Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό – «Σύντομα» η απάντηση στο Ιράν

Νεκρός ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα - Το Ισραήλ χτύπησε και ρωσική βάση στη Συρία

Parallaxi
αλλεπάλληλα-φονικά-πλήγματα-του-ισρα-1223033
Parallaxi

Αλλεπάλληλα είναι τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες «σώμα με σώμα» IDF – Χεζπολάχ στα σύνορα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 8 ισραηλινοί στρατιώτες. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Βηρυτού σε γειτονιά όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Ισραηλινά πλήγματα και στη Δαμασκό της Συρίας όπου σκοτώθηκε και ο γαμπρός του Νασράλα. Επίθεση με δύο drones δέχτηκε στο μεταξύ, η παραλιακή πόλη του Ισραήλ, Μπατ Γιαμ.

Στη Γάζα, 80 ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ και των συμμάχων του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι απώθησε ξανά στρατεύματα των IDF στα σύνορα με τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι απέκρουσε μια ακόμη προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να προελάσει σε συνοριακό σημείο στο νότιο Λίβανο.

Η οργάνωση που εδρεύει στο Λίβανο αναφέρει ότι «απέκρουσε με πυρά πυροβολικού την προσπάθεια εχθρικών ισραηλινών δυνάμεων να προελάσουν στην Πύλη της Φατίμα», μία ημέρα αφότου οι IDF ανακοίνωσαν ότι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν στο νότιο Λίβανο σε μάχες με τη Χεζμπολάχ.

Η Πύλη της Φάτιμα βρίσκεται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, κοντά στη βόρεια πόλη Μετούλα.

Οι IDF ανακοίνωσαν το θάνατο τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα πριν 3 μήνες

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πριν από τρεις μήνες σκότωσε τρεις ανώτερους ηγέτες της Χαμάς ύστερα από αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Τους κατονομάζει ως «τον Ράουχι Μουστάχα, επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Σάμεχ αλ-Σιράτζ, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς και στην επιτροπή εργασίας της Χαμάς, και τον Σάμι Ούντεχ, διοικητή του γενικού μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς».

Οι IDF λένε ότι ο Μουστάχα ήταν το «δεξί χέρι του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του».

Οι δυο τους εξέτισαν μαζί ποινή φυλάκισης σε ισραηλινή φυλακή και αργότερα δημιούργησαν μαζί τον γενικό μηχανισμό ασφαλείας της Χαμάς, σύμφωνα με τις IDF.

«Ο Mushtaha θεωρούνταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου διατήρησε τον πολιτικό έλεγχο του καθεστώτος της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ», αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι ήταν επίσης «ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς και είχε άμεσο αντίκτυπο στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη δυνάμεων της Χαμάς».

«Ο Mushtaha συμμετείχε σε στρατιωτικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα λειτουργούσε ως επικεφαλής της πολιτικής διακυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κατείχε το χαρτοφυλάκιο για τις υποθέσεις των κρατουμένων. Στο παρελθόν κατείχε επίσης το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών», προσθέτει ο στρατός.

Στην ανακοίνωση το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «η Χαμάς δεν ανακοίνωσε τους θανάτους τους, όπως είχε κάνει μετά από προηγούμενες εξοντώσεις, προκειμένου να αποτρέψει την απώλεια ηθικού και τη λειτουργία των τρομοκρατικών της επιχειρήσεων».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ για τον Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

«Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ξαναρχίζουν οι πτήσεις στο Ιράν

Το Ιράν επανέλαβε τις πτήσεις στα αεροδρόμιά του, αφού είχαν ανασταλεί μετά την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

Τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς πτήσεις είχαν διακοπεί για λόγους ασφαλείας μέχρι τις 5 π.μ. (01:30 GMT) την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν Τζαφάρ Γιαζάρλο επιβεβαίωσε την επανέναρξη των πτήσεων.

«Μετά την εξασφάλιση ευνοϊκών και ασφαλών συνθηκών πτήσης και τον τερματισμό των περιορισμών, οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να διεξάγουν πτητικές λειτουργίες», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η κατάσταση βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση.

Το Ιράν εκτόξευσε 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη άμεση επίθεσή του στη χώρα αυτή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν.

Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος: Κανείς δεν ωφελείται από έναν τέτοιο πόλεμο

Το Ισραήλ έχει αποδυναμωθεί από τον σχεδόν ένα χρόνο πόλεμο στη Γάζα και η προοπτική μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στην περιοχή έχει ανησυχήσει τον πληθυσμό του, λέει ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Alon Liel.

«Γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά μας και όλοι [αξιολογούν] τη χρονιά που πέρασε – τι συνέβη σε εμάς και στην περιοχή – και η γενική διάθεση είναι αρκετά ζοφερή», δήλωσε ο Liel. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα παραδεχτούν ότι αυτή η χρονιά αποδυνάμωσε το Ισραήλ κοινωνικά, οικονομικά, ίσως και στρατιωτικά, και κανείς δεν ωφελείται από έναν τέτοιο πόλεμο».

Ο Liel δήλωσε στο Al Jazeera ότι ενώ πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του διπλωματικές επιλογές στη Γάζα και τον Λίβανο, «το διπλωματικό σκέλος παρέλυσε και δεν χρησιμοποιήθηκε – ίσως σκόπιμα».

Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο, είπε ότι το ισραηλινό κοινό πιστεύει ότι θα είναι μια γρήγορη επιχείρηση, αλλά τέτοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις «έχουν τη δική τους φύση και μπορούν να επιδεινωθούν».

Ο πρέσβης του Λιβάνου στο Η.Β. επαναλαμβάνει ότι η Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν από τη δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ

Ο πρέσβης του Λιβάνου στο Λονδίνο, Ράμι Μορτάντα, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε μια προτεινόμενη εκεχειρία 21 ημερών λίγο πριν οι «θερμοκέφαλοι» του Ισραήλ ανατινάξουν τη διπλωματική οδό προς την ειρήνη. Τα σχόλιά του υποστηρίζουν έναν προηγούμενο ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ (στις 07:19 στο live μας) .

Ο Μορτάντα, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι αφού 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και χωρών της Μέσης Ανατολής, εξέδωσαν έκκληση για κατάπαυση του πυρός «η Χεζμπολάχ … προσυπέγραψε αυτή την κοινή δήλωση, ζητώντας κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες και αρχίζοντας αμέσως να αναζητά διπλωματική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αλλά ο [Μπενιαμίν] Νετανιάχου», «μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη, τα χτύπησε όλα [και] έκανε αυτή την πρωτοφανή συγκαταβατική τραμπούκικη ομιλία στον ΟΗΕ. Ήμασταν σε καλό δρόμο προσπαθώντας να συζητήσουμε μια διπλωματική εναλλακτική λύση στην τρέχουσα άβυσσο, αλλά οι θερμοκέφαλοι στο Ισραήλ επέλεξαν διαφορετικό δρόμο».

Ήταν γνωστό ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα λίγο μετά την κοινή δήλωση που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο ισχυρισμός ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υποστήριζε πραγματικά την κατάπαυση του πυρός δεν είχε διατυπωθεί με την ίδια σαφήνεια στο παρελθόν, μεταδίδει ο Gurardian. Δεν εκδόθηκε καμία δήλωση από τη Χεζμπολάχ εκείνη τη στιγμή, και η εστίαση μετατοπίστηκε γρήγορα στις διαιρέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν από τη δολοφονία του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ, εξασφάλισε τη συμφωνία της και στη συνέχεια τα νέα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και τους Γάλλους.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Γάλλοι, είπε, είπαν στους Λιβανέζους ότι ο Νετανιάχου είχε συμφωνήσει με τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός που είχε εκδοθεί από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι είχαν εκδώσει τη δήλωση στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, αντιμέτωπος με την εγχώρια κατακραυγή των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του, όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά διέταξε και τη δολοφονία του Νασράλα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα