάμι της λάβας σκέπασε όλη την περιοχή, με τους περισσότερους να μην καταφέρνουν να ξεφύγουν. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες , η λάβα έφτασε μέχρι την πόλη της Κατάνια , λιώνοντας στο διάβα της 17.000 ανθρώπους.

Οι καταστροφές του 2016

Η χρονιά του 2016, ήταν μια χρονιά που καταγράφηκε αρκετά έντονη δραστηριότητα στο ηφαίστειο. Συγκεκριμένα, τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις, μικροσεισμούς και συνολική ταραχή σε κατοίκους και τουρίστες της περιοχής.

ΠΗΓΕΣ :

Αίτνα – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Αίτνα – Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης – Αυτή είναι η ιστορία του – ΤΟ ΒΗΜΑ (tovima.gr)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα