Διεθνή

Αλβανία: Φωτιά στο κοινοβούλιο – “Λαμπάδιασμα” της δημοκρατίας;

Απεγνωσμένη η αντιπολίτευση, σε κίνδυνο το πολίτευμα στη γειτονική χώρα;

Βασίλης Παπουτσής
αλβανία-φωτιά-στο-κοινοβούλιο-λαμπ-1084061
Βασίλης Παπουτσής

Οι βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης διέκοψαν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτό που θεωρούν ως “μια όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνηση από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές” του Έντι Ράμα.

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος άναψαν φωτοβολίδες και τοποθέτησαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας, μόλις ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέβηκε στη θέση του για την ψηφοφορία σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δηλαδή του 2024. Τελικά, η ασφάλεια του κοινοβουλίου τους εμπόδισε από το να πλησιάσουν τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Με 73 έδρες στο Κοινοβούλιο των 140 εδρών, οι “αριστεροί” Σοσιαλιστές διεξήγαγαν γρήγορα μια ψηφοφορία, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση σε μόλις 5 λεπτά. Οι συζητήσεις για τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού αναμένονται να προκύψουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, μια φωτοβολίδα προκάλεσε μια μικρή πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε άμεσα. Πρωταρχικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι η σύσταση κοινοβουλευτικών ερευνητικών επιτροπών για την εξέταση φερόμενων περιπτώσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται ο πρωθυπουργός Ράμα και άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς όπως τους αποκαλούν είναι “η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αλβανία”

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι τα αιτήματα της αντιπολίτευσης δεν τηρούν τις συνταγματικές διατάξεις και δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Ο Γκαζμέντ Μπαρντί, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, δήλωσε την πρόθεσή τους να παρεμποδίσουν τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Τόνισε: “Ο αγώνας μας έχει ως στόχο να αποδείξουμε σε κάθε πολίτη ότι αυτή η συνέλευση δεν τους εκπροσωπεί πραγματικά“.

Ωστόσο, ο Μπλέντι Κούτσι, επικεφαλής του σοσιαλιστικού κοινοβουλευτικού μπλοκ, απηύθυνε έκκληση στους Αλβανούς πολίτες να αναγνωρίσουν ότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον πιο σημαντικό προϋπολογισμό στην ιστορία, διπλάσιο από τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε το 2013 όπως υποστηρίζει, όταν δηλαδή οι Σοσιαλιστές ανέλαβαν την εξουσία. “Σε μια δημοκρατία, η αντιπολίτευση συμμετέχει στο διάλογο με εναλλακτικές λύσεις, όχι με φωτοβολίδες“, ανέφερε.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν αρχικά από τον περασμένο μήνα, μόλις δύο ημέρες πριν οι εισαγγελείς διατυπώσουν κατηγορίες για διαφθορά κατά του Σαλί Μπερίσα, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, σχετικά με ένα σχέδιο αγοράς γης που βρίσκεται επί του παρόντος υπό νομικό έλεγχο στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 79χρονος Μπερίσα παρείχε οικονομικά οφέλη στον γαμπρό του, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί. Ο Μπερίσα υποστηρίζει την αθωότητα και των δύο εμπλεκόμενων, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση έχει αποκλειστικά και μόνο πολιτικά κίνητρα και εμπλέκοντας τον αντίπαλό του, πρωθυπουργό Ράμα, ως ενορχηστρωτή της πλεκτάνης. Ο Μπαρντί ανέφερε ότι η αντιπολίτευση σκοπεύει να εντείνει τις διαμαρτυρίες της, αν και δεν έδωσε ακόμα συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

“Αυτοί (η αντιπολίτευση) έφεραν το λεξιλόγιο και τους τρόπους του πεζοδρομίου στην πολιτική”, δήλωσε ο Ράμα στο X, μετά την αναταραχή.

Από το 2021 και μετά, η αντιπολίτευση έχει κατακερματιστεί και αγκομαχεί, ένα γεγονός που προέκυψε μετά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του Μπερίσα και των μελών της οικογένειάς του. Στη συνέχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης παρόμοια απαγόρευση, επικαλούμενο φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Μπερίσα είναι ο τέταρτος κορυφαίος Αλβανός αξιωματούχος στον οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για λόγους διαφθοράς.

Η μετακομμουνιστική Αλβανία έχει αγωνιστεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η οποία εμποδίζει τη δημοκρατική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Ως τώρα δεν φαίνεται πως το καταφέρνει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα