Αμαζόνιος: Πώς χιλιάδες κοντέινερ παράνομης ξυλείας περνούν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη
Περιβαλλοντική οργάνωση εκφράζει τους φόβους της για το μέλλον του πολύτιμου οικοσυστήματος
Σχεδόν 12.000 κοντέινερ με παράνομα υλοτομημένη ξυλεία από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ακόμα και ξύλο από απειλούμενα τροπικά δέντρα, έφτασαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εκτιμά σε έκθεσή της βρετανική περιβαλλοντική οργάνωση.
Η έκθεση της οργάνωσης Environmental Investigation Agency (EIA), βασισμένη σε δορυφορικές παρατηρήσεις, έγγραφα και συνεντεύξεις με πηγές της βιομηχανίας, ακολούθησε την πορεία 53.000 κυβικών μέτρων παράνομης ξυλείας από τέσσερις περιοχές της πολιτείας Μπαρά της Βραζιλίας.
Η ειρωνεία είναι ότι η πόλη Μπελέμ, πρωτεύουσα του Μπαρά, θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο του 2025 τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, σχολιάζει το Reuters.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια διαδεδομένη κουλτούρα διεφθαρμένων συμφωνιών και παραθύρων στο νομικό πλαίσιο» ανέφερε η EIA. Αμέλεια ή παρανομία, είπε, ανιχνεύεται σχεδόν σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την έκδοση αδειών μέχρι την υλοτόμηση και τελικά την εξαγωγή.
Αν και η Βραζιλία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει εδώ και δεκαετίες νόμους κατά της παράνομης ξυλείας, τα παραθυράκια παραμένουν και η επιτήρηση του απέραντου τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι δύσκολη υπόθεση.
Σε αρκετές περιπτώσεις, διαπίστωσε η ΕΙΑ, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή SEMAS της πολιτείας Πάρα δεν ανακάλεσε άδειες υλοτόμησης παρά τις καταγγελίες για παραβάσεις.
Εκπρόσωπος της SEMA δήλωσε στο Reuters ότι η αρχή «ενισχύει τα στάνταρτ και τους μηχανισμούς της», σημειώνοντας ότι από το 2023 ως το 2015 κατασχέθηκαν πάνω από 12.999 κυβικά μέτρα παράνομης ξυλείας και απαγορεύτηκε η υλοτόμηση σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση θα εξεταστούν και [..] εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν» διαβεβαίωσε.
Η έκθεση εμπλέκει 19 πριονιστήρια, 16 εξαγωγείς και 30 εισαγωγείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα παράνομα φορτία περιείχαν μεταξύ άλλων ξυλεία πολυτελείας από δέντρα όπως το ίπε και το κούμαρου, είδη που περιλαμβάνονται στη λίστα των απειλούμενων ειδών της Συνθήκης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Χλωρίδας και Πανίδς (CITES).
Σύμφωνα με την έκθεση, σε επιχειρήσεις που υποτίθεται παράγουν ξυλεία δεν βρέθηκε καμία ένδειξη υλοτόμησης, ένδειξη ότι χρησιμοποιούνται για το «ξύπλυμα» παράνομης ξυλείας από άλλες τοποθεσίες.
Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις συνέχισαν να λειτουργούν και να εξαγάγουν παράνομη ξυλεία.
Μετά την υλοτόμηση οι υπεύθυνοι δεν δυσκολεύονται να βρουν πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης, ενώ πηγές της βιομηχανίας παραδέχτηκαν σε συνεντεύξεις τους ότι δωροδόκησαν υπαλλήλους για να εκδώσουν άδειες ή να κάνουν τα στραβά μάτια στους ελέγχους.
«Όλοι το κάνουν» δήλωσε ανώνυμα ο εκπρόσωπος μιας επιχείρησης ξυλείας, αναφερόμενος στην παράνομη αγοραπωλησία αδειών υλοτόμησης.
Πηγή: In.gr