Άμεση ανάλυση: Τι σημαίνει η δολοφονία του Χανίγια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε – Οι ΗΠΑ τον χαρακτήριζαν τρομοκράτη
Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου» αναφέρει ο αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN, Barak Ravid.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο CNN ότι «δεν απαντά σε δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν τον θάνατο του Χανίγια.
Αν και ο Χανίγια δεν είναι σημαντικός για το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της και είναι ο βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ για τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε ο Ravid.
«Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ravid, και οι ισραηλινές Αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση πριν από 10 μήνες που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο Χανίγια, ο οποίος δολοφονία στην Τεχεράνη, ήταν επί χρόνια πολιτικός ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης.
Η δολοφονία Χανίγια οδηγεί πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, λέει καθηγητής του Georgetown
Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια φέρνει την περιοχή της Μέσης Ανατολής πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο από κάθε άλλη φορά, ανέφερε στο BBC ο Ναντέρ Χασέμι, καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη», λέει και προσθέτει: «Νομίζω ότι επηρεάζει επίσης τα γεγονότα στο Λίβανο, επειδή μόλις λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως δολοφόνησε έναν ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και η υπόθεση εργασίας ήταν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση».
Αλλά η δολοφονία του Χανίγια ανέτρεψε αυτούς τους υπολογισμούς, προσθέτει. «Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση».
Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε – Οι ΗΠΑ τον χαρακτήριζαν τρομοκράτη
Ο 62χρονος Χανίγια διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Παλαιστίνης – διορίστηκε το 2006, αλλά παύθηκε έναν χρόνο μέτα, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων.
Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Χανίγια έχασε τρεις γιους και τέσσερα εγγόνια σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).
Μιλώντας στο Αl Jazeera, ο ηγέτης της Χαμάς επιβεβαίωσε τότε τη δολοφονία και είπε ότι οι νεκροί γιοι είναι οι Χαζέμ, Αμρί και Μοχαμάντ.
«Το αίμα των γιων μου δεν είναι πιο αγαπητό από το αίμα του λαού μας», είπε, αμέσως μετά τον θάνατο των τριών από τα 13 παιδιά του, ενώ ευχαρίστησε τον Θεό για το δώρο που του έκανε να γίνουν μάρτυρες τα παιδιά του: «Ευχαριστώ τον Θεό που μας χάρισε την τιμή του μαρτυρίου τους».
Ο Χανίγια είπε στο Al Jazeera ότι τα παιδιά του επισκέπτονταν συγγενείς για τη γιορτή της λήξης του Ραμαζανιού στο στρατόπεδο Shati στη βόρεια Γάζα όταν έγιναν στόχος. Ο αρχηγός της Χαμάς αποδοκίμασε αυτό που περιέγραψε ως ωμότητα του Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν θα υποχωρήσουν εάν στοχοποιηθούν οι οικογένειες και τα σπίτια τους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο εγκληματίας εχθρός οδηγείται από το πνεύμα της εκδίκησης και το πνεύμα της δολοφονίας και της αιματοχυσίας και δεν τηρεί κανένα πρότυπο ή νόμο», είπε ο Χανίγια, προσθέτοντας ότι 60 μέλη της οικογένειάς του έχουν σκοτωθεί από το έναρξη του πολέμου.
Αναλυτικά το προφίλ του
Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα στο Ιράν, προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.
Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.
Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.
Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.
Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.
Προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.
Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.
Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.
Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.
Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.
Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.
Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.
Ο Αμπάς καταδικάζει τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής της Χαμάς (αντίπαλου της Φάταχ), του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με την οργάνωσή του δολοφονήθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.
Ο Χανίγια δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν με τη Χαμάς να κάνει λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».
Δολοφονία Χανίγια: Ο κόσμος έγινε καλύτερος μετά τον θάνατό του, λέει Ισραηλινός υπουργός
Αν και το κράτος του Ισραήλ δεν έχει εκδώσει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του Χανίγια, ορισμένοι πολιτικοί της χώρας σχολίασαν τις εξελίξεις μέσω των social media. Ένας από αυτούς είναι ο ακροδεξιός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, που αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ότι, μετά τον θάνατο του Χανίγια, ο κόσμος έγινε καλύτερος.
«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να καθαριστεί ο κόσμος από αυτή τη βρομιά» σημειώνει στο post του ο Ελιγιάχου, διαμηνύοντας «όχι άλλες φανταστικές συμφωνίες ειρήνης/παράδοσης, κανένα έλεος».
«Η σιδερένια γροθιά που θα τους χτυπήσει θα κάνει πιο εφικτή την ειρηνική συμβίωση με εκείνους που θέλουν την ειρήνη», προσθέτει ο Ισραηλινός υπουργός.
*με πληροφορίες από CNN / ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr