Διεθνή

Ανατροπή στη Γαλλία: Πρωτιά για την αριστερή συμμαχία

Τι δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll

Parallaxi
ανατροπή-στη-γαλλία-πρωτιά-για-την-αρι-1185807
Parallaxi

Ανατροπή στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll, που παρουσιάστηκαν πριν από λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η εκτίμηση της Ipsos για τη νέα Εθνοσυνέλευση:

Η εικόνα που μετέδωσε το γαλλικό κανάλι France 24 για την κατανομή των εδρών, με βάση το exit poll:

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Μελανσόν: «Αρνούμαστε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις με τον Μακρόν»

Με το άκουσμα του πρώτου exit poll, πανηγυρισμοί επικράτησαν στο στρατόπεδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Στην πρώτη του δήλωση ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε συγκινημένος. «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», επισήμανε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

Μάλιστα, κατά την ομιλία του ο Μελανσόν απαίτησε την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μακρόν: «Ως εγγυητής των θεσμών θα σεβαστώ την επιλογή των Γάλλων»

Στην πρώτη δήλωση προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων των βουλευτικών εκλογών.

Στη δήλωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την παράδοση θα περιμένει να έχει την πλήρη εικόνα για το πως διαμορφώνεται η Βουλή πριν προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων.

Μπαρντελά: «Επικράτησε συμμαχία ατιμίας»

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll. «Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» που έχει «στερήσει από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του RN: «Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».

Επιπλέον, σημειώνει πως το RN ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και πλέον έχει διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του.

Ο Μπαρντελά ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Μακρόν ώθησε τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια». Δηλώνει ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των Γάλλων, αλλά προσθέτει: «Εδώ και μήνες ένας άνεμος ελπίδας έχει δυναμώσει και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσά».

Μαρίν Λεπέν:«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση»

«Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε “μη βιώσιμη” κατάσταση», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν καταλογίζοντας την ήττα του Εθνικού Συναγερμού στην τακτική που εφάρμοσαν για την ψηφοφορία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ραφαέλ Γκλυκσμάν: «Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα»

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.

Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο», πρόσθεσε.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα υποβάλει αύριο την παραίτησή του

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε πως θα υποβάλει αύριο το πρωί την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τόνισε πως θα εκτελεί τα καθήκοντά του για όσο χρόνο χρειασθεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα